T. Τέλλογλου: Η δικαιοσύνη καλύπτει 11 χρόνια τον Φίλιππο Βρυώνη
Στο ρεπορτάζ του διακεκριμένου ρεπόρτερ Τάσσου Τέλλογλου στο inside story δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς κάτι. Τα λέει όλα και είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Απλώς, λοιπόν, το παραθέτουμε:
“Mετά από καθυστέρηση 11 ετών ο Φίλιππος Βρυώνης και οι συνεργοί του παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, με την κατηγορία της απάτης σε βάρος μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι το αδίκημα δεν έχει εκδικαστεί ακόμα, λέει πολλά για τον λόγο που εταιρείες σαν την Affichage δεν επενδύουν συχνότερα στην Ελλάδα.
Το 2014 ο νομικός παραστάτης της μεγάλης ελβετικής διαφημιστικής εταιρείας Affichage, Λάμπρος Φράγκος, ζήτησε από την εισαγγελία να επισπευσθεί η διαδικασία της ανάκρισης για τη μήνυση που είχαν υποβάλλει οι πελάτες του εναντίον του Έλληνα επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη και των συνεργατών του, για απάτη σε βάρος των Ελβετών. Το θέμα είχε ήδη συζητηθεί διεξοδικά στα όργανα της ελβετικής εταιρείας.
Είκοσι μήνες μελέτη από το ΣΔΟΕ
Η εταιρεία υπέβαλε μήνυση (ΑΒΜ 2010/4757) στις 11 Νοεμβρίου του 2010, λίγους μήνες αφότου η χώρα μπήκε στα μνημόνια. Αντικείμενο της μήνυσης ήταν ένα γιγάντιο ποσό €64.500.000 που είχε καταβάλει η Affichage στον Φίλιππο Βρυώνη, για να αγοράσει από αυτόν 10.000 διαφημιστικά πλαίσια υπαίθριας διαφήμισης στην Ελλάδα. Χρειάσθηκε να περάσουν δύο χρόνια έως ότου οι Ελβετοί αντιληφθούν ότι ελάχιστα από τα διαφημιστικά αυτά πλαίσια ήταν νόμιμα. Οι Ελβετοί στα δικόγραφα τους αναφέρουν ότι συνολικά έχουν χάσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε αυτήν την υπόθεση. Αφού υποβλήθηκε η μήνυση, η εισαγγελία έστειλε την υπόθεση στο ΣΔΟΕ. Εκείνο τη μελετούσε επί 20 μήνες και την έστειλε πίσω στην εισαγγελία το 2012.
Η συμφωνία των Ελβετών με τον Βρυώνη υπογράφτηκε το 2007, αφού πρώτα τον Φεβρουάριο εκείνου του χρόνου οι δύο πλευρές, η Affichage και ο Βρυώνης, συμφώνησαν σε ένα «πλαίσιο» για το πώς θα τη δομούσαν. Στο σημείο αυτό ο Βρυώνης ήταν ήδη «πτωχός», δεν μπορούσε λοιπόν να εμφανίζεται σε επιχειρηματικές συναλλαγές· γι’ αυτό παρακάλεσε –και οι Ελβετοί δέχθηκαν– να καταβάλουν τα 24 πρώτα εκατομμύρια ευρώ του τιμήματος στην κόρη του, Αντωνία Βρυώνη. Τον Ιούνιο του 2008 ο Βρυώνης και η κόρη του αποκαλύπτουν στους Ελβετούς ότι τα 24 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν αρχικά στον λογαριασμό της UBS που ανήκε στην Αντωνία, μεταφέρθηκαν σε υπολογαριασμό που ανήκε στην εταιρεία Advertisement Colossus Ltd (της οποίας ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος ήταν ο Βρυώνης) και την ίδια μέρα το ποσό αυτό μεταφέρθηκε σε λογαριασμό του Φίλιππου Βρυώνη.
Αιτία της αίτησης των Ελβετών το 2014 για επίσπευση της ανάκρισης ήταν το γεγονός ότι οι ελβετικές τράπεζες κρατούσαν επί μία 5ετία τα αρχεία τους· αν ο ανακριτής αργούσε κι άλλο, το πιθανότερο ήταν ότι δεν θα έβρισκε τραπεζικό αρχείο. Εντωμεταξύ η ελβετική εταιρεία αποφάσισε να στραφεί νομικά εναντίον των δύο ανθρώπων οι οποίοι διαπραγματεύθηκαν τη συμφωνία της Affichage με τον Βρυώνη εκ μέρους του ελβετικού κολοσσού. Πρόκειται για τον Κρίστιαν Κάουτερ και την Μαντλέν Λίντνερ. Η Λίντνερ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας άλλης ελληνικής διαφημιστικής εταιρείας, της La Strada, που είχε αγοράσει η Affichage το 2006. Η Ελβετίδα υπήκοος πληροφορήθηκε από τον παλιό ιδιοκτήτη της La Strada Κώστα Καστανά –που ήταν κι αυτός στο ΔΣ– ότι ένας άλλος Έλληνας επιχειρηματίας, ο Φίλιππος Βρυώνης, ήθελε να πουλήσει στους Ελβετούς. Ο Καστανάς με την Λίντνερ και τον δικηγόρο Αθηνών Β. Αβραμόπουλο ανέλαβαν τη διαπραγμάτευση και εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνούσαν, την υλοποίηση της εξαγοράς.
Σε ένα νέο υπόμνημα το 2015, με το οποίο ζητούσαν την επίσπευση των ανακρίσεων, οι Ελβετοί σημειώνουν ότι ο δικηγόρος τους Β. Αβραμόπουλος δεν τους προειδοποίησε ότι κανένα από τα πλαίσια του Βρυώνη δεν ήταν νόμιμο. Οι Ελβετοί κατηγορούν τον Έλληνα ανακριτή ότι αρκέσθηκε να παραλάβει ένα υπόμνημα από τον Αβραμόπουλο, που κλήθηκε ως μάρτυρας, χωρίς να του κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις. Σημειώνουν ακόμα ότι μετά από εντολή της Λίντνερ του είχαν καταβάλει, στη διάρκεια τεσσάρων ετών, ως αμοιβή για τη μεταβίβαση 1,2 εκατ. ευρώ. Ο Β. Αβραμόπουλος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι Ελβετοί γνώριζαν πως αγόραζαν πλαίσια που δεν είχαν άδεια. Με μία κουβέντα, ήταν συνυπαίτιοι στην εξαπάτησή τους. Αυτή η έννοια της συνυπαιτιότητας είναι αδιάφορη κατά τον καθηγητή του ποινικού δικαίου Χ. Μυλωνόπουλο, γνωμοδότηση του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία.
Ο Βρυώνης διατηρούσε τον έλεγχο των διαφημιστικών πλαισίων μέσα από ένα πλέγμα εταιρειών των οποίων ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος.
Από την 1Voice.gr