Πληροφορική: Οριακή μείωση των κρατικών δαπανών το 2020
Στα περσινά επίπεδα θα παραμείνουν στη διάρκεια του 2020 οι δαπάνες των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο για τον τομέα της Πληροφορικής.
Παρά την κρίση του COVID-19 -και ίσως λόγω αυτής- οι δαπάνες για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου σχεδόν στις περισσότερες περιοχές του κόσμου δεν θα μπουν σε μέγγενη και θα παραμείνουν σταθερές φέτος στα αντίστοιχα επίπεδα του 2019.
Και αυτό γιατί οι δαπάνες του Δημοσίου για υπηρεσίες ΙΤ και λογισμικό εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα κατά τη διάρκεια του COVID-19.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την Gartner, οι κρατικές δαπάνες για την Πληροφορική θα μειωθούν μόλις κατά 0,6% το 2020 και θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 438 δισ. δολαρίων το 2020. Οι σχετικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών επιχειρηματικών δαπανών για ΙΤ, οι οποίες προβλέπεται φέτος να κινηθούν στα επίπεδα των 2,7 τρισ.δολ., μειωμένες κατά 8% σε ετήσια βάση.
«Οι κυβερνητικοί οργανισμοί επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες Πληροφορικής, προκειμένου να παρέχουν ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες, ψηφιακή υγεία, online κοινωνικές υπηρεσίες και digital εκπαίδευση, στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του COVID-19» αναφέρει η Gartner.
Πρωταγωνιστής το λογισμικό
Ο τομέας του λογισμικού θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής όσον αφορά τις δαπάνες του Δημοσίου για το ΙΤ το 2020. Για την ακρίβεια οι υπηρεσίες Πληροφορικής και το λογισμικό θα είναι οι μόνες δυο υποκατηγορίες των δαπανών του Δημοσίου για την Πληροφορική, που θα παρουσιάσουν ανάπτυξη το 2020.
Ειδικότερα, οι υπηρεσίες Πληροφορικής θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών Πληροφορικής μεταξύ των κυβερνήσεων το 2020, ενώ οι δαπάνες για λογισμικό θα βιώσουν την ισχυρότερη ανάπτυξη, με αύξηση 4,5% το 2020.
Οι κρατικές δαπάνες ΙΤ στη Βόρεια Αμερική θα είναι οι υψηλότερες παγκοσμίως, φτάνοντας τα 191 δισ. δολάρια το 2020, με τη Δυτική Ευρώπη να ακολουθεί με 94 δισ. δολάρια και την Κίνα να έπεται με 39 δισ. δολάρια.
«Καθώς οι κυβερνητικοί οργανισμοί παγκοσμίως υποστηρίζουν όλο και πιο έντονα τον περιορισμό των μετακινήσεων και την παραμονή των πολιτών στο σπίτι, η ανάγκη για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα θα γίνεται όλο και πιο έντονη. Πολλοί κυβερνητικοί οργανισμοί, επίσης, θα επενδύσουν στη βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης των ασθενειών και άλλων απειλών. Ένα παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, που θα διαθέσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παρακολούθηση δεδομένων της δημόσιας υγείας.
Πάντως, στον αντίποδα, άλλα σημαντικά, αλλά λιγότερο επείγοντα έργα πληροφορικής του δημοσίου, θα καθυστερήσουν χρονικά, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε επείγουσες ανάγκες όπως η στήριξη της τηλε-εργασίας και της ψηφιακής υγείας.