fbpx

UBS: Μην παίρνετε αέρα με το rebound των μετοχών

0 107

Το ανοδικό ξέσπασμα των μετοχών το τελευταίο διάστημα και ειδικά τον Ιούλιο έφερε ξάφνιασμα σε πολλούς επενδυτές καθώς οι αγορές ανέκαμψαν παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, το πληθωριστικό τσουνάμι, την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι τελειώνει.

Η βελτιωμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην άποψη ότι η Fed ενδέχεται να υποχωρήσει από τις γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω ενδείξεων για πιο ήπια οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ, όπως εξηγεί η UBS. Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη του β’ τριμήνου του S&P 500 ενίσχυσαν επίσης το θετικό κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο S&P 500 σκαρφάλωσε 9,1% τον Ιούλιο διαγράφοντας τις απώλειες του Ιουνίου και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country World ενισχύθηκε για πρώτη φορά σε πέντε μήνες για να κερδίσει 6,9%. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη τους από τον Νοέμβριο του 2020.

“Ωστόσο, συμβουλεύουμε τους επενδυτές να μην ενθουσιάζονται από την κάπως πιο θετική εικόνα του Ιουλίου. Πιστεύουμε ότι υπάρχει υπερβολική αβεβαιότητα και οι αγορές μπορεί να παραμείνουν ασταθείς τους επόμενους μήνες”, προειδοποιεί η ελβετική τράπεζα.

Υπάρχουν σχεδόν δύο μήνες οικονομικών δεδομένων από τώρα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου για να αφομοιώσουν οι αγορές, επισημαίνει η UBS. Οι ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων έχουν αποκτήσει κρίσιμη σημασία αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι η απόφαση του Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί από αυτά. Παρά τα δύο τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης, η Fed θα θέλει να δει συγκεκριμένα σημάδια μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων, ειδικά στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, προσθέτει η UBS, αυτός ο τελευταίος κύκλος σύσφιξης είναι ασυνήθιστος επειδή η Fed άργησε να αυξήσει τα επιτόκια και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει ακόμη και μετά την έναρξη μιας ύφεσης. Επιπλέον, οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν έχουν προηγούμενο: η αμερικανική οικονομία γνώρισε αυτό που ο χρηματοοικονομικός τύπος αποκαλεί “τεχνική ύφεση” το πρώτο εξάμηνο του 2022, ωστόσο η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν ταχεία. Ενώ η πτώση των τιμών των αγαθών και η χαλάρωση της αγοράς κατοικιών, μεταξύ άλλων παραγόντων, υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός πρέπει να μετριαστεί το επόμενο έτος, αν αυτό είναι αρκετό για να μειωθούν οι πιέσεις τιμών χωρίς τουλάχιστον μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ποσοστού ανεργίας, είναι συζητήσιμο.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα κερδοφορίας των αμερικανικών εισηγμένων ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά και σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες της ελβετικής τράπεζας. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις μειώνονται. Με βάση το ράλι 12% του S&P 500 από το χαμηλό του Ιουνίου, είναι πλέον σαφές ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια πιο απογοητευτική προοπτική.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες καλά κρατούν αλλά υπάρχουν σαφείς μετατοπίσεις από ορισμένα αγαθά (ένδυση, υπολογιστές) και τη στέγαση υπέρ των ταξιδιών, της ενέργειας και των τροφίμων. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα αισθάνονται το μεγαλύτερο μέρος των πληθωριστικών πιέσεων και ένα ισχυρό δολάριο αποτελεί σημαντικό αντίθετο άνεμο για τις πολυεθνικές εταιρείες.

“Στα τρέχοντα επίπεδα, πιστεύουμε ότι ο S&P 500 βρίσκεται στο εύρος της εύλογης αξίας τους για ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης της οικονομίας. Οι αγορές μετοχών θα μπορούσαν να κινηθούν λίγο υψηλότερα καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά η κερδοφορία θα συνεχίσει επίσης να επιβραδύνεται. Είναι δύσκολο να δούμε σημαντική ανοδική πορεία στις μετοχές το επόμενο διάστημα, εκτός εάν υπάρξει μια πολύ σημαντική μείωση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την εκ νέου επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Συνεπώς, προς το παρόν, ο στόχος για τον S&P 500 για το τέλος του έτους και τον Ιούνιο του 2023 είναι οι 3.900 και οι 4.200 μονάδες αντίστοιχα”, σημειώνει η UBS.

Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν ζοφερές, όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, η Fed μπορεί να μην είναι απαραιτήτως ανήσυχη. Όπως είπε ο Πάουελ στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής, “πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια περίοδο ανάπτυξης κάτω από τη δυναμική προκειμένου να δημιουργηθεί κάποια χαλάρωση ώστε η πλευρά της προσφοράς να μπορεί να καλυφθεί”.

Παράλληλα, η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, καθώς η ενεργειακή της κρίση φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, με προοπτικές μεγαλύτερης διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο και την πιθανότητα να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας το χειμώνα.

Επιπλέον, η Κίνα είναι έτοιμη για μια ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας της στο δεύτερο εξάμηνο λόγω της πολιτικής της για μηδενικό COVID-19 και μία απροσδόκητη κρίση στον τομέα των ακινήτων.

Συνεπώς, με βάση όλους αυτούς τους κινδύνους, η UBS παραμένει ουδέτερη στις μετοχές και συστήνει στους επενδυτές να μην παρασυρθούν από το πρόσφατο ράλι. Αναμένει ότι οι αγορές θα παραμείνουν αρκετά ασταθείς μέχρι να γίνουν σαφέστερες οι γενικές επιπτώσεις των επιθετικότερων πολιτικών των κεντρικών τραπεζών.. Έτσι προτιμά τις μετοχές “αξίας” έναντι των μετοχών “ανάπτυξης” οι οποίες εξακολουθούν να είναι ακριβές σε σχετικούς όρους και συσχετίζονται αρνητικά με την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, ενώ σε κλαδικό επίπεδο, εξακολουθεί να προτιμά την ενέργεια και την υγειονομική περίθαλψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More