fbpx

Τρ. Αλεξιάδης: Παραβιάζουν τον κανονισμό της Βουλής – Αδυνατούν να απαντήσουν ή κρύβουν στοιχεία;

0 96

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρύφωνας Αλεξιάδης, τοποθετήθηκε νωρίτερα σήμερα στα πλαίσια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θέτοντας ευθέως την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για ζητήματα παραβίασης των κανονισμών της Βουλής.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του:

“Είναι θέμα λειτουργίας του Κοινοβουλίου και εφαρμογής του άρθρου 35 παράγραφος 5 του Κανονισμού της Βουλής. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εφαρμόζει τον Κανονισμό της Βουλής, κατά το δοκούν. Έχουμε ζητήσει από 2 Ιουνίου 2022 στοιχεία από την ΑΑΔΕ, καθώς η Έκθεση που μας παρουσίασε ήταν ελλιπής σε συγκεκριμένα θέματα και έχει περάσει ένας μήνας και παραπάνω. Ζητάμε απαντήσεις σε θέματα τεχνικού χαρακτήρα, δεν ζητάμε απαντήσεις για θέματα που χρειάζεται κάποιος να έχει μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο. Υπάρχει αδυναμία απάντησης σε ένα μήνα από την ΑΑΔΕ που είναι Ανεξάρτητη Αρχή, αν υπάρχει αδυναμία απάντησης και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που υποτίθεται τα ξέρει όλα, τότε το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό. Εκτός αν είναι πολιτική επιλογή να προσβάλλουν το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή, εσάς, εμένα και όλους όσους θέσαμε τα θέματα.

Υπάρχει ζήτημα εφαρμογής του Κανονισμού και θεωρώ, ότι πρέπει να φύγει επιστολή από την Επιτροπή Οικονομικών και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που συμμετείχε στη συνεδρίαση και έχει αρμοδιότητα σε αυτά τα ζητήματα, με κοινοποίηση στο Προεδρείο
και τον Πρόεδρο της Βουλής και να ζητήσουμε να δοθούν απαντήσεις με συγκεκριμένο χρονικό όριο. Νομίζω, ότι η έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια είναι ένα συγκεκριμένο όριο. Δεν μπορεί η Α.Α.Δ.Ε. ή το Υπουργείο Οικονομικών να θέτει πολλές φορές ασφυκτικές προθεσμίες όπως ορίζει ο νόμος και να μην τηρεί το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών όσα ορίζει ο κανονισμός της Βουλής.

Μεσάνυχτα Τρίτης, 12:30 το βράδυ ήρθε το email ότι κατατέθηκε το νομοσχέδιο και η πρόσκληση της Επιτροπής για συνεδρίαση Πέμπτη απόγευμα στις 4:00. Δηλαδή κρατούσατε κάποιους υπαλλήλους 12:30 το βράδυ για να κάνουν μια δουλειά την οποία η Κυβέρνηση των «αρίστων», το «επιτελικό κράτος» και όλα αυτά τα οποία ακούμε κατά καιρούς, θα έπρεπε να κάνουν έστω νωρίτερα την ίδια ημέρα; Προχειρότητα, ανικανότητα και καμιά προσπάθεια ή επιδίωξη προστασίας της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, απλά ανούσιες τυπικότητες.

Σημαντικό το έργο των τελωνειακών υπηρεσιών, καθοριστικός ο ρόλος τελωνειακών, εκτελωνιστών, τελωνειακών αντιπροσώπων. Η επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σωστή η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία και η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου της άσκησης τελωνειακής αντιπροσώπευσης και του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου, την οποία αποδέχονται, όπως είδαμε στη Διαβούλευση και οι σχετικοί φορείς, η Ομοσπονδία Εκτελωνιστών, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς- Αθηνών.

Σχετικά με το άρθρο 36 και με το θέμα της εκπαίδευσης και την παροχή προτύπου εκπαίδευσης. Δίνεται δυνατότητα σε μια σειρά από φορείς επαγγελματικούς, εμπορικούς φορείς κ.τ.λ. να κάνουν αυτή την εκπαίδευση. Θεωρώ ότι αυτή η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται από Δημόσιο φορέα, ιδίως τη στιγμή που στην Α.Δ.Δ.Ε. έχουμε φορολογική και τελωνειακή ακαδημία. Μπορεί να προβλεφθεί, ότι η εκπαίδευση-πιστοποίηση θα γίνεται από τη φορολογική τελωνειακή ακαδημία της ΑΑΔΕ ή εν πάση περίπτωση μόνο από Δημόσιο φορέα. Σκεφτείτε επιχειρηματίας, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με λαθρεμπόριο καυσίμων να ανοίξει ένα ΙΕΚ, ένα ΚΕΚ να εκπαιδεύει και να δίνει πιστοποίηση…

Σχετικά με το άρθρο 52 που αφορά την εισφορά των πλοίων πρώτης κατηγορίας, σημαίνει μείωση φορολογικής επιβάρυνσης σε εφοπλιστές, ναι ή όχι; Αν σημαίνει μείωση φορολογικής επιβάρυνσης σε εφοπλιστές, νομίζω ότι θα πρέπει να μας εξηγηθεί γιατί τη στιγμή που όπως έχει πει ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και έχουν ξεραθεί τα «λεφτόδεντρα», γιατί μειώνετε κάτι τέτοιο;”.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More