Αντιμέτωπη με αγωγή που υπέβαλε η Meta Platforms για κατασκοπεία σε βάρος των χρηστών της, η εταιρεία λογισμικού παρακολούθησης NSO ζητά ασυλία από το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο αίτημα που υπέβαλε, η ισραηλινή εταιρεία πίσω από το σκάνδαλο Pegasus υποστηρίζει ότι πρέπει να αναγνωριστεί ως παράγοντας ξένης κυβέρνησης σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία που περιορίζει τη δυνατότητα προσφυγής εναντίον ξένων κρατών. Η NSO ζητά έτσι να ακυρωθούν δύο προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες το αίτημα είχε απορριφθεί.

Η Μeta Platforms,  τέως Facebook Inc., υπέβαλε αγωγή κατά της NSO το 2019 για την παρακολούθηση 1.400 χρηστών του WhatsApp,από τους οποίους τουλάχιστον 100 ήταν δημοσιογράφοι, ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Ενδεχόμενη παραχώρηση ασυλίας θα εμπόδιζε την εκδίκαση της αγωγής και παράλληλα θα προστάτευε την NSO από τον κίνδυνο αποκάλυψης της λίστας των πελατών της κατά τη δικαστική διαδικασία.

Στο αίτημά της η ισραηλινή εταιρεία υποστηρίζει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα έχει μεγάλες συνέπειες για θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, βασίζονται σε ιδιώτες εργολάβους για τη διενέργεια ή υποστήριξη βασικών κυβερνητικών δραστηριοτήτων» γράφει η εταιρεία. «Εάν οι εργολάβοι δεν μπορούν ποτέ να ζητούν ασυλία […] τότε οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μπορεί να δουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους και τις επιχειρήσεις πληροφοριών να διαταράσσονται από αγωγές εναντίον των πρακτόρων τους».

«Αμοραλιστές μισθοφόροι»

Ναυαρχίδα της NSO είναι το διαβόητο πλέον λογισμικό Pegasus, το οποίο επιτρέπει σε κυβερνητικές υπηρεσίες να παρακολουθούν μυστικά τα κινητά τηλέφωνα υπόπτων τρομοκρατίας ή άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τους πελάτες της, υποστηρίζει όμως ότι πουλά το λογισμικό μόνο σε ξένες κυβερνήσεις, κατόπιν έγκρισης του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.

Είναι όμως ευρέως γνωστό ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Πολωνία έχουν καταχραστεί το σύστημα για να κατασκοπεύουν πολιτικούς αντιπάλοτυς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.

Η NSO επιμένει ότι δεν ευθύνεται για το πώς το λογισμικό της χρησιμοποιείται από τους πελάτες της και διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης.

«Το spyware της NSΟ παραβιάζει τα δικαιώματα πολιτών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και οι επιθέσεις της πρέπει να σταματήσουν» υποστηρίζει από την πλευρά της η Meta.

Υποστηρίζει επίσης ότι θα ήταν «επικίνδυνο για όλο τον κόσμο» να παραχωρηθεί ασυλία σε εταιρείες spyware.

Η αγωγή της Meta δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει η NSO. Στα δικαστήρια έχει προσφύγει μεταξύ άλλων και η Apple

για στοχοποίηση χρηστών iPhone, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους ιδρυτές της εταιρείας «αμοραλιστές μισθοφόρους του 21ου αιώνα».

Η NSO μπήκε πέρυσι σε αμερικανική μαύρη λίστα που απαγορεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να συναλλάσσονται με την εταιρεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τώρα κι αυτή στο μικροσκόπιο τις εταιρείες λογισμικού κατασκοπείας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συστήσει στις 19 Απριλίου επιτροπή που θα εξετάσει τη χρήση εργαλείων κατασκοπείας σε χώρες-μέλη, μετά την αποκάλυψη ότι μέλη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι στοχοποιήθηκαν στην Πολωνία και την Ουγγαρία, χώρες που είχαν αγοράσει λογισμικό της NSO.

TAGS: