fbpx

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ρυθμούς εκλογών – Ποια ονόματα «παίζουν» για τα ψηφοδέλτια

0 580

Σε ρυθμούς εκλογών κινούνται στην Κουμουνδούρου, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί το προεκλογικό πρόγραμμα -εντάσσοντας θέματα της τελευταίας στιγμής που αφορούν κοινωνία και επικαιρότητα- και θα «κλείσει» ο μεγαλύτερος όγκος των ψηφοδελτίων σε ό,τι αφορά στα ονόματα και στις περιφέρειες.

Το 80% των υποψηφιοτήτων σε όλη τη χώρα θα περάσει από τη διαδικασία έγκρισης από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, όπως ανμακοινώθηκε στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού, και με την έγκριση του θα ανακοινωθούν, «εγκαινιάζοντας» και επί της ουσίας τον προεκλογικό αγώνα, με τους ανακοινωθέντες να ρίχνονται αμέσως στη μάχη.

Ούτως ή άλλως οι βουλευτές του κόμματος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έχουν πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις τους και τις συμμετοχές τους σε θεματικές του κόμματος ανά τη χώρα, συνδυάζοντας τες με την συνεπή κοινοβουλευτική παρουσία και την όξυνση στην κριτική της κυβέρνησης. Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως από την πρωτοχρονιά θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις κάλπες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δώσει το σύνθημα.

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο «θεσμικός πρωθυπουργός» θα παίξει μέχρι την τελευταία στιγμή με τον χρόνο των εκλογών, ποντάροντας σε συγκυρίες και εξωγενές timing για να τις εξαγγείλει στην πιο συμφέρουσα για τον ίδιο στιγμή. Δεν είναι τυχαία η σπερμολογία για την εξαγγελία τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπως και η πρόσφατη αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου πως «δεν νομίζω να μας κατηγορήσει κανείς για 2 ή 3 μήνες νωρίτερα», η οποία θόλωσε και πάλι τα νερά. Υπό αυτό το πρίσμα και προς αποφυγή οποιουδήποτε αιφνιδιασμού, στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα.

«Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα συνεχίζουν  η αδικία και οι ανισότητες να αυξάνονταιπαντού. Ή αν θα επιστρέψει επιτέλους στο τόπο η δικαιοσύνη παντού» ήταν το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα μαζί με αυτό της εκλογικής προετοιμασίας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και συνέχισε με την παραίνεση της ολοκλήρωσης της κατάρτισης των ψηφοδελτίων προκειμένου να εγκριθούν το επόμενο διάστημα εντός Δεκεμβρίου.

Βουλευτές και τεχνοκράτες

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα ψηφοδέλτια που θα ανακοινωθούν, η συγκρότηση των οποίων βάρυνε το δίδυμο της γραμματείας της ΚΕ, Ρ. Σβίγκου και Γ. Βασιλειάδη, και από πλευράς προέδρου τον Μιχάλη Καλογήρου, θα είναι στο πλαίσιο των… προδιαγραφών, που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα σηματοδοτούν, δηλαδή, τη διεύρυνση του κόμματος και το άνοιγμα του στην κοινωνία, την ανανέωση όχι μόνο ηλικιακά αλλά και σε επίπεδο ιδεών, και τη συμμετοχή σε αυτά περισσοτέρων γυναικών.

Εννοείται πως στη μάχη θα πρωταγωνιστήσουν οι σημερινοί βουλευτές του κόμματος αλλά και οι περισσότεροι από όσους συναπάρτισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του 2015-19 και δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές. Επίσης θεωρείται σίγουρο πως θα «στεγαστούν» σε αυτά και άνθρωποι που αναδείχθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή που εξελέγησαν σε κορυφαίες θέσεις της και πλέον επιστρέφουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία θα κατέβει υποψήφια στον Δυτικό τομέα της Αθήνας. Την ίδια διαδρομή θα ακολουθήσουν κι άλλοι, όπως ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος, ο δήμαρχος Σαρωνικού και επίσης πρώην αντιπεριφερειάρχης Π. Φιλίππου, οι πρώην δήμαρχοι Αν. Παναγιωτόπουλος και Γ. Μαραγκός, αντιδήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ευδιάκριτο θα είναι στα ψηφοδέλτια και το στίγμα των τεχνοκρατών, πανεπιστημιακών και επιστημόνων εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι πλαισίωσαν τον Αλέξη Τσίπρα τους προηγούμενους μήνες και συμμετείχαν στη διαμόρφωση της κεντρικής γραμμής σε κρίσιμα θέματα, όπως αυτά της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Ο κάτοχος τα ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και «γκουρού» στην ενέργεια Νίκος Φαραντούρης αποτέλεσε το υπόδειγμα ως προφίλ τεχνοκράτη υποψηφίου, όπως σας είχε αποκαλύψει η Voice. Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί το… σαφάρι, φαίνεται πως έχουν κλειδώσει οι συμμετοχές των κ. Γρ. Γεροτζιάφα, του καθηγητή αιματολογίας που έγινε γνωστός την περίοδο της πανδημίας και «σήκωσε» βάρος από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, όπως τις παρουσίασε και ο Αλ. Τσίπρας στη βουλή, Τρ. Αλμπάνη και Γ. Μυλόπουλου, αμφότεροι πανεπιστημιακοί σε Ιωάννινα και ΑΠΘ, του πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπ. Κίντζιο κα.

Πάντως το «κλείσιμο» των υποψηφιοτήτων δεν γίνεται και αναίμακτα, καθώς οι επιρροές και οι τασικές επιλογές παίζουν τον ρόλο τους στα πρόσωπα, με τις διαφωνίες να καταγράφονται και να μεταφέρονται στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More