ΥΠΟΙΚ: Συναγερμός λόγω οφειλών. Νέο κυνήγι για τους οφειλέτες
“Έκρηξη” ληξιπρόθεσμων χρεών και αδιέξοδο για χιλιάδες οφειλέτες σε Δημόσιο και Τράπεζες, διαπιστώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βλέποντας ότι ακόμη και φορολογούμενοι οι οποίοι πριν από την πανδημία δεν χρωστούσαν ούτε ένα ευρώ, σήμερα χρωστάνε παντού!
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλα και το υπόλοιπο των δανείων στις τράπεζες, διαμορφώνουν ένα υπέρογκο ιδιωτικό χρέος που φτάνει τα 256 δισ.ευρώ. Τα περιθώρια των νοικοκυριών έχουν “στενέψει” ασφυκτικά, καθώς όσο και να θέλουν να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους, αναγκάζονται να δίνουν προτεραιότητα στο ενοίκιο, το σούπερ μάρκετ, τη θέρμανση, τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού, αφήνοντας απλήρωτες οφειλές στο Δημόσιο.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται νέα ρύθμιση, σε πολλές (έως 120) δόσεις για χρέη στο Δημόσιο και ξεκινά -σύμφωνα με πληροφορίες- νέο κύκλο επαφών με τις τράπεζες, με στόχο να στηριχθούν περισσότεροι δανειολήπτες και να αποφευχθεί μια νέα γενιά “κόκκινων” δανείων. (Θυμίζουμε ότι οι τράπεζες θα καλύψουν για δώδεκα μήνες το 50% της αύξησης στη δόση περίπου 30.000 ενήμερων, ευάλωτων δανειοληπτών).
Την ίδια ώρα, οι συνεπείς φορολογούμενοι ζητούν από την πολιτεία να βρει αυτούς που χρωστάνε και ενώ μπορούν να πληρώσουν, επιλέγουν να μην το κάνουν, “φορτώνοντας” τον “μουτζούρη” σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι ούτε να κρύψουν εισοδήματα μπορούν, ούτε να αποφύγουν την πληρωμή των υψηλών φόρων που καλούνται να πληρώσουν στο τέλος.
Οι συνεπείς επαγγελματίες κάνουν λόγω για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς οι κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές, έχουν τη δυνατότητα να “χτυπάνε” τις τιμές στην αγορά. Μη πληρώνοντας τα βάρη που τους αναλογούν, αποκτούν το αθέμιτο περιθώριο που τους επιτρέπει να γίνουν πιο “ελκυστικοί” στους καταναλωτές.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά νέο “σαφάρι” ελέγχων αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία που έχει στη διάθεση της (MyDATA, διασύνδεση POS, εφαρμογή Apodixi, ElenxisLive, κ.ά.), “κυνηγώντας” τους κακοπληρωτές. Παράλληλα, προγραμματίζει -μέσα στο 2023- την αυτόματη ενημέωση των αρχείων της εφορίας από τα στοιχεία υποθηκοφυλακείων και κτηματολογίων, προκειμένου να εντοπίσει και να “απομονώσει” όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και την κρύβουν από το “μάτι” της εφορίας.