fbpx

Βρετανία: Απάνθρωπο πρόσωπο στους μετανάστες

91

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς επίσημα έγγραφα στη Βρετανία αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό από την πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, καθώς δεν τους επιτρέπεται να κανονίσουν επίσκεψη για εμβολιασμό. Αυτό γίνεται γιατί οι οικογενειακοί ιατροί, συνήθως παθολόγοι, του βρετανικού ΕΣΥ (NHS) δεν δέχονται να τους καταγράψουν, κόντρα στις επίσημες οδηγίες. 

Το NHS λέει στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο κατά του κορονοϊού μέσω του ιατρού που τους παρακολουθεί. Εάν επιλέξουν να το κάνουν ηλεκτρονικά, πρέπει να δώσουν τον αριθμό ασφάλισης, που κανονικά εκδίδεται μέσω του οικογενειακού ιατρού. Όμως μια έρευνα από το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ΤΒΙJ), έδειξε ότι λιγότεροι από το ένα τέταρτο των ιατρών σε όλη την Βρετανία θα ενέγραφαν κάποιον χωρίς ταυτότητα, ακόμα κι αν η πολιτική του NHS δεν απαιτεί κάποια επίσημη ταυτοποίηση. Όταν το TBIJ προσέγγισε ιατρεία θέλοντας δήθεν να κλείσει ραντεβού, μην έχοντας ταυτότητα ή αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας, το 62% των ιατρείων αρνήθηκε κατηγορηματικά να κλείσει ραντεβού ενώ ένα επιπλέον 14% δεν ήξερε αν είχε την δυνατότητα να κλείσει.

Η κυβέρνηση είπε τον Φεβρουάριο ότι όλοι θα είχανε πρόσβαση σε εμβόλια, ανεξαρτήτως της νομικής τους κατάστασης. Όμως με 1,2 μετανάστες χωρίς επίσημα έγγραφα, υπολογίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες δεν έχουν την δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, τη στιγμή που τα κρούσματα στην Βρετανία αυξάνονται γεωμετρικά και η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει. Ο σκιώδης υπουργός Υγείας των Εργατικών, Πάμπος Χαραλάμπους, είπε ότι «είναι λάθος της κυβέρνησης να στερεί από τον οποιοδήποτε το εμβόλιο κα κάλεσε τους υπουργούς να εξασφαλίσουν ότι «κανένας δεν θα μείνει απ’έξω».

Ειδικοί κατηγορούν τα θεσμικά και τα δομικά εμπόδια στην δημόσια παροχή υγείας για μετανάστες που πηγάζουν από πολιτικές που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα εχθρικό περιβάλλον αποκλεισμού από υπηρεσίες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένας μετανάστης καταλήγει χωρίς επίσημα χαρτιά: είτε τα έχουν χάσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Βρετανία είτε τους έχουν κλαπεί. Οι παράτυποι μετανάστες απαγορεύεται να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή να νοικιάσουν στην Βρετανία, οπότε είναι απίθανο να μπορούν να προμηθευτούν τραπεζικές δηλώσεις ή συμφωνίες μίσθωσης.

Η άλλη επιλογή για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα είναι να παρευρεθούν σε ένα κέντρο εμβολιασμού, όπου δεν χρειάζεται να εγγραφούν σε γιατρό ή να παράσχουν απόδειξη διεύθυνσης, αλλά αυτές οι κλινικές δεν υπάρχουν σε όλες τις περιοχές, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση για τις τοπικές αρχές να τις παρέχει. Οι ειδικοί λένε ότι η «εμβαλωματική λύση» της διάταξης σημαίνει ότι δεν παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη λύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More