Το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση για το θέμα της επέκτασης του επιδόματος εργασίας «πετάει» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση για το θέμα της επέκτασης του επιδόματος εργασίας «πετάει» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Από την πλευρά του ο Ν. Χουντής καταγγέλλει τεράστια πολιτική απάτη σε βάρος των ανέργων με την υπόσχεση για δήθεν επέκταση του επιδόματος ανεργίας.
Αναλυτικά η απάντηση του κ. Ρεν:
«Τα επιδόματα ανεργίας και οι πολιτικές στον χώρο των κοινωνικών μεταβιβάσεων γενικότερα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των επιμέρους κρατών μελών (ΚΜ). Όχι μόνο τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν τις πολιτικές που ασκούν, αλλά είναι επίσης υπεύθυνα για τη χρηματοδότησή τους. Τα κονδύλια της ΕΕ προορίζονται για ενεργητικές πολιτικές παρέμβασης στην αγορά εργασίας, με τις οποίες ενθαρρύνεται η παραμονή στην αγορά εργασίας, αντίθετα από τις αποκαλούμενες παθητικές πολιτικές παρέμβασης στην αγορά εργασίας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ύπαρξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών, του ΔΝΤ και της ΕΕ συνεπάγεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία, για πολιτικές που αναμένεται να στηρίξουν την πορεία αυτή, όπως επίσης και για πολιτικές με τις οποίες επιδιώκεται η βελτίωση διαφόρων χαρακτηριστικών της λειτουργίας της οικονομίας και με αυτόν τον τρόπο η τόνωση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Η Επιτροπή δεν σχολιάζει μέτρα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των ΚΜ, αν και ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να επιδιώκουν τη δίκαιη κατανομή των βαρών της οικονομικής προσαρμογής. Εφόσον οι αρχές καταθέσουν προτάσεις για να βοηθήσουν όσους πλήττονται σκληρότερα λόγω απώλειας του εισοδήματος από εργασία, και προτείνουν πιθανές επιλογές χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, η Επιτροπή είναι πρόθυμη να τις αναλύσει και να τις συζητήσει στον βαθμό που συνάδουν με τους ευρύτερους στόχους του προγράμματος.
Μέσω της χρήσης των ενωσιακών κονδυλίων η ΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει την Ελλάδα, χρηματοδοτώντας διάφορες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της παραμονής στην αγορά εργασίας. Οι προσπάθειες αυτές αντιπροσωπεύουν ποσό περίπου 3.858.800.403 ευρώ (2007-2013)2. Η προσπάθεια αυτή καταβάλλεται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής υλοποίησης των εν λόγω πρωτοβουλιών. Πάλι μαζί με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή εξετάζει τρόπους για να μεγιστοποιήσει η Ελλάδα τα οφέλη που μπορούν να αντληθούν με την αποδοτική και αποτελεσματική αξιοποίηση των ενωσιακών κονδυλίων».