Κόλαφος η Κοβεσί για το άρθρο 86

Γιάννης Κορωναίος

4 Οκτωβρίου 2025, 11:12 πμ
Share

«Έχουμε δύο περιπτώσεις, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα Τέμπη, όπου το άρθρο 86 εμπόδισε την έρευνά μας. Ο μόνος τρόπος είναι να αλλάξουμε τον νόμο», τόνισε η Λάουρα Κοβέσι

Μπορεί να ήταν ένα κλικ ηπιότερη σε σχέση με την προηγούμενη παρουσία της. Μπορεί να εστίασε περισσότερο στο θέμα που την ενδιέφερε να αναδειχθεί, το διεθνές κύκλωμα απάτης ΦΠΑ με επίκεντρο τα τελωνεία της Ευρώπης. Ωστόσο, η Λάουρα Κοβέσι έδωσε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις μεγάλες υποθέσεις που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Η ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, καθώς η ισχύς του «παρεμπόδισε την έρευνά μας», όπως τόνισε στη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών και του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν το μήνυμα στο Μαξίμου, τονίζοντας την «πολιτική βούληση» για την αλλαγή. Αρκετά αιχμηρή ήταν και στην τοποθέτησή της για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις χαρακτηρίζοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ «ακρωνύμιο για τη διαφθορά, τον νεποτισμό και το πελατειακό κράτος». Τέλος, έστειλε και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα, ενισχυμένη ποιοτικά και ποσοτικά (αν ισχύουν οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης), παρακολουθώντας την πορεία και τη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα μας.

Από το τελωνείο του Περάματος, για να ενισχύσει τον συμβολισμό, η Ευρωπαία Εισαγγελέας μίλησε κατ’ αρχάς για την επιχείρηση «Καλυψώ» και τη «νέα ήπειρο του εγκλήματος», αναφερόμενη στο μεγάλο κύκλωμα υπεξαίρεσης φόρων και δασμών στα ευρωπαϊκά τελωνεία. «Το εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο. Υπάρχουν τελωνειακοί δασμοί και φόροι που πρέπει να καταβάλλονται πλήρως. Αυτό δεν συμβαίνει όπως θα έπρεπε. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγάλα ποσά τελωνειακών δασμών δεν καταβάλλονται όπως πρέπει», τόνισε η Ευρωπαία Εισαγγελέας για να περιγράψει πώς δρα το κύκλωμα, «που σχεδιάζει ακόμα και δολοφονίες», και πώς το αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αρχές. «Δεν πρόκειται για μικρολαθρέμπορους αλλά για κανονικές εγκληματικές οργανώσεις, με υπαλλήλους και στελέχη τραπεζών να εμπλέκονται σε αυτές. Η έρευνα “Καλυψώ” είναι η μεγαλύτερη στο είδος της μέχρι και σήμερα. Έχουμε κατασχέσει ήδη χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια. Ερευνούμε το συστηματικό παράνομο εμπόριο αγαθών στην Ευρώπη. Η ζημιά ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ», σημείωσε για να συμπληρώσει πως υπάρχει στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Η διαφθορά σκοτώνει, αυτό έγινε στα Τέμπη

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο θέμα των Τεμπών, συνδέοντάς το αφενός με τη διαφθορά, αφετέρου με την παρεμπόδιση στη διερεύνησή του λόγω του άρθρου 86. «Το οικονομικό έγκλημα και η διαφθορά μπορεί να σκοτώσουν. Τα Τέμπη είναι ένα τέτοιο παράδειγμα» είπε και αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, επανέλαβε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία αν η σύμβαση «717» είχε εκτελεστεί ως έργο «στην ώρα του και σωστά». Αναφερόμενη στον νόμο περί ευθύνης υπουργών σημείωσε πως «δεν είμαι χαρούμενη. Όπως είπα δικό μας καθήκον είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει δίκαιη και αποτελεσματική έρευνα για ένα μέρος, όμως στην έρευνα υπήρξαν εμπόδια. Ο μόνος τρόπος για να κλείσουμε αυτή την πληγή είναι η απόδοση Δικαιοσύνης, αλλά λόγω του άρθρου 86 αυτό δεν συνέβη».

