fbpx

Σύγκρουση “δύο στρατηγικών” για τις Τράπεζες

0 89

Ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Χρήστος ΣταΪκούρας κάνοντας λόγο για “επιτυχία της κυβέρνησης και της κοινωνίας”.

“Τα καταφέραμε ικανοποιητικά” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών “Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις”, σημείωσε ωστόσο ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα”.

Μίλησε για “πολύ θράσος” του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για το τραπεζικό σύστημα, όταν επί των ημερών του “υπήρχε τραπεζική αργία και κεφαλαιακοί περιορισμοί”, παραθέτοντας στοιχεία για τις καταθέσεις, το ποσοστό των κόκκινων δανείων και τα ταμειακά διαθέσιμα που αποδεικνύουν τη σταθερότητα πλέον των πιστωτικών ιδρυμάτων.

“Εμείς θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα υγιές, σταθερό και εύρωστο που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα τραπεζικά συστήματα υπό κρατικό έλεγχο, μόνο που αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας αναδεικνύοντας τις “δύο στρατηγικές” που συγκρούονται στον τομέα αυτό και απαντώντας στο ζήτημα των bonus και των αμοιβών των τραπεζικών στελεχών, που έθεσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε ότι δίνονται υπό προϋποθέσεις και ότι υπάρχουν αυστηρά όρια.

Τέλος υπογράμμισε τη σημασία του νομοσχεδίου παραπέμποντας στις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία χαιρέτισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αποτυπώνει την ομαλοποίηση το ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τον εξορθολογισμό των οργάνων διοίκησης του.

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική διαφωνία

Για “ασυλίες, μπόνους και ζημία Δημοσίου, η στρατηγική της ΝΔ στις τράπεζες” έκανε λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η τομεάρχης οΙκονομίας Έφη Αχτσιόγλου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “Η κυβέρνηση σκανδαλωδώς ξεκλειδώνει από το 2023 τον διάδρομο για τη χορήγηση μπόνους σε τραπεζικά στελέχη, στις τράπεζες με δείκτη “κόκκινων” δανείων κάτω από 10%. Μάλιστα στην προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου, όπως ήταν αναρτημένο στη διαβούλευση, δεν υπήρχε καν το χρονικό όριο του 2023, αλλά θα μπορούσαν να χορηγούνται και αναδρομικά μπόνους. Προφανώς υπήρξε εμπλοκή και αντίδραση των δύο συστημικών τραπεζών που δε έχουν πιάσει τον δείκτη. Έτσι, η κυβέρνηση προέβλεψε ότι η κούρσα χορήγησης μπόνους θα ξεκινήσει από το 2023 για όλους”.

“Η διαφωνία μας με τις επιλογές της κυβέρνησης είναι στρατηγική. Η ΝΔ αντιλαμβάνεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως ένα πεδίο κερδοφορίας, είτε των μεγαλομετόχων των τραπεζών, είτε λίγων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, καθώς οι τράπεζες αποκλείουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Η δεύτερη στρατηγική διαφωνία μας είναι ότι αντιλαμβάνεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως ένα πεδίο όπου το Δημόσιο δεν θα έχει κανέναν ρόλο και κανέναν λόγο” επισήμανε και υπογράμμισε “Η δική μας θέση, αντιθέτως, είναι ότι θα πρέπει να έχουμε παρουσία του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ακριβώς διότι το Δημόσιο οφείλει να έχει ρόλο στη χάραξη μίας συγκεκριμένης χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς. Άρα, το θέμα δεν είναι ότι το νομοσχέδιο προβλέπει το τέλος του ΤΧΣ το 2025, το θέμα είναι ότι -με αυτόν τον τρόπο- η κυβέρνηση προβλέπει το τέλος της παρέμβασης του Δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μάλιστα χωρίς καμία διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου. Εκεί βρίσκεται η στρατηγική μας διαφωνία”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More