Τουρισμός: Καλπάζει η αδήλωτη εργασία
«Ήμουν αδήλωτος δούλευα μαύρα για πάνω από ένα χρόνο. Δεν συνέβαινε μόνο σε εμένα, ούτε σταμάτησε να συμβαίνει μετά από εμένα. Αν θες δουλειά, πρέπει να πας με τα νερά του εργοδότη σου». Τα λόγια του 22χρονου Μιχάλη από την Αθήνα, δεν είναι παρά μια ακόμη καταγγελία για μαύρη και υποδηλωμένη εργασία.
Ο Μιχάλης εργάστηκε σε καφέ τουριστικής περιοχής, πολλοί νέοι και όχι μόνο εργάζονται χωρίς να εμφανίζονται σε εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και όχι μόνο…
«Δουλεύω τουλάχιστον οκτώ ώρες ή και περισσότερες ώρες την ημέρα ενώ με προσέλαβαν για 4 ώρες», λέει στη “Voice” η Έλενα, για να προσθέσει. «Είμαι τυχερή, γιατί έστω και έτσι με έχει δηλώσει, έστω και για λιγότερες ώρες. Από τα 10 παιδιά που δουλεύουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση που έχει beach bar, ξενοδοχείο και εστιατόριο, οι 5 ή 6 είναι αδήλωτοι, άρα αισθάνομαι τυχερή».
Σε ελέγχους που έκανε η Οικονομική Αστυνομία σε Αττική, Λάρισα και Πιερία από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου κατέγραψε επτά περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Εκτός ωραρίου εργασίας βρέθηκαν να απασχολούνται 30 εργαζόμενοι στη Βουλιαγμένη Αττικής, ένας εργαζόμενος στην Κερατέα (σε επιχείρηση μίσθωσης ομπρελών), δύο εργαζόμενοι σε ζαχαροπλαστείο στην Πιερία και ένας εργαζόμενος σε αναψυκτήριο στην Λάρισα. Αυτοί που δουλεύουν με μαύρα ή χωρίς να δηλώνονται, όμως, είναι πολλοί περισσότεροι, κυρίως αυτήν την περίοδο σε τουριστικές περιοχές.
«Δουλεύεις 8ωρα, 12ωρα και σε δήλωναν 4ωρα… 3ωρα… 5ωρα… Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ταβέρνες, καφέ, μπαράκια, σε καντίνες. Μην ακούτε που λένε για συμφωνίες εργαζόμενου – εργοδότη. Ποιος εργαζόμενος θέλει να δουλεύει χωρίς ένσημα, ή με λιγότερα ένσημα, ποιος εργαζόμενος θέλει να δουλεύει για λιγότερα χρήματα ή χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες, δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει ανάγκη, δεν υπάρχει συναλλαγή, αλλά καμία άλλη επιλογή», σημειώνει από την πλευρά του ο Αλέξης που παραδέχεται ότι «ναι, δούλευα 12ωρα, χωρίς ένσημα, εν γνώσει μου, απλά για να έχω έναν μισθό και να μπορώ να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου. Τόσο απλά».
Οι ελεγκτές της οικονομικής αστυνομίας εντόπισαν επτά εργαζόμενους “φαντάσματα” καθώς δεν υπήρχαν στους πίνακες προσωπικού. Οι πέντε ήταν σε καντίνες της περιοχής του Λαυρίου Αττικής και δύο σε εστιατόριο beach bar στην Πιερία. Οι έλεγχοι, όμως, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και επαγγελματίες που τηρούν το νόμο, δεν είναι όσο συχνοί και πυκνοί θα έπρεπε. Σύμφωνα με τον Μιχάλη «στα λίγα χρόνια που εργάζομαι, περίπου τέσσερα, δεν συνάντησα ποτέ ελεγκτές, ούτε και άκουσα να έγιναν έλεγχοι εκεί που δουλεύουν φίλοι μου. Αυτό και μόνο κάνει τους εργοδότες να αισθάνονται υπεράνω του νόμου και ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Μην βιαστείς να μου πεις γιατί δεν το καταγγέλλω. Γιατί θα μείνω χωρίς δουλειά και δεν το θέλω».
Τα συμπεράσματα δικά σας…