Προσφυγικό και αξιολόγηση στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα
Ο περιορισμός των προσφυγικών ροών στην κεντρική Μεσόγειο και, δευτερευόντως, το ελληνικό πρόγραμμα στο μενού της άτυπης Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται σήμερα.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς «αμφιλεγόμενη» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τη Λιβύη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σε ΜΚΟ και διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου, εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πέτυχε να ανακόψει κατά 79% τις ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα σε έναν χρόνο, ενώ, αντίθετα, στην Κεντρική Μεσόγειο η αύξηση των ροών έχει αγγίξει το 90%. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., οι «παράτυπες» αφίξεις στην Ιταλία ξεπέρασαν το 2016 τις 180.000, ενώ η μεγάλη πλειονότητα αφορά οικονομικούς μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, με πρώτη χώρα καταγωγής τη Νιγηρία.
Ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε από τις Βρυξέλλες ότι οι «28» αναμένεται να συμφωνήσουν σε μία «νέα προσέγγιση» για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος, η οποία θα καταγραφεί σε κοινή δήλωση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εν λόγω προσέγγιση θα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που ακολούθησαν στην περίπτωση της Τουρκίας, καθώς, όπως εξήγησε, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και οι δυσκολίες περισσότερες.
Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:
09:00 – 09:40: Άφιξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων
10:00 – 12:30: 1η συνεδρία εργασιών
12:45 – 13:00: Οικογενειακή φωτογραφία
13:45 – 15:30: Ανεπίσημο γεύμα
16:00 – 17:00: Συνεντεύξεις Τύπου
17:15 – 19:15: 2η συνεδρία εργασιών