Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Τράπεζες: 3,1 δισ. οι νέες καταθέσεις – 230 εκατ. τα νέα δάνεια!

0 15

Οι τράπεζες όχι μόνο δεν αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν στην διάθεσή τους και την αυξημένη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όχι μόνο είναι ιδιαίτερα φειδωλές στη χορήγηση δανείων από τα ταμεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας , αλλά κάνουν «τσιγγουνιές» , στο «ζεστό» χρήμα που εισρέει στα ταμεία του από τα νοικοκυριά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις .

Αψευδής μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν προχθές: Σύμφωνα με αυτά το Νοέμβριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν άνοδο κατά 3,1 δις ευρώ.  Συνολικά η συνολική ρευστότητα με την οποία έχουν ενισχυθεί οι τράπεζες μόνο από την ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα , έχει αυξηθεί κατά 32 δις ευρώ.

Έναντι αυτού ο τραπεζικό κλάδος όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις των τραπεζών για το εννεάμηνο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου έχει χορηγήσει δάνεια που δεν ξεπερνούν τα  4 δις ευρώ. Πού τοποθετούνται τα υπόλοιπα;

Όπως έχει καταγγείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος   Γιάννης Στουρνάρας ,  οι Έλληνες τραπεζίτες προτιμούν την ασφάλεια των τίτλων του Δημοσίου. Δανείζονται δηλαδή από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια και αντί να πάρουν έστω ένα μικρό ρίσκο και να χρηματοδοτήσουν νοικοκυριά και ( κυρίως ) επιχειρήσεις , αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει τα «στραβά μάτια» στην τακτική αυτή , για να διαφημίζει τη σημαντική ανταπόκριση των …επενδυτών ( δηλαδή των τραπεζών σε ένα σημαντικό μέρος ) , στους τίτλους του Δημοσίου.  Σημειώνεται ότι σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα νέα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες το Νοέμβριο , άγγιξαν μόλις τα 230 εκατ. ευρώ

Όμως έτσι η οικονομία και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν «βήμα» και αυτό θα γίνει εμφανέστερο τους επόμενους μήνες , όταν λήξουν τα διάφορα moratorium και οι επιχειρήσεις κληθούν να πληρώσουν τις επί πολλούς μήνες αναβαλλόμενες υποχρεώσεις τους. Τότε όπως εκτιμούν και οι φορείς των μικρομεσαίων θα βρεθούν ενώπιον του λουκέτου το 35% περίπου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.    

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο της πανδημίας λόγω των ανησυχιών των νοικοκυριών για την μετά Covid  -19 περίοδο παρατηρείται σημαντική άνοδος των καταθέσεων προς τις τράπεζες. Εκτός  από τα 3,1 δισ. ευρώ των καταθέσεων του Νοεμβρίου, τον Οκτώβριο είχαν προστεθεί ακόμα 2,5 δισ. ευρώ από καταθέσεις. Συνολικά από την αρχή του έτους οι καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 14%.

Έναντι όλης αυτής της ρευστότητας από την αρχή του έτους οι τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα έχουν χορηγήσει συνολικά νέα δάνεια περίπου 4 δισ. ευρώ τα οποία κυρίως έχουν κατευθυνθεί προς τις επιχειρήσεις καθώς ο καθαρός τους δανεισμός έχει αυξηθεί κατά περίπου 4,56 δισ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο, οι τράπεζες χορήγησαν μόλις 230 εκατ. ευρώ σε νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Νοέμβριο. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, και ελεύθερους επαγγελματίες, ήταν θετική κατά 417 εκατ. ευρώ, ενώ προς τους ιδιώτες ήταν αρνητική κατά 187 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Νοέμβριο του 2020, ήταν θετική κατά 1.649 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.505 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 63,2% από 57,0% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 187 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2020, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 175 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,5% από -2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι και το Νοέμβριο του 2020, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 20,753 δισ. ευρώ.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More