fbpx

Πόλεμος Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

0 101

Δυο μήνες «κλείνει» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με αβέβαιη την έκβαση της. Οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, αν και πιο στοχοπροσηλωμένες στο ανατολικό κομμάτι της χώρας, με την άμυνα των Ουκρανών να συνεχίζεται σθεναρή, προκαλώντας απορίες αλλά και θαυμασμό σε κάποιους για το πώς έχουν αντέξει τόσο πολύ οι υπερασπιστές των πατρώων εδαφών.

Οι απορίες γίνονται μεγαλύτερες αν σκεφτεί κανείς τα πολύ πρώιμα στάδια του πολέμου, όταν οι Ρώσοι για κάποια 24ωρα… παρέλαυναν μέχρι τα περίχωρα του Κιέβου. Η απάντηση που μπορεί να δώσει κανείς, είναι εν πολλοίς η ίδια που δίνεται και στο ερώτημα «μήπως έχει αρχίσει ήδη ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος;», υπό το πρίσμα της ένοπλης σύγκρουσης Δύσης με Ρωσία. Και αυτή είναι ένα μεγάλο Ναι.

Στα «νέα όπλα» που είδαμε να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο παραμερίζοντας τα «παραδοσιακά» -όπως για παράδειγμα τα drones -, εντάσσονται και οι νέες μορφές «προπαγάνδας και επικοινωνίας» σε περίοδο πολέμου, με τα social media να εξελίσσονται σε πρωταγωνιστές. Μετά τις πρώτες «μουδιασμένες» ημέρες στη Δύση από τη ρωσική εισβολή, μια από τις εικόνες που έκαναν το γύρο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των δυτικών κατά του Πούτιν στη λογική «αυτός είναι και δικός μας πόλεμος», είναι αυτή ενός κατάφορτου όπλων στρατιώτη σε ένα αεροδρόμιο, του Καναδού sniper (ελεύθερου σκοπευτή) Wali.

Το «όνομα» του Καναδού πήρε θρυλικές διαστάσεις από τα «ανδραγαθήματα» του στο Ιρακ και το Αφγανιστάν, όταν έγιναν δεκάδες οι… χαρακιές στα όπλα του –κατά τα πρότυπα των πιστολέρο της Άγριας Δύσης, όταν κάθε φορά που «ξεπάστρευαν» κάποιον έκαναν μια χαρακιά στη λαβή του περιστρόφου τους- σκοτώνοντας, καλυμμένος ο ίδιος, δεκάδες «σκούρους». Τώρα είναι η σειρά των Ρώσων να νιώσουν την σκοπευτική δεινότητα του Καναδού, στα χέρια του οποίου βρίσκεται ένα φινλαδικής κατασκευής τουφέκι αξίας 6.000 δολαρίων υψηλής ακρίβειας.

Τα social media, που χρησιμοποιεί πολύ ο Wali, είναι «ευχή και κατάρα», όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του βρετανού βετεράνου των αγγλικών πολεμικών επιχειρήσεων των τελευταίων ετών Άιντεν Άσλιν. Ο Άσλιν ενημέρωνε τους φόλοουερς του για την απόφαση του να ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό, να υπερασπιστεί την Μαριούπολη και γενικά για το πώς είναι η καθημερινότητα του στην πρώτη γραμμή, ιδιαίτερα τις δραματικές ώρες της περασμένης εβδομάδας στην δοκιμαζόμενη πόλη, όταν πληροφορούσε πως ξεμένουν από πυρομαχικά και τρόφιμα. Η επόμενη αναφορά στον Βρετανό, ηταν στη ρωσική τηλεόραση όταν ως αιχμάλωτος αφηγείτο αρνητικές καταστάσεις που έζησε στο πλάι των Ουκρανών.

Η Διεθνής Λεγεώνα που χρηματοδοτείται… διεθνώς

Ο Wali είναι Καναδός και ο Άσλιν Βρετανός. Ο πρόεδρος του Wali Τζάστιν Τριντό έχει δώσει το πράσινο φως για το δυνατόν μεγαλύτερη διευκόλυνση του ουκρανικού στρατού μέσω της αποστολής οπλισμού, πυροβόλων βαρέως τύπου, αντιαεροπορικών και αντιαρματικών συστημάτων. Μόνο τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός του Άσλιν, Μπ. Τζόνσον ανακοίνωσε πως αποστείλει εκ νέου βρετανικά όπλα πυροβολικού ενώ αναμένεται να δώσει την έγκριση και για την αποστολή των πυραύλων Brimstone. Βαρύ οπλισμό, πυροβόλα Howitzers, drones, οβίδες και πυρομαχικά στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, είναι η είδηση της τελευταίας στιγμής. Αμερικανοί Wali και Άσλιν πολεμούν απέναντι στους Ρώσους, στο πλαίσιο της Διεθνούς Λεγεώνας που έχει σχηματιστεί από την πρώτη μέρα του πολέμου, υπό τις διαταγές του γενικού επιτελείου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι συμμετέχοντες στη Διεθνή Λεγεώνα, μισθοφόροι κυρίως από χώρες του ΝΑΤΟ, είναι καλά αμειβόμενοι στρατιώτες και μάλιστα από δυο πηγές, την Δημοκρατία της Ουκρανίας αλλά και από το ταμείο δωρητών υπέρ της Ουκρανίας, που καθημερινά συγκεντρώνει τεράστια χρηματοδότηση από διάφορες δωρεές.

Αν λοιπόν προστεθούν οι βετεράνοι νατοϊκοί στρατιώτες, η αφειδώς χρηματοδότηση από διεθνείς δωρεές και η καθημερινή αποστολή πολεμικού υλικού υπέρ της άμυνας της Ουκρανίας, μπορεί ο καθένας να λάβει τις απαντήσεις στα ερωτήματα, που αφορούν στο πως έχει αντέξει δυο μήνες η Ουκρανία απέναντι στην ρωσική πολεμική μηχανή αλλά και στο αν διεξάγεται σήμερα πόλεμος Δύσης-Ρωσίας.

«Στην Ουκρανία δεν θα πολεμήσουν Έλληνες στρατιώτες, δεν θα πάνε ελληνικά ελικόπτερα ή αεριπλάνα στο μέτωπο» έλεγε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου. Έλληνες στρατιώτες πράγματι δεν πολεμούν στην Ουκρανία, Έλληνες, όμως, πολεμούν. Όχι ομογενείς αλλά Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα και βρέθηκαν στην ζώνη πυρός για να πολεμήσουν. Κάποιοι από τη μια μεριά και κάποιοι από την άλλη, και αυτό είναι κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More