Στα ύψη οι τιμές του οβελία – Αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 16 ευρώ το κιλό
Ολο και πιο έντονοι γίνονται οι φόβοι για… φτωχό πασχαλινό τραπέζι φέτος. Για πολλούς είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να έχουν τον παραδοσιακό οβελία, ελέω ακρίβειας.
Κι αυτό γιατί η τιμή του τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να αγγίξει- αν όχι και να ξεπεράσει- τα 15 ευρώ το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία.
Όπως αναφέρει στο skai.gr, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνης, φέτος η τιμή των αμνοεριφίων έχει αυξηθεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα, η τιμή του αρνιού εκτιμά ότι θα κινηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στα 14 ευρώ το κιλό και του κατσικιού στα 15 ευρώ το κιλό. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές. Οι συνταξιούχοι των 300 ευρώ και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ πώς θα αγοράσουν αρνί για το Πάσχα;», επισημαίνει.
Το αυξημένο κόστος ζωοτροφών όπως είναι αναμενόμενο έχει συμπαρασύρει και τις τιμές των παραγωγών, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Τσομπάνη, πωλούν περίπου 1 ευρώ ακριβότερα από πέρυσι. «Πέρυσι πωλούσαμε 6,5-7,5 ευρώ το κιλό και φέτος 7,5-8,5 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος των σφακτικών (1,5 ευρώ), το αρνί φεύγει από εμάς γύρω στα 10 ευρώ και καταλήγει να διατίθεται στη λιανική έναντι 14-15 ευρώ», τονίζει ο ίδιος.
Αγοράζουν νωρίτερα
Πάντως, παρά την αυξημένη τιμή του οβελία, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρει ότι η ζήτηση έχει εκτοξευθεί, ακόμα και ένα μήνα πριν το Πάσχα, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή. «Παρά το γεγονός ότι πάντα οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής, εδώ κι ένα μήνα αγοράζουν αρνιά και τα βάζουν στον καταψύκτη τους».
Ενδεικτικά, κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη που πέρυσι τέτοια περίοδο είχε πουλήσει 50-60 αρνιά, φέτος σε διάστημα δύο εβδομάδων –τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα- έχει διαθέσει 400 αρνιά.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι παρά το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα των Καθολικών πέφτει μια εβδομάδα πριν το δικό μας, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Κυριακή, δεν τίθεται θέμα ελλείψεων στην αγορά. Αν και η Ελλάδα εξάγει σημαντικές ποσότητες σε Ιταλία και Ισπανία, η διαθεσιμότητά τους αντισταθμίζεται από τις εισαγωγές που κάνει η χώρα μας, κυρίως από τη Ρουμανία.
«Σήμερα πουλάμε στα 8 ευρώ το κιλό αρνί και κατσίκι. Αν βάλουμε και τα έξοδα μεταφοράς κ.λπ., στον καταναλωτή θα φθάσει στα 11 με 12 ευρώ το κιλό», είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Αργύρης Μπαϊρακτάρης.
«Την περίοδο του κορωνοϊού περάσαμε πολύ δύσκολα, αλλά βάλαμε πλάτη στην αγορά, πουλούσαμε ακόμη και με 2,5 ευρώ το κιλό, είπε. Οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν ανέβει στα ύψη και το μέλλον είναι αβέβαιο.
»Πέρυσι τέτοια εποχή αγοράζαμε το καλαμπόκι 18 λεπτά το κιλό και σήμερα το αγοράζουμε 45. Το τριφύλλι δεν ξέρουμε καν με ποια τιμή θα φύγει από τα χωράφια, τα λιπάσματα από 170 ευρώ πέρυσι πήγαν στα 1.000 ευρώ εφέτος, είπε.
Πώς ξεχωρίζουμε τα ελληνικά κρέατα
Σχετικά με τις λεγόμενες ελληνοποιήσεις κρεάτων οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τις σφραγίδες πάνω στα κρέατα και να εμπιστεύονται τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους, είπε.
Όσο για το πώς ξεχωρίζουμε τα ελληνικά από τα εισαγόμενα κρέατα, είπε ότι τα κρέατα με το ρόδινο χρώμα είναι τα ελληνικά λόγω της πρόσφατης σφαγής τους.
Στη Βαρβάκειο αγορά, σήμερα, η τιμή πώλησης των αμνοεριφίων διαμορφώνεται στα 10 ευρώ το κιλό, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς, Γιώργος Ευριπιώτης.
Πιστεύω πως θα υπάρχει επάρκεια μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο είπε.
Σχετικά με τις τιμές των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, οι τιμές κυμάνθηκαν:
Το 2020 έως 9,5 ευρώ / κιλό.
Το 2021 έως 13,5 ευρώ / κιλό.
Εφέτος οι εκτιμήσεις είναι ότι θα κυμανθούν έως και 16 ευρώ/κιλό