fbpx

Siemens: Ο αιμοδότης της διαπλοκής των κομμάτων

0 457

Πλήρης είναι η υιοθέτηση του ισχυρισμού του πάλαι ποτέ “στρατηγού” του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Τσουκάτου, ότι το 1 εκατομμύριο μάρκα από τη SIEMENS κατέληξε στα κομματικά ταμεία και κυρίως σε πλήρη υιοθέτηση των καταγγελιών του ότι η εταιρεία  χρηματοδοτούσε όλα τα πολιτικά κόμματα εξουσίας, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, σχετικά με την απόφαση η οποία εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019.

Η καθαρογραμμένη απόφαση αριθμεί 3.997 σελίδες και αποτελεί ουσιαστικά ένα αφήγημα διαφθοράς της μεταπολιτευτικής πολιτικής ιστορίας , με το δικαστήριο να περιγράφει ξεκάθαρα πως “….πείθεται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού αυτού ποσού , στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens , σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες , από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας τoυ 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ )ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος κατηγορούμενος, Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμία του οποίου (ΠΑΣΟΚ) δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό”.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο απάλλαξε τον Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλους δώδεκα κατηγορούμενους για το συγκεκριμένο τμήμα της υπόθεσης καθώς, όπως σημειώνεται, “δεν εμπλέκονται στη δωροδοκία άγνωστων υπαλλήλων του Οργανισμού από τη Siemens, δεδομένου ότι η μεσολάβησή τους, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν, εξαντλούνταν στη διακίνηση του ποσού των ενός εκατομμυρίου μάρκων Γερμανίας από τη Siemens […] προς το ΠΑΣΟΚ”

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2019 ο Θ. Τσουκάτος, στην απολογία του μίλησε για συνήθη (για την εποχή) πρακτική ιδιωτικής χρηματοδότησης και έδωσε το παράδειγμα πως την εκλογική χρονιά του 2000 το ΠΑΣΟΚ πήρε ιδιωτική χρηματοδότηση περί τα 16 δις δρχ. Ανάλογα ποσά όπως είπε, διατέθηκαν και στα άλλα κόμματα. Με αφορμή αυτή την δήλωση, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Λίγες μέρες αργότερα ο Τσουκάτος εκλήθη από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς, να καταθέσει ως μάρτυρας και σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, δεν είχε καμία σχέση με τα οικονομικά του κόμματος, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις εταιρείες που επιχορήγησαν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι υπάρχει κώδικας εχεμύθειας χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματα των εταιρειών αυτών.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ, επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη, φέρεται να υποστήριξε ότι τα χρήματα δόθηκαν για τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματος και ειδικότερα για τη χρηματοδότηση ετεροδημοτών, φυλλάδια του κόμματος κ.λπ., ενώ διευκρίνισε ότι από τα 16 δισ. δραχμές που φέρεται να έλαβε το ΠΑΣΟΚ, τα 4,5 ήταν κρατική επιχορήγηση.

Τέλος, φέρεται να επέμεινε ότι από το 2008 -όταν άνοιξε η έρευνα για τα μαύρα ταμεία της Siemens- είχε αναφέρει σε εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές για τις ιδιωτικές χορηγίες των κομμάτων (όλων των κομμάτων εξουσίας) και τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο, χωρίς ωστόσο να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία.

Εκτοτε η έρευνα  για τις αποκαλύψεις Τσουκάτου βρισκεται στα αζήτητα. Αρκεί βέβαια κανείς να διαβάσει στο σκεπτικό του δικαστηρίου την αποστροφή σύμφωνα με τη οποία “…στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens , σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα”.

Η απόφαση

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του δικαστηρίου που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. 22 χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης,

Το δικαστήριο προχώρησε στην καταδίκη 22 κατηγορουμένων για την υπόθεση μεταξύ αυτών πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως οι Μιχάλης Χριστοφοράκος,ο οποίος έχει διαφύγει στη Γερμανία και έχει δικαστεί εκεί, Χρήστος Καραβέλας που δεν έχει εντοπιστεί μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό και στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως Μικαέλ Κουτσενρόιτερ Ραιχαντ Σίκατσεκ και άλλοι.

Όσοι καταδικάστηκαν κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη όπως ο Φάνης Λυγινός και Κλώντ Οσβαλντ που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το βραχιολάκι.

Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση έπαυσε τη δίωξη για δωροδοκία μετά τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν και στο αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα. Αρχικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι ωστόσο στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.

(πηγή: dikastiko.gr)

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More