Μεταρρυθμιστές… αλα καρτ
Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος της διαπλοκής κατά της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, οι χρήσιμοι… έξυπνοι δεν χάνουν ευκαιρία να επιτεθούν σε ακόμα μία νομοθετική πρωτοβουλία που απειλεί κατεστημένα συμφέροντα. Η νέα τους ανακάλυψη πως «η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει και το διαδίκτυο», δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ασυγκίνητο το Ποτάμι.
Η ιστορία γνωστή. Ιστότοπος «ελεύθερης ενημέρωσης» δημοσιοποιεί ανυπόγραφο άρθρο που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αμέσως μετά ακολουθεί η σπαρακτική ανακοίνωση του Ποταμιού, που αγωνιά πως «η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει την ενημέρωση στο διαδίκτυο».
Στην πραγματικότητα, η εξαγγελία της κυβέρνησης για την δημιουργία μητρώου επαγγελματικών επιχειρήσεων ΜΜΕ του διαδικτύου, δεν είναι απλώς γνωστή από τις προγραμματικές δηλώσεις του περσινού Φεβρουαρίου. Μάλιστα, η νομοθέτησή της έχει ήδη γίνει από τον περασμένο Οκτώβριο.
Εκεί αναφέρεται ρητά, τόσο ο εθελοντικός χαρακτήρας της μεταρρύθμισης για τις επαγγελματικές επιχειρήσεις του διαδικτύου, όσο και τα προνόμια που θα απολαμβάνουν τα εν λόγω ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Μεταξύ άλλων, τα άρθρα του νομοσχεδίου που έχει ήδη ψηφιστεί προβλέπουν την λειτουργία λογισμικού κατά της λογοκλοπής, πάγιο αίτημα των διαδικτυακών δημοσιογράφων. Παράλληλα, προβλέπουν την διαφανή λειτουργία του εκάστοτε ΜΜΕ, ειδικά στην περίπτωση που αυτό διεκδικεί κρατική χρηματοδότηση, καθώς και μία σειρά από παροχές από την Γ.Γ..
Ακόμη μία εξίσου σημαντική πρόβλεψη, είναι η δήλωση των εργαζομένων στα διαδικτυακά ΜΜΕ, που μπορεί να αποτελέσει μία βάση για το χτύπημα της αδήλωτης εργασίας. Άλλωστε, ειδικά οι νέοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο διαδίκτυο γνωρίζουν καλά πως από την ΕΣΗΕΑ δεν… έχουν να περιμένουν και πολλά.
Παρά τις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται το νομοσχέδιο, στο Ποτάμι ανέβηκαν… για μία ακόμη φορά στα κάγκελα. Μάλιστα, το σημείο που φάνηκε να τους ενοχλεί είναι η «διασπορά ψευδών ειδήσεων», ως κριτήριο για τον αποκλεισμό κάποιου ΜΜΕ από την κρατική διαφήμιση.
Ωστόσο, η αντίδραση αυτή έρχεται σε μία συγκυρία όπου πλήθος κυρίαρχων μέσων έχουν επανειλημμένως ασελγήσει στην αλήθεια και δεν έχουν διστάσει να την παραχαράξουν κατ’ εξακολούθηση.
Θεμιτό, η «ελεύθερη ενημέρωση» δικαιούται να γράφει οτιδήποτε επιθυμεί και να το βαφτίζει ενημέρωση. Χωρίς στοιχεία, χωρίς έρευνα, χωρίς πληροφόρηση.
Είναι όμως δυνατόν να κάνει το ίδιο και το Ποτάμι, που προσπαθεί να παρουσιαστεί και ως μεταρρυθμιστική δύναμη; Ή μήπως οι μεταρρυθμίσεις είναι καλές μόνο όταν δεν θίγουν συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα;
ΥΓ. Το νομοσχέδιο και οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι από καιρό γνωστοποιημένα. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη πως ο στόχος είναι η προστασία των επαγγελματικών επιχειρήσεων και εργαζομένων, και όχι ένα ακόμη… παραθυράκι για την διαιώνιση της ανομίας και των διαδικτυακών νταβατζήδων.