ΣΥΡΙΖΑ – Ομάδα Αχτσιόγλου: Μένουν μέχρι να φύγουν (πάλι!)
Το γκροτέσκο συνεχίστηκε για ένα ακόμη σαββατοκύριακο στον ΣΥΡΙΖΑ. Χίλια περίπου μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνδιάσκεψη για να συζητήσουν και να τοποθετηθούν για το μέλλον της «τάσης» με τον καπνό, όμως, που βγήκε από τη συνδιάσκεψη να είναι γκρίζος. Τουτέστιν, παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι οι περισσότεροι θέλουν να αποχωρήσουν πάραυτα, για να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Κασσελάκη και να κρατήσουν δέσμιο της εσωστρέφειας το κόμμα.
Το κλίμα εξαρχής ήταν πολεμικό σε βάρος του προέδρου και της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Είχε λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη η «αψιμαχία» Πολάκη-Αναγνωστοπούλου, με προσωπικές αναφορές εκατέρωθεν, και παρά την προσπάθεια Κασσελάκη να πέσουν οι τόνοι σε τηλεφωνική επικοινωνία και με τους δυο. Η πρώην υπουργός καταφέρθηκε κατά του Κρητικού βουλευτή λέγοντας πως «δεν κάνει για επιτελική θέση» για να της απαντήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός στο facebook πως «πράγματι “δεν κάνω για επιτελικές θέσεις”. Το απέδειξα και τον Μάρτιο του 2022 όταν μετά τη δημόσια επίθεση μου στον Πλεύρη και τη Γκαγκα, λάβατε αμέσως εσύ και ο σύζυγός σου την αντιική θεραπεία με paxlovid που δικαιούσασταν αλλά δεν σας χορηγούσαν! ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!!».
Η συνδιάσκεψη των «6+6» πήρε «φωτιά» με την εισήγηση Ηλιόπουλου, ο οποίος μέχρι πριν λίγα 24ωρα φερόταν ως ο πιο «ζεστός» από τους κορυφαίους της ομάδας υποστηρικτής της παραμονής στον ΣΥΡΙΖΑ! Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής είπε πως η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ «χειροτερεύει και έχει αποκτήσει ανοικτά στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πολιτική και η νέα ηγεσία αρνείται να το παραδεχτεί και κυνηγάει εσωτερικούς εχθρούς και φτιάχνει θεωρίες συνομωσίας. Προφανώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις και επιθέσεις που φτιάχνουν δυστυχώς σιγά σιγά μια εικόνα βούρκου οι προσπάθειες συνεννόησης γίνονται ακόμη πιο δύσκολες».
Ο ίδιος προχώρησε σε διευκρινήσεις λέγοντας ότι «βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ενα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα» καταλήγοντας πως δεν είναι βούρκος «το κόμμα μου, οι σύντροφοι μου και οι αγώνες μας κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο». Σε αντίστοιχους υψηλούς τόνους κινήθηκε και η εισήγηση Αχτσιόγλου με την ίδια να τοποθετεί στο επίκεντρο του προβλήματος τον Στέφανο Κασελάκη. Άμεση αποχώρηση ήταν η εισήγηση του Δ. Τζανακόπουλου ενώ πιο διαλλακτικός φάνηκε ο Αλ. Χαρίτσης που εισηγήθηκε «σταθερά και στέρεα βήματα και όχι άλματα», μιλώντας για «πολιτικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι προσωπικό».
Βαρίδια στο κόμμα
Προχωρώντας στην ερμηνεία των παραπάνω φαίνεται πως τελικά δεν υπάρχει δυνατότητα συνύπαρξης Κασσελάκη και ομάδας Αχτσιόγλου στο κόμμα. Τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι και την Παρασκευή, και αφορούσαν στην παραμονή της ομάδας μέχρι τις ευρωεκλογές, με διακριτή παρουσία και άσκηση κριτικής στη νέα ηγεσία, πλέον δεν ισχύουν και το «διαζύγιο» δείχνει μονόδρομος.
Γιατί, όμως, δεν αποχώρησε η ομάδα σήμερα; Η πιθανότερη εξήγηση αφορά στο ότι η κα. Αχτσιόγλου θέλει να υπάρχει υπόβαθρο την επόμενη ημέρα, «τα σταθερά και στέρεα βήματα» που ανέφερε και ο Αλ. Χαρίστης, κι αυτά αφορούν στη δυνατότητα κοινοβουλευτικής παρουσίας με πλεονεκτήματα στη βουλή. Όπερ μεθερμηνεύεται πως αν αποχωρήσουν από το κόμμα, η ομάδα Αχτσιόγλου θέλει να διαθέτει 10 βουλευτές ώστε να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, προχωρώντας στην ίδρυση νέου κόμματος, αυτό θα έχει ηχηρή κοινοβουλευτική παρουσία άρα και ρεαλιστική βάση ο στόχός του για ποσοστό της τάξης του 5-6% στις ευρωεκλογές για να εκλέξει ευρωβουλευτή.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, από την άλλη, έγινε κατανοητό πως οι δρόμοι πρέπει να χωρίσουν γιατί η ομάδα Αχτσιόγλου λειτουργεί κι αυτή πλέον ως βαρίδι για το κόμμα. Αυτό που διαφάνηκε τις τελευταίες ημέρες, και μετά τις νέες επιθέσεις των «6+6», που αποδίδουν στον Κασσελάκη χαρακτηριστικά «alt-right» και διχαστικού λόγου, είναι πως, παρ’ όλες τις προσπάθειες του προέδρου για ενότητα ενόψει συνέχειας, στην άλλη πλευρά επικρατούν ωφελιμιστικές λογικές σε βάρος του κόμματος και του στόχου του να ξαναγίνει πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή του τόπου.
Επομένως εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια «να τα βρούμε», με τον πρόεδρο του κόμματος να λαμβάνει την απόφαση «προχωράω μπροστά μόνος μου, με όσους είναι μαζί μου». Κάτι που για πολλούς είναι μονόδρομος ώστε να «ξεκολλήσει» από το τέλμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Απόδειξη της διάρρηξης των σχέσεων η επιθετική ανάρτηση Πολάκη σε βάρος της Σ. Αναγνωστοπούλου, που δεν γραφόταν αν υπήρχε περίπτωση συμπόρευσης.