Συναγερμός στην κυβέρνηση: Ζητείται “plan B” για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας
Για κατάσταση “under control” κάνουν λόγο δημοσίως στην κυβέρνηση με αφορμή την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των απειλών Πούτιν, ωστόσο στο παρασκήνιο Μαξίμου και συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται “plan b” για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, μπροστά μάλιστα και στο ενδεχόμενο η Ευρώπη να μην καταλήξει στην επόμενη, έκτακτη, Σύνοδο Κορυφής, τον Μάιο, σε πλαίσιο δράσεων για την στήριξη των κρατών μελών έναντι της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας φθάνει μέχρι το τέλος της άνοιξης-αρχές καλοκαιριού και αυτό που τρομάζει πάνω απ’ όλα είναι οι αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια ενόψει και της κρίσιμης για τα οικονομικά της χώρας τουριστικής περιόδου.
Ειδικότερα στις κυβερνητικές συσκέψεις εξετάζονται διάφορα σενάρια κρίσης και επάρκειας και σύμφωνα με πληροφορίες το “plan b” περιλαμβάνει κινήσεις και πρωτοβουλίες, όπως:
– Διαβούλευση του ΔΕΣΦΑ με Ιταλικές εταιρείες ενέργειας για τη διατήρηση αποθεμάτων φυσικού αερίου, δεδομένου ότι οι “αποθήκες” που διαθέτει η Ελλάδα δεν είναι αρκετές. Σημειώνεται ότι με απόφαση της Ε.Ε, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν φροντίσει ώστε μέχρι την 1η Οκτωβρίου να έχουν εξασφαλίσει στρατηγικά αποθέματα που να καλύπτουν τουλάχιστον το 15% των αναγκών τους, ακόμη και σε αποθηκευτικούς χώρους γειτονικών χωρών. Όσον αφορά στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ποσότητα 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Κατά τον σχεδιασμό η Ιταλία θα αποδεσμεύει αυτές τις ποσότητες από τον αγωγό TAP για να διοχετευτούν στη χώρα μας. Η Ελλάδα αναζητά τρόπους που θα δεσμεύουν νομικά την Ιταλία να μην παρακρατήσει τις ποσότητες, σε περίπτωση που τις χρειαστεί και η ίδια.
– Αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας στη Ρεβυθούσα. Οι διαβουλεύσεις για την κατασκευή νέας, πλωτής μονάδας αποθήκευσης LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας είναι σε εξέλιξη αν και το εγχείρημα χαρακτηρίζεται προκαταβολικά δύσκολο ως προς την υλοποίηση του.
– Εξετάζεται ακόμη και η ετοιμότητα εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων. Η ΔΕΗ σημειωτέον αναμένεται μάλιστα σήμερα να καταθέσει ετήσιο πλάνο εξόρυξης του λιγνίτη στα ορυχεία της.
– Υπό εξέταση είναι και η μετατροπή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Πρόκειται για πέντε μονάδες της ΔΕΗ και των εταιρειών Ήρων και Elpedison.
Να σημειωθεί επίσης ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση του ΔΕΣΦΑ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕ.
Το απευκταίο σενάριο για την κυβέρνηση είναι ο ενεργειακός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας να οδηγήσει στην ανάγκη λήψης μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης (“δελτίο” στην κατανάλωση), κάτι το το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, γεγονός που προκαλεί πανικό για τις επιπτώσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ενόψει και ενδεχόμενων πολιτικων εξελίξεων.