fbpx

Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Φταίνε και οι τράπεζες για την κρίση

0 415

“Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για την ανοχή στη δημιουργία επίπλαστης ευημερίας που, σε συνδυασμό με την κρίση χρέους και τη βαθιά ύφεση, επιδείνωσε τις συνέπειες της κρίσης”.

Την ανοικτή παραδοχή ότι οι ευθύνες τις κρίσης δεν περιορίζονται μόνο στο πολιτικό σύστημα ούτε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, κάνει ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Με τίτλο “Να περάσουμε από το καταναλωτικό πρότυπο στο παραγωγικό μοντέλο” η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του κ. Ψάλτη περιέχει πολλές ειδήσεις για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα την οπτική γωνία κάτω από την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank αντιμετωπίζει το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Ειδικότερα οι βασικές θέσεις που διατυπώνει ο κ. Ψάλτης επί των θεμάτων που του τίθενται:

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ:
“Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να επιτύχουμε τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας, με γνώμονα την εξωστρέφεια και την παραγωγή, αντί για τον εύκολο πλουτισμό. Αρκεί, όλοι μας, τράπεζες, επιχειρήσεις και φυσικά, το πολιτικό σύστημα να επιλέξουμε μία ουσιαστική τομή με το παρελθόν, μια ριζική αλλαγή προσανατολισμού.

Ειδικά οι τράπεζες, πρέπει να εστιάσουμε ενεργά στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Με ορθολογική αξιολόγηση επιχειρηματικών σχεδίων και δανεισμό που δεν στοχεύει στην κατανάλωση, επιδιώκουμε τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, θέσεις μόνιμης απασχόλησης και διάχυση της ανάπτυξης στο κοινωνικό σύνολο”.

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ:
“Χρέος των τραπεζών είναι να κινητοποιήσουν και να εμπλέξουν τον επιχειρηματικό κόσμο στη διαδικασία ανάπτυξης και επενδύσεων και υπόσχεται πως η τράπεζά του θα λειτουργήσει ως σύμβουλος και καθοδηγητής για την εκπόνηση χρηματοδοτήσιμων επενδυτικών σχεδίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι τράπεζες, πρέπει να εστιάσουμε ενεργά στην στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Με ορθολογική αξιολόγηση επιχειρηματικών σχεδίων και δανεισμό που δεν στοχεύει στην κατανάλωση, επιδιώκουμε τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, θέσεις μόνιμης απασχόλησης και διάχυση της ανάπτυξης στο κοινωνικό σύνολο”.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ:
“Της δικής μας γενιάς το όραμα, δεν μπορεί παρά να είναι η αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας και ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας. Πρόκειται για ηράκλειο άθλο, η επίτευξη του οποίου θα οδηγήσει επιχειρήσεις και τράπεζες σε ρόλο πρωταγωνιστικό όχι μόνον στην χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά.

Το όραμά μας λοιπόν έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων που θα διασφαλίσουν τη μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και με την εμπέδωση νέας κουλτούρας στην κοινωνική και οικονομική ζωή”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ALPHA BANK ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ:
“Έχουμε και τη γνώση και τις ιδέες και το εξειδικευμένο προσωπικό, να στηρίξουμε μια νέα επιχειρηματικότητα που θέλει να υπερβεί τις αγκυλώσεις του παρελθόντος προκειμένου να εφαρμόσει σύγχρονα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης, να αξιοποιήσει επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες οικονομικές μονάδες για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και, τελικά, να διαμορφώσει αξιόπιστα επιχειρησιακά σχέδια. Μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, ανέλαβα προσωπικά, και αναλαμβάνουμε συνολικά ως όμιλος, την ευθύνη να στηρίξουμε το άλμα της ελληνικής οικονομίας προς το αύριο.

Όπως εμείς τολμήσαμε, έτσι προσδοκούμε οι νέοι επιχειρηματίες να καλύψουν το δικό τους μέρος της διαδρομής. Δηλαδή, να υιοθετήσουν μία κουλτούρα ανάπτυξης ισχυρής υποδομής και όχι κατ’ ανάγκη άμεσης απόδοσης, και βεβαίως, να δείξουν εμπράκτως και με τόλμη ότι πιστεύουν στις δυνάμεις τους και είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το επιχειρηματικό ρίσκο που αναλογεί στις φιλοδοξίες αυτές”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΜΚ:
“Η αύξηση ήταν μία εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία, καθώς έπρεπε, μεταξύ άλλων, να διασκεδάσουμε την καχυποψία μερίδας επενδυτών, που τα τελευταία χρόνια, όχι αδικαιολόγητα, έχουν συνδέσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες με την κάλυψη κεφαλαιακών κενών. Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας, με πλήρη προστασία της αξίας των μετόχων μας, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο που παρουσιάσαμε για την πρώτη αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 2008.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που μας επιτρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στη χρηματοδοτική στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις του στρατηγικού μας σχεδίου, να επιτύχουμε διψήφια ποσοστά κερδοφορίας, πάνω από 10% και να μοιράσουμε πάλι, από την χρήση του 2023, μέρισμα, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι μέτοχοι”.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More