Πτώση ρεκόρ στις εξαγορές το β’ εξάμηνο
Οι συμφωνίες ανά το κόσμο υπέστησαν πτώση ρεκόρ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησαν στην απότομη ολοκλήρωση μιας περιόδου ξέφρενης δραστηριότητας.
Συγχωνεύσεις και εξαγορές αξίας 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοινώθηκαν κατά το εξάμηνο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Refinitiv, χαμηλότερα από τα 2,2 τρισ. δολάρια που συμφωνήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ήταν η μεγαλύτερη μεταβολή, από το ένα εξάμηνο στο επόμενο, από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1980.
Ο συνολικός όγκος των συμφωνιών που έγιναν παγκοσμίως το 2022 μειώθηκε κατά 38% από το 2021, η μεγαλύτερη πτώση από έτος σε έτος από το 2001. Ωστόσο, παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα με βάση τα ιστορικά δεδομένα, πάνω από τις συναλλαγές που παρατηρήθηκαν το 2016 και το 2017.
Η επιβράδυνση ήταν αποτέλεσμα των απότομων αυξήσεων των επιτοκίων, στον απόηχο του αυξανόμενου πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία, πλήττοντας την εμπιστοσύνη στις παγκόσμιες αγορές και αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης. Οι αγορές ομολόγων-σκουπιδιών πάγωσαν, περιπλέκοντας την ικανότητα των private equity να χρηματοδοτούν συμφωνίες.
Ο Mark Sorrell, συν-επικεφαλής των παγκόσμιων συγχωνεύσεων και εξαγορών της Goldman Sachs, χαρακτήρισε το 2022 «μια ιστορία δύο εξαμήνων» καθώς η έλλειψη φθηνής χρηματοδότησης χτύπησε την αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών μετά το καλοκαίρι.
Ο αριθμός των μεγάλων συμφωνιών αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια του έτους, με 25 υπογεγραμμένες το πρώτο εξάμηνο αλλά μόλις 11 το δεύτερο.
“Η χρηματοδότηση για συγχωνεύσεις και εξαγορές υπάρχει, αλλά είναι πολύ [υψηλότερο] το κόστος και δεν είναι διαθέσιμη για όλους τους εκδότες”, δήλωσε ο Sorrell.
Η επιβράδυνση των συγχωνεύσεων και εξαγορών κλείνει μια φρενήρη περίοδο, το 2021, όταν οι συναλλαγές εκτινάχθηκαν στα ύψη ρεκόρ, τροφοδοτούμενες από μέτρα τόνωσης της εποχής της πανδημίας του κορωνοϊού και τις μειώσεις επιτοκίων. Ωστόσο, ο συνολικός όγκος των συμφωνιών φέτος ήταν υψηλότερος από το 2020, σημειώνουν οι Financial Τimes.