Ψηφιοποίηση στην… Ψωροκώσταινα: Ένα σύντομο ανέκδοτο
Εν μέσω κορονοιού, τουρκικών προκλήσεων, ανοίγματος του τουρισμού και λοιπών γεγονότων που μας απασχολούν αυτό το χρονικό διάστημα, το μάτι και το αυτί μου έπεσε σε αυτή την είδηση από το στόμα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη που έχει βαλθεί ο άνθρωπος να μας κάνει… Εσθονία. Όπου Εσθονία βάλτε την πιο προηγμένη ψηφιακά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, χώρα της Ευρώπης.
Έρχεται, λέει, ο ‘’προσωπικός αριθμός, που θα τα ‘’συγκεντρώνει’’ όλα μας τα στοιχεία, κάτι σαν ενισχυμένο ΑΦΜ, κάτι σαν την ψηφιακή μας ταυτότητα.
Σε μια χώρα που δεν έχει καταφέρει, ακόμα, να αποτινάξει τον… ζυγό της γραφειοκρατίας, που ακόμα θέλει… σφραγίδες και υπογραφές με… στυλό για να επικυρώσει ένα έγγραφο, σε μια χώρα που το 20% των κατοίκων δεν μπαίνει καν στο διαδίκτυο για τα βασικά, καθημερινά ζητήματα, πως θα χρησιμοποιήσει πχ η 62χρονη μητέρα μου τον προσωπικό αριθμό;
Για να μην πούμε το άλλο: Περηφανεύονταν, πάλι, τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για το ermis.gov. από το οποίο εκδίδονται με λίγα κλικ, υποτίθεται, τα βασικά έγγραφα που χρειάζεται ένας πολίτης.
Κι όμως… Οι τεχνολογικά απόλυτα εξοικειωμένοι φίλοι και γνωστοί μου δεν κατόρθωσαν να βγάλουν άκρη, καθώς το σύστημα συνεχώς έπεφτε.
Να θυμίσω και το πολύ πολύ πρόσφατο της… τηλεκπαίδευσης; Που οι κυρίες του υπουργείου Παιδείας διατράνωναν παντού ότι πέτυχε; Πόσο επιτυχημένη δηλαδή είναι μια προσπάθεια που σε καθηλώνει επί ώρα στον υπολογιστή για να μπορέσεις να κατεβάσεις ένα έρμο Pdf αρχείο για να κάνει μάθημα το παιδί σου.
Ας πούμε όμως τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη: Οι παρόντες κυβερνητικοί παράγοντες, όπως και οι προηγούμενοι, κάνουν βήματα για να μπορέσουν να κάνουν την αναλφάβητη ψηφιακά Ελλάδα πιο καταρτισμένη, επιτυχημένο παράδειγμα της άυλης συνταγογράφησης που έσωσε κόσμο εν μέσω κορονοιού.
Όμως χρειάζεται εκ βάθρων αναδόμηση στο όλο σύστημα για να πάρει μπροστά, και όχι απλά… πυροτεχνήματα που τους πιο πολλούς τους μπερδεύουν ακόμα περισσότερο.
‘’Ναι’’ στον προσωπικό αριθμό, ‘’ναι’’ στην τηλεκπαίδευση, ‘’ναι’’ στις γενικότερες προσπάθειες, αλλά ας φροντίσουμε πρώτα να έχουμε εξασφαλίσει τα βασικά. Και αυτά, προς το παρόν, για αρκετούς δεν έχουν εξασφαλιστεί.