Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Ταμπλό- JP Morgan «μαυρίζουν» την Τράπεζα Πειραιώς

0 16

Αρνητική ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε χθες η χρηματιστηριακή αγορά στο «νέο» σχήμα της Τράπεζας Πειραιώς και την εισαγωγή των νέων μετοχών του ΤΧΣ που προέκυψαν από την μετατροπή των CoCos.

Αν και τις δύο – τρεις πρώτες της συνεδρίασης η μετοχή φάνηκε να ακολουθεί την πορεία του κλάδου , μετά το μεσημέρι εμφάνισε έντονα σημεία κόπωσης με αποτέλεσμα να κλείσει στο 1,23 ευρώ και με πτώση 4,54% .

Αντίθετα η μετοχή της Eurobank παρουσίασε άνοδο 4,91% ενώ οι μετοχές των δύο άλλων συστημικών τραπεζών ( Εθνική Tράπεζα και Alpha Bank ) έμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

Συμπέρασμα : Η αγορά από την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών του ΤΧΣ , έδειξε να αμφιβάλλει για την επιτυχία του εγχειρήματος για την επαναφορά της Τράπεζας Πειραιώς στον ιδιωτικό τομέα .

Πιθανόν η υποχώρηση της μετοχής της Πειραιώς να επηρεάστηκε και από την χθεσινή  έκθεση της JP Morgan η οποία ενώ προχώρησε στην αύξηση των τιμών στόχων για τις μετοχές των άλλων τριών συστημικών τραπεζών , τηρεί επιφυλακτική στάση για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα η αμερικανικής επενδυτική τράπεζα προχώρησε στην αύξηση της τιμής-στόχου για την Alpha Bank από το 1,1 ευρώ στο 1,20 ευρώ, για την Eurobank  από τα 0,70 ευρώ στα 0,80 και για την Εθνική Τράπεζα  από τα 1,80 ευρώ στα 2 ευρώ.

Αντίθετα, η μετατροπή τoυ CoCo σε μετοχές στην Πειραιώς  αναγκάζει την JP Morgan να αναθεωρήσει προς τα κάτω την τιμή-στόχο για τη μετοχή, από τα 2 ευρώ στο 1,10 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση της για τη μετοχή σε «neutral».

Επιβεβαιώνεται δηλαδή η χθεσινή μας αναφορά ότι η εισαγωγή των 394,4 εκατ. μετοχών του ΤΧΣ θα διαφοροποιούσε τη συμπεριφορά των επενδυτών απέναντι στην μετοχή .

Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς, η JPMorgan εκφράζει την ικανοποίησή της για το turnaround story της τράπεζας, ενώ σημειώνει πως έχει εξελιχθεί σε ηγέτη της αγοράς, με μερίδιο 30% στα δάνεια.  

Η ασθενέστερη κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας και το υψηλό επίπεδο  NPEs αφαιρούν πόντους από την τράπεζα,, αλλά η JPMorgan σημειώνει και τα μέτρα που λαμβάνει η διοίκηση για την βελτίωση της κατάστασης.

Επίσης , η πρόσθετη προσαύξηση του δείκτη CET1 κατά 40 μονάδες που θα «εξοικονομήσει» η τράπεζα ετησίως, ίση με 495 εκατ. ευρώ πληρωμών κουπονιών σε τρία χρόνια έως το 2022.

Επιπρόσθετοι πτωτικοί κίνδυνοι είναι η έκδοση μετοχικού κεφαλαίου σε περίπτωση που δεν μπορέσει η τράπεζα να απορροφήσει τις ζημιές δανείων και το ενδεχόμενο αραίωσης λόγω σημαντικών αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More