Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Σε μετάλλαξη του κορονοϊού η πιθανή απάντηση για την «έκρηξη» της πανδημίας στην Ευρώπη

0 4

Εξήγηση στην ταχύτατη και σαφώς επιθετικότερη διάδοση του κορονοϊού στην Ευρώπη, μέσα τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας τις κυβερνήσεις της περιοχής σε κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων έως και το επίπεδο της καραντίνας, φαίνεται να δίνει επιστημονική μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα περιλαμβάνοντας στοιχεία για μια νέα μετάλλαξη του φονικού ιού.

Γράφει η Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Γνωρίζουμε πως όλοι οι ιοί περνούν μεταλλάξεις, που αλλάζουν το γενετικό τους κώδικα και τη συμπεριφορά τους, το ίδιο έχει γίνει ήδη και με τον Covid-19. Όμως, η συγκεκριμένη μετάλλαξη, που η διεθνής επιστημονική ομάδα που την εντόπισε ονόμασε «20Α.EU1», φαίνεται πως κάνει κυριολεκτικά… θραύση μεταξύ των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ευρώπη, με τα δυσάρεστα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων σε τουλάχιστον 12 ευρωπαϊκές χώρες έχει μολυνθεί από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του φονικού ιού. Ενδεικτικά στη Βρετανία μιλάμε για πάνω από το 80% των νέων κρουσμάτων. Όμως, σταδιακά ο «20Α.EU1» έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του και εκτός Ευρώπης.  

Έτσι, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την έρευνα τους ως προς το βαθμό αυξημένης επικινδυνότητας και μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης, το γεγονός πως για πρώτη φορά μια μετάλλαξη του Covid-19 παρουσιάζει τόσο μεγάλο ποσοστό διάδοσης έχει σημάνει συναγερμό. Και προφανώς ο μεγαλύτερος φόβος όλων είναι να δημιουργήσει επιπλοκές στην πολύπαθη έρευνα για τον εντοπισμό του κατάλληλου εμβολίου που θα σταματήσει την πανδημία.  

Αναζητώντας τη ρίζα της μετάλλαξης, η επιστημονική ομάδα την εντόπισε σε αγρότες, που δούλευαν στα χωράφια στην Ισπανία, το καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα, διαδόθηκε με τεράστια ταχύτητα στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα την Ισπανία και μέσα από τους τουρίστες ταξίδεψε σταδιακά σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Θυμίζουμε πως η Ισπανία είναι από τις μεγάλες χαμένες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με αποτέλεσμα να είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υποχρεώθηκαν σε σοβαρή σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων και τοπικά lockdowns στην πρωτεύουσα, Μαδρίτη, αλλά και άλλες περιφέρειες. Παρά τα μέτρα, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ξεπερνά το 70% μέσα σε δύο εβδομάδες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό πάνω από το ένα εκατομμύριο.

Μάλιστα, μέχρι και τη ξαφνική έκρηξη των κρουσμάτων στη Γαλλία, που της έδωσε τη θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά, η Ισπανία ήταν επί εβδομάδες η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη και σταθερά (μέχρι και σήμερα) στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας λίστας του ΠΟΥ.    

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More