Ουκρανικό: Μία κρίση που μπορεί να γίνει η… δική μας ευκαιρία
Κάθε κρίση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία. Ακόμη και η ουκρανική, καθώς αφενός μπορεί να αποτελέσει μια καλή δικαιολογία για τις αυξήσεις στα καύσιμα και αφετέρου για να περιορίσει τις προσδοκίες για περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση.
Βέβαια ο πρωθυπουργός από το Βουκουρέστι δήλωσε την πρόθεσή του, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Ελλάδα να αιτηθεί έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως “ευρωπαϊκή απάντηση στο επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα”.
Και πως να μην ζητήσει την “άδεια” ουσιαστικά της Ε.Ε,. όταν στις Βρυξέλλες όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του εν μέσω πανδημίας έκανε και κάνει ακόμη “πάρτι”, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, με απευθείας αναθέσεις άνω των 5 δισ. ευρώ και αγορά οπλικών συστημάτων περι τα 7 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αποκλειστικά δική της ευθύνη έχει να διαχειριστεί ένα εκρηκτικό μείγμα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, που προσομοιάζει με τις προ-μνημονιακές εποχές. Και τα δημοσιονομικά όρια στα οποία βρίσκεται η χώρα μάλλον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, όπως διαμηνύουν οι Βρυξέλλες, για άσκηση κοινωνικής πολιτικής και στήριξης των ασθενέστερων.
Η προστασία από το κύμα ακρίβειας είναι πρωτίστως εθνική υπόθεση. Επιχειρήματα από χειλη υπουργών, όπως του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, αλλά και υποστηρικτών της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, πως “οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο”, “οι φτωχοί δεν βάζουν βενζίνη” ή “η Αριστερά φταίει για τα ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ” πέραν από ανεκδιήγητα, αναδεικνύουν την αναλγησία της κυβέρνησης.
Πράγματι ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι απεριόριστος και το ζήτημα, εκτός από καθαρά οικονομικό-δημοσιονομικό, είναι και πολιτικό. Γιατί δεν γίνεται να μειώνεις την φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και να μη μειώνεις τον φόρο στα καύσιμα και στο ψωμί.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και μπορεί εν τέλει να αποτελέσει πράγματι ευκαιρία, αυτή τη φορά όχι για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τους Έλληνες: ευκαιρία πολιτικής αλλαγής. Μπορεί ο πρωθυπουργός, ενόψει πολιτικών εξελίξεων, να κρατά “στα χέρια του” τοΤαμείο Ανάκαμψης, αλλά η δική του πολιτική ανάκαμψη μοιάζει χλωμή όσο ποτέ άλλοτε.
Χρέος της αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαμορφώσει εδώ και τώρα και να προβάλει ένα αξιόπιστο, εναλλακτικό-προοδευτικό σχέδιο εξόδου από την πολύπλευρη κρίση.