Κλειδί το PSI και στο βάθος χρεοκοπία…
Πλούσια σε λόγια και φτωχή σε πράξεις ήταν η χθεσινή ημέρα, με τον ευρωπαϊκό διχασμό για το αν το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός ή εκτός της ευρωζώνης να μαίνεται με αμείωτη ένταση, ενώ οι καθ’ ύλην αρμόδιοι απαντούν κατηγορηματικά στο σχετικό δίλημμα: Θα δούμε! Πλούσια σε λόγια και φτωχή σε πράξεις ήταν η χθεσινή ημέρα, με τον ευρωπαϊκό διχασμό για το αν το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός ή εκτός της ευρωζώνης να μαίνεται με αμείωτη ένταση, ενώ οι καθ’ ύλην αρμόδιοι απαντούν κατηγορηματικά στο σχετικό δίλημμα: Θα δούμε!
Τι είναι, όμως, αυτό που περιμένουν να δουν οι αναποφάσιστοι; Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως το σημείο κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, το λεγόμενο PSI. Οι μέχρι στιγμές πληροφορίες γύρω από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία του rollover του ελληνικού χρέους είναι όχι μόνο συγκεχυμένες αλλά και αντικρουόμενες.
Από τη μία, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως τα ποσοστά συμμετοχής στο PSI των ξένων τραπεζών απέχουν ελάχιστα από το πιάσιμο του στόχου και από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται πως ο βαθμός συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα μετα βίας φτάνει στο 50%. Την ίδια ώρα κάποιοι καταφεύγουν στην προσφιλή επιλογή του ‘να τ’ αφήσω στη μέση’. Αυτήν την ώρα επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, ωστόσο και μόνο το γεγονός της παράτασης της διορίας για τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα συνιστά σαφέστατη ένδειξη πως απέχουμε σημαντικά από την επίτευξη του στόχου για συμμετοχή που θα ανέρχεται στο 90%.
Περισσότερο λοιπόν και από τη δυστοκία της κυβέρνησης να προωθήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς τα όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα, τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν φουντώσει από τις ανησυχίες που γεννά η πορεία υλοποίησης του σημαντικότερου σκέλους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που δεν είναι άλλη από το PSI.
Παράλληλα, στον αέρα βρίσκεται και η υλοποίηση των υπολοίπων αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, αφού το επόμενο διάστημα εκκρεμούν οι επικυρώσεις από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν τη συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης στον EFSF.
Βλέποντας, λοιπόν, πως από τη μία η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις 21 Ιουλίου είναι στον αέρα και από την άλλη το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας είναι καταδικασμένο να αποτύχει, αρχίζουν να συμπεριφέρονται με δεδομένη τη χρεοκοπία της Ελλάδας και επεξεργάζονται λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται. Κάποιοι, όπως η Γαλλία προκειμένου να μειώσει τις ζημιές της από την επερχόμενη ελληνική πτώχευση και κάποιοι άλλοι, όπως η Γερμανία, για να μεγαλώσουν το κέρδος τους.
και η μεγιστοποίηση του γερμανικού κέρδους από την αποτυχία σωτηρίας της Ελλάδας έγκειται, εκτός από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το γερμανικό δημόσιο και τις γερμανικές τράπεζες από τις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά CDS, στην εξασφάλιση προνομιακών όρων για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτοί απορρέουν από τις ‘κινεζοποιημένες οικονομικές ζώνες’ στην ελληνική επικράτεια και το ξεπούλημα του φιλέτου της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.
Οι πλέον αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως η πορεία «αργεντινοποίησης» της Ελλάδας, την οποία έχουν ξεκινήσει οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, μπορεί να αντιστραφεί εάν κι εφόσον γίνει η έκπληξη από το μέτωπο του PSI. Δεδομένου, όμως, ότι η επιτυχία του PSI στηρίζεται εν πολλοίς σε αυτούς που έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα από το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, φαίνεται πως μας σώζει μόνο ένα θαύμα.
Πως να πιστέψει, όμως, κανείς στο θαύμα όταν τα 5ετή ασφάλιστρα κίνδυνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν στις 7.318 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 5.200 μονάδων μέσα σε μία ημέρα και όταν οι αποτιμήσεις των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και μάλιστα χωρίς αλεξίπτωτο μετά και το χθεσινό αιματοκύλισμα της Λεωφόρου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κάνει νέα βουτιά της τάξης του 4,43%;