fbpx

Στη σκιά του εξοπλισμού της Τουρκίας με F-16 η κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με ΗΠΑ

0 82

Ανήμερα της κύρωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής η συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή, αλλά με φόντο την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου τη Δευτέρα θα συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν και την Τρίτη θα μιλήσει στο Κογκρεσο, ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη νέα συμφωνία εξοπλισμού με την Τουρκία!

Συγκεκριμένα κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, γεγονός που αναδεικνύει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και ως διαμεσολαβητή των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό επιδιώκοντας έτσι να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον. Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική αναβάθμιση για τα μαχητικά αεροσκάφη της χώρας.

Το γεγονός επισκιάζει τη σημερινή συζήτηση και κύρωση την Ολομέλεια της ελληνοαμερικανικής μυστικής συμφωνίας («Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής») και να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο πλαίσιο και των ομιλιών τόσο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη (περίπου στη 13.00΄μ.μ.) όσο και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας υπέρ της συμφωνίας τάσσονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και κατα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25

Να σημειωθεί ότι η αρχική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας Ηνωμένων Πολιτειών υπεγράφη το 1990 και κυρώθηκε, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, την ίδια χρονιά. Η πρώτη τροποποίηση εκείνης της Συμφωνίας έγινε 29 χρόνια μετά. Υπεγράφη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2019 από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια και τον τότε Αμερικανό ομόλογό του, κ. Πομπέο. Κυρώθηκε δε από τη Βουλή των Ελλήνων, από την Ολομέλειά της, την 30η Ιανουαρίου του 2020.

Η δεύτερη τροποποίηση, που θα ψηφιστεί σήμερα υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου Του 2021, στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των εργασιών του τρίτου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, με εκπρόσωπο, αυτή τη φορά, της αμερικανικής πλευράς,τον σημερινό Υπουργό Εξωτερικών, Άντ. Μπλίνκεν, καθώς είχαν μεσολαβήσει οι Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.

Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη τροποποίηση συνοδεύτηκαν από ιδιαίτερα σημαντικές επιστολές των δύο Αμερικανών Υπουργών Εξωτερικών προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Με βάση τη συμφωνία, προστίθεται η δυνατότητα παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών:

– στο στρατόπεδο “Γιαννούλης” της Αλεξανδρούπολης και συμπληρώνει τη δυνατότητα περιοδικής χρήσης του λιμανιού η οποία είχε προβλεφθεί το 2019

– στο Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Μαγνησία και το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και

– αναβαθμίζεται ο Ναύσταθμος Σούδας για την αντιμετώπιση απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο η διοίκηση όσο και ο έλεγχος των στρατιωτικών αυτών εγκαταστάσεων, στις οποίες φιλοξενούνται οι Αμερικανικές Δυνάμεις παραμένουν πλήρως στην ελληνική αρμοδιότητα. Η συμφωνία ισχύει σε πρώτο στάδιο για 5 χρόνια. Εάν δεν καταγγελθεί, συνεχίζει. Σημειώνεται ότι η έως τώρα καταγγελία της συμφωνίας απαιτούσε μια προηγούμενη προειδοποίηση 17 μηνών. Με τη νέα ρύθμιση αυτή η προειδοποίηση γίνεται προειδοποίηση δύο ετών πριν την καταγγελία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η νέα αυτή συμφωνία κινείται στη λογική του “δώστα όλα” στους Αμερικάνους, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αν και τη ψηφίζει κρίνει ότι είναι “ετεροβαρής”, το ΚΚΕ την χαρακτηρίζει “κατάπτυστη” και ότι καθιστά τη χώρα μας “ιμπεριαλσιιτκό ρομητήριοα και στόχο αντιποίνων” ενώ το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει “δεν θα περπατήσει” η εφαρμογή της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δενδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος τονίζουν ότι είναι σημαντική παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, καθώς αναδεικνύει την γεωστρατηγική σημασία της χώρας και αναβαθμίζει περαιτέρω τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More