fbpx

Ψηφίζεται απόψε η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, εντός και εκτός Υπερταμείου

0 141

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ολομέλειας όπου συζητείται και ψηφίζεται απόψε το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία των ΔΕΚΟ το συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2,9 δις και τις τροπολογίες με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ με αιχμή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1-1-23 για όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

“Τα καταφέραμε να μην καταρρεύσουμε”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας την θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, η οποία ωστόσο όπως είπε “θολώνει από την δύσκολη πραγματικότητα”.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η οικονομική πολιτική κυβέρνηση αποπνέει σταθερότητα και ασφάλεια και ενισχύει την κοινωνική συνοχή καθώς τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφώσει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας και της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο έκανε λόγο για μεταρρύθμιση με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας των ΔΕΚΟ, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για κριτική που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

“Δεν αλλάζει τίποτα με τα μισθολογικά των εργαζομένων στις Ανώνυμες Εταιρείες που έχουν ευθεία μετοχική σχέση με το Δημόσιο, ούτε καταργείται καμία σύμβαση εργασίας”, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών και ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν αλλάζει τίποτα και στο ρόλο του ΑΣΕΠ όσον αφορά το σύστημα προσλήψεων στις συγκεκριμένες εταιρείες.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει κυβέρνηση για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο υπουργός παρουσίασε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πανευρωπαϊκά έχει διαθέσει τους περισσότερους πόρους. “Διαθέσαμε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης, έχοντας χτίσει ένα επαρκές, μέχρι στιγμής, δίχτυ ασφαλείας”, τόνισε και  κατέθεσε πίνακα με στοιχεία που ,όπως είπε, δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν από το χαμηλότερο ρεύμα στην Ευρώπη.
“Δεν ντρέπεστε να λέτε ψέματα”, του φώναξε από το έδρανό του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με τον υπουργό να απαντά ότι “εμείς απαντάμε με στοιχεία και όχι με αερολογίες”

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η εισηγήτρια Τάνια Ελευθεριάδου, μίλησε για μια ακόμη νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση εις βάρος του δημοσίου και των εργαζομένων .

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο διαμορφώνεται ένας “αεροδιάδρομος” ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, εντός και εκτός Υπερταμείου.

Ο  ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης μίλησε για “νομοσχέδιο καρμανιόλα” με στόχο την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων ιδίως στην συγκοινωνίες .

Ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι “μνημονιακή υποχρέωση” και “προαπαιτούμενο” για την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και ο Κρίτων Αρσένης από το ΜΕΡΑ25 επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με ένα ακόμη νομοσχέδιο επιτίθεται σε κάθε πολίτη της χώρας.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίζει η ΝΔ και καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More