fbpx

Τα top ροφήματα για τα νεφρά μας

0 166

Τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για τη αδιάκοπη ρύθμιση της… παροχής νερού στο σώμα.

Είναι μια κρίσιμη δουλειά. Και το νούμερο 1 καλύτερο υγρό για υγιή νεφρά και τη συνεχή ευεξία τους είναι, προφανώς, το νερό!

“Το νερό είναι το πιο σημαντικό ‘θρεπτικό συστατικό’ του σώματός σας», λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος και φυσιολόγος άσκησης, δρ. Wendy Bazilian.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνδρες χρειάζονται περίπου 13 φλιτζάνια υγρών καθημερινά ενώ οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 9 φλιτζάνια. Ποτά εκτός από το νερό, ακόμη και η υγρασία από τα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο. Αλλά το νερό είναι το πιο σημαντικό. Εξάλλου, το 60-70% του σωματικού σας βάρους αποτελείται από νερό.

Τα νεφρά κάνουν σημαντική δουλειά. Λειτουργούν ως φίλτρα, απομακρύνοντας τα απόβλητα και το επιπλέον νερό από το αίμα με ρυθμό περίπου μισό φλιτζάνι ανά λεπτό και στέλνοντας το “βρώμικο νερό” έξω από το σώμα μέσω της ούρησης. Καθώς φιλτράρουν το αίμα, τα νεφρά ρυθμίζουν επίσης την ισορροπία νατρίου, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που είναι κρίσιμο για τη σωστή λειτουργία των νεύρων, των μυών και των οργάνων.

Σημείωση: Οι συγκεκριμένες συμβουλές σε αυτό το άρθρο απευθύνονται σε όσους θέλουν να διατηρήσουν υγιή νεφρά. Εάν είχατε ή έχετε επί του παρόντος μια μορφή νεφρικής νόσου, πρέπει πάντα να μιλάτε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας σχετικά με ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την υγεία των νεφρών σας.

Άλλα ποτά που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των νεφρών

Μια μετα-ανάλυση μελετών στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι υγιείς γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 26% μετά την κατανάλωση χυμού cranberry ή την λήψη δισκίων ή κάψουλες cranberry.

“Ο χυμός των βακκίνιων (κράνμπερι) έχει… αντισυγκολλητικές ιδιότητες που εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα των επενδύσεων του ουροποιητικού συστήματος”, εξηγεί η δρ. Bazilian. Εάν τα βακτήρια δεν μπορούν να αγκιστρωθούν, πιθανότατα θα παρασυρθούν με την ούρηση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι προανθοκυανίνες, ένας τύπος πολυφαινόλης στον χυμό κράνμπερι, είναι υπεύθυνες γι’ αυτήν την προστατευτική δράση.

Νερό με λεμόνι
Η κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να βελτιώσει την υγεία των νεφρών για άτομα με ιστορικό του πιο συνηθισμένου τύπου νεφρολιθίασης, τις πέτρες με βάση το ασβέστιο. Τα λεμόνια περιέχουν κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης και της συσσώρευσης των κρυστάλλων που σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά.

Καφές
Πρόσφατη κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό Kidney International Reports υποδηλώνει ότι ο καφές μπορεί να διατηρήσει τα νεφρά σας υγιή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οξεία νεφρική βλάβη, η οποία χαρακτηρίζεται από ξαφνική νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ καθημερινά, παρουσίασαν την μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου.

Προσοχή

Τα παραπάνω ποτά είναι καλά για υγιή νεφρά. Εάν, όμως, έχετε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τα νεφρά, όπως χρόνια νεφρική νόσο, μην αλλάξετε σημαντικά τη διατροφή σας ή την ποσότητα των υγρών που πίνετε αν δεν μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More