fbpx

Στη Βοστώνη και το Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα ύψη τα καύσιμα

0 124

Συνεχίζοντας τις…”δημόσιες σχέσεις” ενόψει πολιτικών εξελίξεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τρείς μέρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, επέστρεψε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Βοστώνη, όπου χθες στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα (11.00΄μ.μ. ώρα Ελλάδας), απηύθυνε ομιλία στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College, ενώ το βράδυ του Σαββάτου παρακάθισε σε δείπνο προς τιμήν των Επίτιμων πτυχιούχων του Boston College και απηύθυνε χαιρετισμό.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Davos της Ελβετίας όπου σήμερα και την Τετάρτη 25 Μαΐου θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Την ίδια ώρα ανεξέλεγκτη είναι η αύξηση των τιμών στα καύσιμα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννης Οικονόμου να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στην αγορά των καυσίμων με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας .

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως έχουν μπει “στο μικροσκόπιο” της κυβέρνησης, όπως έγινε και με την ενέργεια, που παρατηρήθηκαν πολλές στρεβλώσεις, μέτρα για να μην υπάρχουν οι απότομες διακυμάνσεις, σημειώνοντας “Γίνονται έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς, και θα αξιοποιηθεί οτιδήποτε δημοσιονομικός πόρος υπάρχει”.

Για τις τιμές των προϊόντων ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι “οι έλεγχοι είναι συνεχείς, και οι παραβάσεις τιμωρούνται με αυστηρότατες κυρώσεις” και πρόσθεσε “Οι κυρώσεις με νομοθετική μας παρέμβαση από εδώ και πέρα θα δημοσιοποιούνται, ώστε ο καταναλωτής να ξέρει ποια επιχείρηση, στηρίζει, απορροφά μέρος του κόστους, και ποιοι λίγοι προσπαθούν πονηρά να αισχροκερδίσουν και πάνω στο κύμα των αυξήσεων να προσθέσουν επιπλέον δυσκολίες”.

Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι η πίεση στους πιο αδύναμους συνεχίζεται και γι’ αυτό επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει κάθε νέα δυνατότητα, “χωρίς όμως να τινάξουμε στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας”.

“Είμαστε στο πλευρό πολιτών όσο διαρκεί η κρίση με μέτρα αποτελεσματικά, εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια, κάναμε αποφασιστικές παρεμβάσεις. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πλατφόρμα για να παίρνει ο κόσμος στους τραπεζικούς λογαριασμούς του την επιστροφή χρημάτων για χρεώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες σε όσους έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα και με τον καινούργιο τρόπο τιμολόγησης από τον Ιούλιο και μετά θα πληρώνουμε όλοι από 70% μέχρι 90% λιγότερες αυξήσεις. Ταυτόχρονα τρέχει το πρόγραμμα ενίσχυσης στα καύσιμα, έχουμε μειωμένο ΕΝΦΙΑ και αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός” αρκέστηκε να υπενθυμίσει.

Από το δημοσιονομικό χώρο που θα κτιστεί, θα εξαρτηθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τα καύσιμα, ανέφερε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης (κι αυτός στον ΣΚΑΪ), λέγοντας ότι “Πολύ πιθανόν να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι, στοχευμένα, όχι οριζόντια”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι “Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, πρώτον λόγω μεταφορικών που έχει αυξηθεί το κόστος, δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα – δύο πρατήρια. Συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό, καθώς το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση” και πρόσθεσε “Πρόβλημα για τα καύσιμα υπάρχει μεγάλο, και δεν οφείλεται στην αισχροκέρδεια, βέβαια θα βρούμε παραβάτες, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε διπλή αύξηση, από τη μία αύξηση της τιμής του αργού, αλλά από την άλλη και μεγάλη πτώση του ευρώ. Το 2011 είχε 147 δολάρια το βαρέλι, όμως το ευρώ είχε 1,50”.

Για την παράταση της επιδότησης στη βενζίνη, όπως έγινε στο πετρέλαιο, επικαλέστηκε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που εκτίμησε ότι θα κτιστεί ο δημοσιονομικός χώρος, αλλά πρώτα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το ρεύμα και ως συνήθως κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο “εμφανίζεται να έχει λύσεις για όλους και για όλα”!

“Με ένα άρθρο και ένα νόμο θα λύσει όλα τα ζητήματα” είπε ειρωνικά, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που προτείνει o κ. Τσίπρας θα τίναζαν τον προϋπολογισμό στον αέρα προκαλώντας νέους φόρους όπως στην περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More