VDSL: Ο ΟΤΕ περιμένει, οι Κύπριοι το λανσάρουν
Νέο πεδίο δόξης και ανταγωνισμού ανοίγει στις τηλεπικοινωνίες. Μπορεί ο ΟΤΕ να σχεδιάζει και να επενδύει στα δίκτυα νέας γενιάς, υπό το άγρυπνο βλέμμα της ΕΕΤΤ, η Cyta είναι όμως, αυτή που αποφάσισε να κάνει την αρχή, διαθέτοντας τις πρώτες υπηρεσίες VDSL στην Ελλάδα. Νέο πεδίο δόξης και ανταγωνισμού ανοίγει στις τηλεπικοινωνίες. Μπορεί ο ΟΤΕ να σχεδιάζει και να επενδύει στα δίκτυα νέας γενιάς, υπό το άγρυπνο βλέμμα της ΕΕΤΤ, η Cyta είναι όμως, αυτή που αποφάσισε να κάνει την αρχή, διαθέτοντας τις πρώτες υπηρεσίες VDSL στην Ελλάδα.
Αρχικά μόνο στην Αττική (θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη και από το νέο έτος και άλλα αστικά κέντρα) και όχι ‘πατώντας’ πάνω στο VDSL δίκτυο του ΟΤΕ, αλλά τις υφιστάμενες υποδομές του ADSL (αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο-LLU), η κυπριακή εταιρεία θα διαθέτει ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο έως 50 Mbps για ‘κατέβασμα’ και έως 10 Mbps ταχύτητα ανόδου.
Η προσπάθεια αυτή πάντως, είναι εφικτή όπου υποστηρίζεται τεχνολογικά από τη Cyta, γι’ αυτό και παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι δεν μπορεί εξαρχής να καλύψει όλο το Λεκανοπέδιο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προϋπόθεση παροχής των νέων ταχυτήτων είναι η απόσταση του σπιτιού ή της επιχείρησης των πελατών από το αστικό κέντρο της περιοχής τους να είναι εντός του μήκους που ορίζει η νέα τεχνολογία, δηλαδή περίπου 1.000 μέτρα. Ωστόσο, από την αγορά χαρακτήριζαν το VDSL της Cyta ένα βήμα προς την εξέλιξη των παρεχόμενων υπηρεσιών στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, τις δε χρεώσεις (ενδεικτικά για τους οικιακούς πελάτες διαμορφώνονται στα 37€/μήνα για την υπηρεσία 2play 35Mbps και στα 45€/μήνα για την υπηρεσία 2play 50Mbps) λογικές, αν και οι καταναλωτές επιδιώκουν πλέον, να μειώνουν τα πάγια έξοδα του νοικοκυριού και όχι να τα αυξάνουν…
Η αντίδραση των υπολοίπων παικτών του κλάδου είναι το επόμενο ζητούμενο, καθώς οι Κύπριοι ανοίγουν τον δρόμο για VDSL χωρίς την ενοικίαση κυκλωμάτων χονδρικής από τον ΟΤΕ. Και αυτό γιατί, η δυνατότητα να δοθούν υψηλότερες ταχύτητες υφίσταται, όπως δείχνει η απόπειρα της Cyta, αρκεί κανείς να έχει εγκαταστήσει νέο εξοπλισμό στα τηλεπικοινωνιακά κέντρα του, δηλαδή τα απαραίτητα DSLAMs στους κόμβους.
Όσον αφορά τον ΟΤΕ, ο οποίος και αναβαθμίζει τα ΚΑΦΑΟ του για να είναι VDSL συμβατά, περιμένει να εγκριθούν από την ρυθμιστική αρχή οι τιμές λιανικής που έχει προτείνει. Από αυτές τις τιμές θα εξαρτηθεί εάν και πότε θα βγει να λανσάρει την εν λόγω υπηρεσία. Ωστόσο, εάν η ΕΕΤΤ του το επέτρεπε και η αγορά το ‘σήκωνε’, ο Οργανισμός θα μπορούσε άμεσα να ανεβάσει τις ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, πλέον ο ΟΤΕ έχει αρνητικές συνδέσεις, γεγονός που δεν δικαιολογεί ούτε ένα ευρώ επένδυσης από τη στιγμή που τα χέρια του είναι ‘δεμένα’ στο κομμάτι της εμπορικής πολιτικής.