«Έχουμε δύο περιπτώσεις, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα Τέμπη, όπου το άρθρο 86 εμπόδισε την έρευνά μας. Ο μόνος τρόπος είναι να το αλλάξουμε», τόνισε και πρόσθεσε πως στη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κατάλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή «διότι διαφορετικά και σε μελλοντικές έρευνες θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το ελληνικό Σύνταγμα».

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνώνυμο της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους

Η κ. Κοβέσι δέχτηκε ερωτήσεις και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την επιγραμματική απάντησή της για το ακρωνύμιο του Οργανισμού να είναι ενδεικτική για το πώς διετίθεντο τα κοινοτικά κονδύλια και πώς διαπλέκονταν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ακρωνύμιο για τη διαφθορά, τον νεποτισμό και το πελατειακό σύστημα», είπε η κ. Κοβέσι, μια «ατάκα» φαρμακερή για τη χώρα μας, που περιγράφει την πικρή αλήθεια, προσβάλλοντας όμως χιλιάδες αγρότες που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Σε βάρος τους λειτουργούν όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες που σε πλήρη συνέργεια με τους κυβερνώντες επί σειρά ετών έμεναν στο απυρόβλητο και καρπώνονταν παρανόμως επιδοτήσεις.

Ο Μαρινάκης έσπευσε να εκμεταλλευτεί το «όλοι το ίδιο (διεφθαρμένοι) είμαστε»!

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας στη συνέντευξή της παρατήρησε πως αντίστοιχα φαινόμενα διαφθοράς παρατηρούνται και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Και αυτή ήταν η αποστροφή από την οποία «πιάστηκε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για να στήσει τη γραμμή υπεράσπισης της κυβέρνησης για το «γαλάζιο» σκάνδαλο. «Η κ. Κοβέσι είπε ότι η διαφθορά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα ευρωπαϊκό και όχι μόνο φαινόμενο. Ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όπως κάποιοι θέλουν να μας πείσουν και να πείσουν τους πολίτες, δεν είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα αλλά ερευνά εκατοντάδες υποθέσεις»… Ο αγαπημένος «συμψηφισμός» της κυβέρνησης επανεμφανίστηκε, με τον κ. Μαρινάκη να μας λέει πως όλα είναι ΟΚ από τη στιγμή που διεφθαρμένοι, όπως στη χώρα μας, υπάρχουν παντού! Πρόκειται και για τη συνέχεια που ίσως παρατήρησαν κάποιοι προσεκτικοί της «γραμμής Βορίδη», ο οποίος στην επανεμφάνισή του διαφημίζει το «τροπάριο» ότι «επιδοτήσεις με βοσκοτόπια μόνο χωρίς ζώα έπαιρναν και στη Γερμανία και στη Γαλλία, οπότε γιατί να μην πάρουμε και στην Ελλάδα»…

 

Πηγή: Καθημερινή One Voice

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

9:35 μμ

Το… δικό μας το σπίτι σε «γαύρους» νοικιάστηκε (και στο χάντμπολ)

8:02 μμ

Temu: Πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.

7:41 μμ

Τύπος: 16,8 εκατ. ευρώ οικονομική ενίσχυση

7:22 μμ

Οι δημοσκόποι και το κόμμα Σαμαρά: Απόπειρα χειραγώγησης

7:02 μμ

X.A.: ΔΕΗ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ μαζί είχαν το 40% των συναλλαγών

7:00 μμ

Allianz Research: Στα 6,9 τρισ. ευρώ η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά το 2025

6:45 μμ

Συμπαράταξη Πρετεντέρη, Τζίμα και… Μπολάκη

6:32 μμ

Εξέγερση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

6:17 μμ

Βάλθηκαν να τον κάνουν ξανά «αντισυστημικό»

6:12 μμ

7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης- Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

5:56 μμ

Ιστορικός και αξιακός παραλογισμός: Η Ουκρανία και η ευρωπαϊκή της ένταξη

5:45 μμ

Οι επιθέσεις στην Κοβέσι και τα μηνύματα στις Βρυξέλλες

5:32 μμ

ΔΑΑ: Νέα μεγάλη παρουσία στην Αθήνα με την TAP και απευθείας σύνδεση με Λισσαβώνα

5:16 μμ

Αυξάνονται οι νέες επιχειρήσεις, πολλαπλασιάζονται και οι φορολογικές απαιτήσεις των κλάδων

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές