fbpx

UBS: Η ενεργειακή κρίση φέρνει μεταβλητότητα και όχι στασιμοπληθωρισμό

0 72

Αν και η έκδοση 15ετούς «πράσινου ομολόγου» ύψους 12 δισ. ευρώ της ΕΕ έγινε ανάρπαστη με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 120 δισ. ευρώ, οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ σημειώνουν άνοδο, οι μετοχές υποχωρούν, ενώ οι επενδυτές φοβούνται τόσο τον πληθωρισμό και πιθανά λάθη κατά την νομισματική σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών, όσο και την ενεργειακή κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει στασιμοπληθωρισμό.

Οι ελλείψεις στην αγορά ενέργειας οδηγούν σε αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές και όχι σε στασιμοπληθωρισμό, εκτίμησε πάντως η UBS, υπολογίζοντας πως η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός δολαρίου του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει μειωθεί περισσότερο από 20% την τελευταία δεκαετία και περισσότερο από το μισό από τη δεκαετία του 1970, περιορίζοντας έτσι τις ζημίες από πιθανές διακοπές στον τομέα της προσφοράς.

Παράλληλα, μπορεί οι καταναλωτικές δαπάνες να επηρεαστούν από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, εντούτοις τα νοικοκυριά, εξαιτίας της πανδημίας, διαθέτουν ένα αυξημένο μαξιλάρι ρευστότητας περιορίζοντας έτσι τις συνολικές επιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομικής ανάκαμψης παραμένουν σε καλή κατάσταση, το άνοιγμα των οικονομιών είναι σε καλό δρόμο, οι εμβολιασμοί προχωρούν, νέες θεραπείες (π.χ. Merck) έρχονται στο προσκήνιο.

Η δεκαετία του 1970

Ορισμένοι αναλυτές πάντως δεν αποκλείουν το «φάντασμα» του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 να κάνει πάλι την εμφάνισή του σήμερα λόγω της εκρηκτικής ανόδου των τιμών ενέργειας. Η UBS διαφωνεί: «… δεν είμαστε σήμερα στην δεκαετία του 1970…» αναφέρει. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, αλλά δεν επαρκεί ώστε να προκαλέσει ύφεση, καθώς το ειδικό βάρος του πετρελαίου στην παραγωγή, αλλά και ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό είναι σήμερα πολύ λιγότερος από ό, τι στο παρελθόν.

Για παράδειγμα το ειδικό βάρος του πετρελαίου στο παγκόσμιο ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 25% από το 1990 και περισσότερο από 50% από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν οι πετρελαϊκές κρίσεις προκάλεσαν ύφεση. Επιπλέον, το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει μικρότερο μερίδιο στο πορτοφόλι των καταναλωτών από ό, τι στο παρελθόν. Στις ΗΠΑ π.χ. , η βενζίνη αντιπροσώπευε το 3,26% των δαπανών των καταναλωτών το 2014 (όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν επίσης περίπου στα 80 δολάρια ΗΠΑ/ βαρέλι), ενώ σήμερα αντιπροσωπεύει μόνο το 2,35%.

Ιστορικά επίσης , τα λάθη από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα ύφεσης, αλλά σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πρόθυμοι να μην ενεργήσουν πρόωρα και να αποφύγουν άστοχες κινήσεις ανάλογες με αυτές του 2013.

Τι σημαίνουν αυτά για τους επενδυτές;

Όπως εκτιμά η UBS, συνολικά αναμένεται μικρός αντίκτυπος στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό από την τρέχουσα αύξηση των τιμών της ενέργειας, αν και ένας σκληρός χειμώνας στο Βόρειο Ημισφαίριο θα μπορούσε να προκαλεί νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας διαταράσσοντας τη βιομηχανική παραγωγή και επιφέροντας μεγαλύτερο πλήγμα στο ΑΕΠ. Ωστόσο με βάση τα σημερινά δεδομένα οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας συστήνουν «αγορές» μετοχών εταιρειών που αναμένεται να είναι οι «νικητές της παγκόσμιας ανάκαμψης» συμπεριλαμβανομένων των μετοχών από τους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών.

Δεδομένου ότι μέρος της αύξησης της ενέργειας οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί από επαρκείς ανανεώσιμες πηγές οι επενδύσεις σε παραδοσιακούς τομείς ενέργειας και βιομηχανικών μετάλλων καθώς και σε Greentech, αποτελούν έναν ρεαλιστικό τρόπο συμμετοχής στην πορεία της πράσινης μετάβασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More