fbpx

Μετάλλαξη Δέλτα: Πανικός στο Μαξίμου – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

0

Πανικό έχει προκαλέσει στην κυβερνηση η μετάλλαξη “Δέλτα” με τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις σε νησιά, αλλά και για τη διασκέδαση να βρίσκονται σε ισχύ ήδη από χθες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για το επιχειρησιακό σχέδιο με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της Covid-19. έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων της τάξης του 75%, λέγοντας πως βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από τις 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας.

“Όπως ξέρετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Θέλω να τονίσω ότι τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες. Από τη διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία προκύπτει ότι σχετίζονται -όπως τα περιμέναμε- κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας” είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

“Παρατηρούμε ότι και σε άλλες χώρες πού εντοπίζεται μία αύξηση κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού, προς το παρόν, τουλάχιστον αυτή δεν μεταφράζεται σε κάποια σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Ωστόσο, όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους”.

Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα, για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι: “Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα” τόνισε. Με άλλα λόγια η τακτική διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει όπως είπε κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, σημείωσε πως έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού.

Όπως είπε, το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω Covid-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. “Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα” ανέφερε.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου, λέγοντας πως υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν. “Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και σε ζητήματα ελέγχων, ειδικά σε καταστήματα στα οποία είναι πιο “επιρρεπή” -για να το πω έτσι ευγενικά- σε μία διασκέδαση, η οποία είναι συνυφασμένη με την πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού” σημείωσε.

Κλείνοντας, είπε ότι ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη.

Τέλος, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων και ο κάθε πολίτης μπορεί πολύ γρήγορα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο επιθυμεί, καθώς το ζήτημα, -το οποίο μας ταλαιπώρησε για αρκετούς μήνες να μην έχουμε αρκετά εμβόλια όπως είπε-, έχει πια ουσιαστικά αντιμετωπιστεί.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου. “Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων” υπογράμμισε , ο πρωθυπουργός, με το επιχειρησιακό σχέδιο πάντως για τους ελέγχους και τις κυρώσεις που θα ισχύσουν, να παρουσιάζεται την επόμενη εβδομάδα.

Πελώνη: Μόνη λύση ο εμβολιασμός

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού, τονίζοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί προβληματισμό.

“Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και σαφές: Το εμβόλιο σώζει ζωές”, τόνισε η κ. Πελώνη, λέγοντας πως τις τελευταίες μέρες ανακόπηκε η καθοδική πορεία των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες και πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί προβληματισμό. Όπως είπε, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έναντι του νέου στελέχους, είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο που ελλοχεύει για τους μη εμβολιασμένους.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνονται από τη Δευτέρα οι μετακινήσεις ενηλίκων προς τα νησιά, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. “Αποτελεσματική απάντηση στη νέα μετάλλαξη αποτελεί μόνο ο εμβολιασμός, καθώς οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία πιστοποιούν ότι οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς, ενώ οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Μόνη λύση για την αποφυγή εξάρσεων ο εμβολιασμός”, συμπλήρωσε, λέγοντας πως τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολίων: Στην ηλικιακή ομάδα 60-80 ετών στο σύνολο των διασωληνωμένων των τελευταίων τριών μηνών, το 99,08% ήταν ανεμβολίαστοι. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα στο σύνολο των θανόντων των τριών τελευταίων μηνών, το 99,02% ήταν ανεμβολίαστοι.

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας

Τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα μέτρα για την προώθηση του εμβολιασμού. Ειδικότερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικό θράσος

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει “Η καταγγελία πως η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αγνόησε την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες ενώ όλος ο πλανήτης προειδοποιεί για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επιβεβαιώνει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μάθει τίποτα από τα εγκληματικά του λάθη” και επισημαίνει “Εργαλειοποιεί τους επιστήμονες, στέλνει πάλι επικίνδυνα μηνύματα εφησυχασμού για να χτίσει ένα ψεύτικο success story και τώρα που ανεβαίνουν τα κρούσματα επενδύει στον πιο βαθύ διχασμό των πολιτών για να κρύψει την αποτυχία του. Και έχει από πάνω και το θράσος να μιλάει για υγειονομικό σαμποτάζ, ο αρχισαμποτερ που έκανε γλέντια στην Ικαρία και ποδηλατάδες στην Πάρνηθα όταν οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα που τους είχε επιβάλει”.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Σκληρή πραγματικότητα για τον κ. Μητσοτάκη

Σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά αναφέρει “Οι δυσμενείς εξελίξεις στην πανδημία διαψεύδουν την κυβερνητική προπαγάνδα και επαναφέρουν τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του, στην σκληρή πραγματικότητα. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν προχωρεί ικανοποιητικά. Ακόμη και σε ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν υπερβαίνουν το 40%. Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως επανειλημμένα έχουμε προτείνει, με εκστρατεία ενημέρωσης, κινητές μονάδες και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ώρα να την αναλάβει αντί να την μεταθέτει αλλού. Αντί να διχάζει και να απειλεί, οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην συνεννόηση και τη δημιουργία κοινού μετώπου κατά της πανδημίας.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου υπογραμμίζει: “Αν η κυβέρνηση αναζητά ευθύνες για τους μειωμένους ρυθμούς στους εμβολιασμούς, να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Εκεί θα δει τις παλινωδίες στην ουσιαστική ενημέρωση του λαού, τις ελλείψεις στα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά και την υποταγή της διαδικασίας του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των μεγάλων εταιρειών φαρμάκου και την πολιτική της ΕΕ, δηλαδή όλα αυτά που η ίδια και τα άλλα αστικά κόμματα, θεωρούν περίπου ως φυσιολογικά της περιβόητης “ελευθερίας της καπιταλιστικής αγοράς”. Όλα τα παραπάνω είναι που αφήνουν χώρο στους φόβους, τους δισταγμούς και τον ανορθολογισμό, υπονομεύοντας τον αναγκαίο εμβολιασμό και συνολικά την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Ελληνική Λύση: Έπραξε ουδέν…

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος απαντώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Καθημερινή, δήλωσε: “Ο πρωθυπουργός επί έναν χρόνο έπραξε ουδέν για να προστατεύσει τη χώρα και τώρα την διχάζει λέγοντας ότι θα «προστατεύσει» τους εμβολιασμένους και θα «κυνηγήσει» τους ανεμβολίαστους. Παρεμπιπτόντως οποιαδήποτε ζημία υποστούν από νέο καθολικό κλείσιμο, κάτοικοι και επιχειρήσεις ειδικά στα «καθαρά» νησιά θα οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση”.

ΜεΡΑ25: Φιάσκο

Τέλος ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: “Κύριε Μητσοτάκη, ναι, υπάρχουν συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα εμβόλια. Ναι, αυτούς τους συμπολίτες μας πρέπει να τους πείσουμε να ξεπεράσουν την ανησυχία τους ώστε να πετύχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το ερώτημα όμως είναι: Εσείς, ως Πρωθυπουργός της χώρας, ποιόν σκοπό εξυπηρετείτε όταν, αντί για την πειθώ, αντί για την ενημέρωση με επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα, αντιμετωπίζετε τους συμπολίτες μας αυτούς εχθρικά, διχαστικά, με ειρωνικά σχόλια και απειλές; Δεν κατανοείτε ότι, με τις απειλές και το ειρωνικό σας ύφος, το μόνο που καταφέρνετε είναι να τους αποξενώνετε; Τόσο πολύ έχετε πιστέψει την ίδια σας την προπαγάνδα ότι για κάθε πρόβλημα η λύση είναι ο συνδυασμός της εξαγοράς και της κρατικής καταστολής; Δεν μπορείτε να δείτε ότι, έτσι, τους κάνετε ακόμα πιο αποφασισμένους να μην εμβολιαστούν; Εν τέλει, υπονομεύετε τον εμβολιαστικό πρόγραμμα από ανικανότητα; Ή μήπως σας βολεύει να ρίξετε το κόστος της δικής σας διαχείρισης-φιάσκο, ιδίως της οικονομίας, στους ανεμβολίαστους;”.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra