fbpx

Wood: Buy και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες

0 106

Μετά τις θετικές εκθέσεις των Goldman Sachs και Morgan Stanley τις προηγούμενες ημέρες αλλά και της JP Morgan σήμερα, έρχεται τώρα και η Wood να δώσει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις εγχώριες τράπεζες.

Σε σημερινή λοιπόν έκθεσή της, δηλώνει αγοραστής και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, βλέποντας και αυτή σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές τους, ενώ εκτιμά πως ο συνδυασμός υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ, της σταθερής αύξησης δανείων και των συνεχιζόμενων προσπαθειών μείωσης του κόστους θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας το 2023 και το 2024.

Πιο αναλυτικά, η Wood εξετάζει τα πέντε βασικά θέματα για τις ελληνικές τράπεζες τα οποία πιστεύει ότι είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις με τους επενδυτές στο εγγύς μέλλον. Αυτά είναι:

1) η βιωσιμότητα της πρόσφατης απότομης αύξησης της πιστωτικής επέκτασης.

2) η ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων από τις αυξήσεις επιτοκίων,

3) ο αντίκτυπος στις προβλέψεις από την πιο ήπια αύξηση του ΑΕΠ το 2023,

4) την επανεμφάνιση του πολιτικού κινδύνου στην εγχώρια ατζέντα, και

5) το πολυετές μεγάλο discount των ελληνικών τραπεζών έναντι των υπόλοιπων τραπεζών της Ευρώπης.

Το συμπέρασμά της είναι ότι η υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συνεχιστεί, εν όψει της ανώτερης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE, της ισχυρότερης ανάπτυξης και των χαμηλών αποτιμήσεων. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Wood παραμένει αγοραστής όλων των ελληνικών τραπεζών.

Όπως σημειώνει, βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Για τη Eurobank η τιμή – στόχος τοποθετείται στο 1,4 ευρώ με περιθώρια ανόδου 53% έναντι της τρέχουσας τιμής της στο ταμπλό, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή – στόχος είναι στα 4,7 ευρώ με περιθώρια ανόδου 41%, για την Alpha Bank στο 1,4 ευρώ με περιθώρια ανόδου 52% και για την Πειραιώς είναι στο 2,2% με περιθώρια ανόδου 98%.

Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,45x και 5,3x εκτιμώμενους δείκτες P/TBV και P/E, αντίστοιχα, για το 2022. Τα discounts σε σχέση με τις τράπεζες στη Νότια Ευρώπη είναι περίπου 35% σε όρους P/E και περίπου 10% σε P/TBV. Το discount σε όρους P/TBV έναντι των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι τώρα περίπου στο 45%.

Στα επικαιροποιημένα μοντέλα ανάλυσής της η Wood έχει αυξήσει τις παραδοχές για το κόστος ιδίων κεφαλαίων COE κατά 100 μονάδες βάσης, για να λάβει υπόψη τους υψηλότερους κινδύνους που υπάρχουν, αλλά εξακολουθεί να βλέπουμε περιθώρια ανόδου 40% ή περισσότερο για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Η κορυφαία επιλογή της Wood είναι η Eurobank, με εξίσου χαμηλό δείκτη P/E σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της περιοχής, αλλά το καλύτερο ROTE στο 11%. Ξεχωρίζει και η Τράπεζα Πειραιώς, με εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση, παρά την εμφανή ανάκαμψη και τη μικρή πιθανότητα νέας αύξησης κεφαλαίου.

Η Wood αναμένει ότι ο συνδυασμός υψηλότερων επιτοκίων, σταθερής αύξησης δανείων και συνεχιζόμενων προσπαθειών μείωσης του κόστους θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας (PPI) για το 2023 και το 2024. Στις προβλέψεις της, υποθέτει ότι η μέση αύξηση του PPI για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι 20% σε ετήσια βάση το 2023 και 10% το 2024, με πιθανότητα για ακόμα υψηλότερα επίπεδα, ενόψει του επιθετικού τρόπου διαμόρφωσης της πολιτικής της ΕΚΤ. Ο θετικός αντίκτυπος από τις αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να είναι εμφανής ήδη το β’ εξάμηνο του 2022, με την ανάπτυξη των καθαρών επιτοκιακών εσόδων να επιταχύνεται το 2023, όπου αναμένεται μέση ανάπτυξη 10-11% σε ετήσια βάση.

Το υποκείμενο κόστος κινδύνου (COR) για τις ελληνικές τράπεζες το 2022 είναι 60-70 μονάδες βάσης. Το περιβάλλον είναι ευνοϊκό, καθώς η κληρονομιά των NPEs έχει “καθαριστεί”, ο καθαρός σχηματισμός νέων NPE είναι οριακός και το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει πολύ υποστηρικτικό, απορροφώντας τον αντίκτυπο από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Η Wood αναμένει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2022 στο 5,0-5,5%, από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη, λόγω των ισχυρών τουριστικών ροών και των υψηλότερων επενδύσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές ανησυχίες για το 2023, ωστόσο, υποθέτει εύρος για το κόστος κινδύνου στις 80-100 μ.β, έναντι 50-60 μ.β που είναι το guidance των ελληνικών τραπεζών για το μέσο του κύκλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More