“Πολιτική συμφωνία” Μητσοτάκη -Σόλτς για “κυκλική εναλλαγή” όπλων
Στη Θεσσαλονίκη διεξήχθη η Διάσκεψη για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) με τη συμμετοχή του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σόλτς, ο οποίος από το Βερολίνο έκανε λόγο “πολιτική συμφωνία” με την Ελλάδα μέσω της διαδικασίας της “κυκλικής εναλλαγής” οπλικών συστημάτων.
Ειδικότερα ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους μίλησε για “πολιτική συμφωνία” που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία με τη διαδικασία της “κυκλικής ανταλλαγής” οπλικών συστημάτων. Η “πολιτική συμφωνία” Σολτς-Μητσοτάκη αφορά την παράδοση στην Ουκρανία τεθωρακισμένων σοβιετικής κατασκευής που έχει η Ελλάδα, τα οποία θα αντικατασταθούν με τα γερμανικά Marder.
Οι λεπτομέρειες της “πολιτικής συμφωνίας” καθορίζονται στις διαβουλεύσεις μεταξύ των καθ ύλην αρμόδιων υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας. “Μία πολιτική συμφωνία έκλεισα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν σχετικές συνομιλίες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος διευκρινίζοντας πως η Γερμανία σε συνεργασία με πολλούς άλλους εταίρους έχει αποφασίσει την κυκλική ανταλλαγή, με την προμήθεια αρμάτων μάχης από ρωσικά και σοβιετικά αποθέματα που είναι διαθέσιμα σε αυτές τις χώρες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως.
“Το ίδιο γίνεται και με πυρομαχικά που ειναι άμεσα διαθέσιμα. Εμείς από την πλευρά μας βοηθάμε αυτές τις χώρες με όπλα τελευταίας γενιάς, με μία χρονοκαθυστέρηση, γιατί δεν υλοποιούνται όλα τόσο γρήγορα” είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης Fm100 δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά και την τιμή να παραβρεθούν στη διάσκεψη ο Γερμανός καγκελάριος, τον οποίο προσκάλεσε προσωπικά προκειμένου να παραστεί, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η σύνοδος είναι η επανεκκίνηση, με πιο εντατικούς ρυθμούς, της προσπάθειας να “αγκυροβολήσουν” οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης, και μια “μία ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία”.
Όπως είπε, αποτελεί ευκαιρία να ενημερώσει και τους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παρατήρησε πως “σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία”.
“Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο στον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, ως πύλη εισόδου για προϊόντα, για ενέργεια. Επανέρχεται η Ελλάδα, δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και, φυσικά, πρωταγωνιστές σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια θα είναι οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος” ανέφερε.