fbpx

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τζανακόπουλος φεύγει. Ποιος έρχεται;

0 140

Το πρόσωπο που θα είναι ο επόμενος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ίσως το πιο ενδιαφέρον ζήτημα μετά την Κυριακή για τους παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ. Θα υπάρξει «τέλος εποχής» ή ανανέωση της εμπιστοσύνης στον Δ. Τζανακόπουλο;

Προς ώρας η ζυγαριά των πιθανοτήτων γέρνει προς την πλευρά της αλλαγής, όπου κι εκεί υπάρχουν δυο αντίρροπες δυνάμεις. Αυτές που βλέπουν πρόσωπο από τους προεδρικούς -με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να «κοντράρεται» με τον Χρ. Σπίρτζη- κι αυτές που βλέπουν μια «συνέχεια» της γραμμής Τζανακόπουλου, με τις ευλογίες μάλιστα του προέδρου Αλέξη Τσίπρα!

Το δύο πρώτα ονόματα που είχαν ακουστεί για τη θέση του Γραμματέα είχαν…πράσινο παρελθόν, με δύο άλλοτε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μάχονταν για τη θέση του Γραμματέα. Αρχικά, οι προεδρικοί προωθούσαν τον Χρήστο Σπίρτζη, ένα στέλεχος που συγκέντρωνε τις «αρετές» για τη συγκεκριμένη θέση: «Ψημένος» σε κομματικές, οργανωτικές θέσεις, με πέρασμα στη βάση, πρώην υπουργός και ευρύτερης αποδοχής, παρότι έχει σοβαρούς αντιπάλους εντός του κόμματος που χρεώνουν «αστοχίες» στα υπουργικά καθήκοντα του. Τις τελευταίες μέρες, άρχισε να παίζει και το όνομα μιας άλλης, παλιάς καραβάνας του ΠΑΣΟΚ, η οποία μάλιστα είχε διατελέσει και γραμματέας στο ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου φαίνεται ότι θα έπαιρνε το χρίσμα, όμως υπολόγιζε χωρίς τον…ξενοδόχο.

Κι ο ξενοδόχος ακούει στο όνομα του προεδρικού επιτελείου, των στενών συνεργατών του προέδρου που επί σειρά ετών συνυπήρξαν, ανέπτυξαν χημεία και εμπιστοσύνη μεταξύ τους και ο ένας καλύπτει και εξυπηρετεί τον άλλον όσο… αταίριαστοι κι αν φαίνονται εκ πρώτης όψης.

Ο απελθών γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος υπήρξε το alter ego του πρώην πρωθυπουργού στα κυβερνητικά χρόνια, ιδίως όταν προέκυψαν αποστάσεις μεταξύ Μαξίμου και Νίκου Παππά. Και δεν υπήρξε καλύτερη επιλογή για γραμματέας, σε ό,τι αφορά στην επιθυμία του προέδρου, από τον στενό συνεργάτη του όταν η κυβέρνηση χάθηκε και έκλεινε ο κύκλος του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Αν και οι 53+ τότε είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους στην προεδρική πρόταση για γραμματέα τον στενό συνεργάτη του, όπως έδειξαν οι 29 λευκές ψήφοι, σε μια εσωκομματική ψηφοφορία με έναν μόνο υποψήφιο, τελικά ο κ. Τζανακόπουλος αποδείχθηκε ικανός ισορροπιστής ανάμεσα στις τάσεις του κόμματος, με τους προεδρικούς, μάλιστα, να θεωρούν εαυτούς αδικημένους από τον σημερινό γραμματέα. Για παράδειγμα, του χρεώνουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στη διαδικασία εγγραφής νέων μελών παραμονές των εκλογών σε νομαρχιακές επιτροπές και Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) το 2020, τηρώντας τα «στεγανά» για να μην δυσαρεστηθούν οι «σύντροφοι» της Ομπρέλας. Ή τις αυθαιρεσίες του οργανωτικού, που επί της ουσίας διαχειρίζονταν στενοί συνεργάτες του.

Όπως και να έχει, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε το καθήκον του αναλαμβάνοντας την κορυφαία κομματική ιδιότητα μετά του προέδρου σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, και το επικρατέστερο σενάριο τον θέλει να απομακρύνεται…παραμένοντας. Όπερ μεθερμηνεύεται, η πρόταση Τσίπρα για τη θέση να αφορά επίσης πρόσωπο του στενού προεδρικού πυρήνα, εκτός κοινοβουλίου, που σημαίνει πως έχει περισσότερο χρόνο να διαθέσει για τις κομματικές απαιτήσεις. Κάτι που κάνει ήδη…

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More