Το ΧΑ περιμένει κατεύθυνση από τα ξένα χρηματιστήρια
Ριμπάουντ σε Ν. Υόρκη και Ασία, κρίσιμα τα στοιχεία για πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Με τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας να ξεπερνούν το 5% για τους αμερικανικούς δείκτης, το κλίμα στις αγορές παραμένει βαρύ και προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, τα όρια εντός των οποίων κινείται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Ο Dow Jones κέρδισε 1,38%, την Παρασκευή, ύστερα από μια πολύ ταραγμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα τη σκυτάλη πήραν οι αγορές της Ασίας, με τους δείκτες Κίνας και Χονγκ Κονγκ να κερδίζουν έδαφος, την ώρα που και τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού S&P σημείωναν μικρή άνοδο.
Όμως, οι αγορές δεν έχουν βγει ακόμη από το δάσος. Η απειλή του πληθωρισμού και της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων παραμένει ισχυρή και πολλά θα ξεκαθαρίσουν την Τετάρτη, με την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Μια τιμή μέχρι και το 1,9% βρίσκεται εντός των ορίων των προβλέψεων των παραγόντων της αγοράς, ενώ αν ο πληθωρισμός είναι τελικά υψηλότερος θα ενταθούν οι φόβοι για τις επόμενες κινήσεις της Fed και οι αγορές θα βρεθούν μετέωρες.
Μέχρι την Τετάρτη, λοιπόν, οι αγορές θα τελούν εν αναμονή αυτών των κρίσιμων στοιχείων, την ώρα που καταγράφονται σημαντικές εκροές κεφαλαίων από τις μετοχές. Όπως αναφέρει το “Bloomberg”, το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, το οποίο επενδύει στον S&P 500, έχασε την περασμένη εβδομάδα το κολοσσιαίο ποσό των 23,6 δισ. δολ. από εκροές κεφαλαίων.
Για την ελληνική αγορά, πέρα από τις γενικότερες διεθνείς τάσεις, πρόβλημα αποτελεί η επιδείνωση του περιβάλλοντος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, μετά την έξοδο του Δημοσίου με το 7ετές ομόλογο, καθώς την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς έφθασε το 4,135%.
Η αγορά κρατά κέρδη 3,29% από την αρχή του έτους, παρά τις απώλειες του Δείκτη κατά 5,32%, την περασμένη εβδομάδα. Όμως, είναι δύσκολο να κινηθεί ανοδικά, κόντρα σε ενδεχόμενη συνέχιση της διεθνούς πτώσης, αλλά και χωρίς να βελτιωθεί πρώτα το κλίμα στη διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων.
Από τεχνική άποψη, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta, φαίνεται ότι η διορθωτική πορεία της αγοράς θα συνεχισθεί προς τις 800 μονάδες.
«Ο Γενικός Δείκτης», αναφέρει, «πλήρωσε επίπεδα τιμών έως τις 814,96μονάδες από τα οποία αντέδρασε ενδοσυνεδριακά ολοκληρώνοντας την ανοδική διόρθωση στα επίπεδα των 856μονάδων.
Στο επίπεδο των 814 μονάδων το ωριαίοδιάγραμμαεμφάνιζε έντονες υποτιμητικές υπερβολές, φαινόμενο το οποίο είχε διαπιστωθεί για τελευταία φορά στην Ελληνική Αγορά στις 14 Νοεμβρίου του 2017.
Στις 856 μονάδες έκλεισε το καθοδικό κενότης 6ηςΦεβρουαρίου ενώ ο ωριαίος 200αρης κινητός μέσος λειτούργησε σαν αντίσταση αφού δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς δύο φόρες. Σε ημερήσια βάση ο κινητός μέσος των 30 ημερών έχει διασπαστεί καθοδικά, ο MACDδιατηρεί το σήμα πώλησης και οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες.
Η αγορά έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά της ωστόσο δεν έχει καταφέρει να δείξει ακόμα κάποια συμπεριφορά αναχαίτισης της προσφοράς παραμένοντας περισσότερο στην ροπή της τάσης των ξένωνχρηματιστηρίων. Ως εκ τούτου η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστείμε επόμενο σημείο αναφοράς για την εκκίνηση μιας πειστικής αντίστασης τις 800 μονάδες».