fbpx

Περνά η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής για λίστες Πέτσα – Opinion Poll

Πλήρως απομονωμένο το Μαξίμου

0 89

Στριμωγμένο από την πολιτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της “Opinion Poll” σε συνδυασμό με τις διαπλεκόμενες σχέσεις της εταιρείας με την κυβέρνηση, είναι το Μαξίμου, καθώς η πρόταση συγκεντρώνει τις απαιτούμενες 120 ψήφους με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 68).

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ (86 βουλευτές), το Κίνημα Αλλαγής (22 βουλευτές), το ΚΚΕ (15 βουλευτές) και η Ελληνική Λύση (10 βουλευτές) υπερψηφίζουν την προταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και το ΜέΡΑ 25 (8 βουλευτές). Συνεπώς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 133 ψήφους τουλάχιστον, τη στιγμή που απαιτούνται 120.

“Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;”, διερωτάται χαρακτηριστικά σε tweet ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

“Αταλάντευτα αφοσιωμένο στις αρχές της διαφάνειας και της δημοκρατίας παραμένει το Κίνημα Αλλαγής, που ακολουθώντας πιστά την αξιακή κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επιδιώκει να υπάρξει φως για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς” ανέφεραν σε δηλώσεις τους ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης και ο Γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου, οι οποίοι επεσήμαναν ότι το θέμα θα συζητηθεί και στην ΚΟ του κόμματος.

“Τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψηφισε και ψηφίζει ολες τις εξεταστικές επιτροπές, ακόμη και όταν αντικείμενο έρευνας ήταν τα πεπραγμένα δικών μας στελεχών ή χρονικών περιόδων” σημείωσαν και τόνισαν “Ετσι προτίθεται να κάνει και τώρα για λόγους αρχής για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση “της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, του ευτελισμού των θεσμών και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος”.

Το ΚΚΕ ανέφερε επίσης ότι “ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες.

Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα”.

Και καταλήγει “Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων”.

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση επιχειρεί να εμφανίσει ότι πρόκειται για δική της πρόταση, αναφέροντας τα εξής:”Εδώ και 18 μήνες, από την πρώτη σκανδαλώδη «λίστα» χρηματοδότησης ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είχε απαιτήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν αυτές οι δαπάνες. Συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για «δουλεμένες» δημοσκοπήσεις, που παρέπεμπαν σε “αδιαφανείς συναλλαγές”.

“Σήμερα, επιτέλους, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να υιοθετήσει την δική μας πρόταση και να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παραλείποντας όμως να αναφερθεί στα «δώρα» της κυβέρνησης στους καναλάρχες, μέσω της αναστολής καταβολής δόσεων, που χρήζουν επίσης διερεύνησης” τονίζει και επισημαίνει “Εμείς θα απευθύνουμε στην κυβέρνηση την ρήση του Αμερικανού συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι: «Αν καταφέρεις να ξεγελάσεις κάποιον δεν σημαίνει ότι είναι χαζός. Απλά σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος της εμπιστοσύνης του». Όλα λοιπόν στο φως”.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου απάντησε επί της ουσίας αρντηικα΄περιμένοντα να δει ίσως αν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμποντας στις κάλπες, λέγοντας χαρακτηριστικά “Όταν αυτή η γνήσια δημοκρατική αντίληψη, μαζί με τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, αναμετρηθούν στις κάλπες με την καθεστωτική αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την πολιτική και την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι “στημένες” ή απηχούν την πραγματικότητα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More