Βουλή: Η επιστημονική επιτροπή αμφισβητεί τον Νόμο Χατζηδάκη
Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του εργασιακου νομοσχεδιου. Με την έναρξη της συνεδρίασης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε την αποσυρση των αρθρων 55 έως και 125.
Στο μεταξύ η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αμφισβητεί ευθέως το αντεργατικ΄π νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθώς λέει “όχι” στην κατάργηση του 8ωρου και στις ατομικές συμβάσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την επιβολή του 10ωρου.
Η Επιστημονική Υπηρεσία επισημαίνει ότι αυτού του είδους οι συμβάσεις δεν θεωρούνται γενικά στο εργατικό δίκαιο αποδεκτές λόγω της άνισης σχέσης εργοδότη και εργαζόμενου. “Στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο” τονίζεται στο πόρισμα.
Οι ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αφορούν και σε άλλα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως εκείνο για την “αστική ευθύνη” των συνδικάτων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις και το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες.
Σημειώνεται ότι το πόρισμα υπογράφουν 2 νομικοί εισηγητές, 3 πανεπιστημιακοί καθηγητές δικαίου καθώς και ο επικεφαλής της επιτροπής Κώστας Μαυριάς, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής.