ΑΟΖ: Η Κερκόπορτα της συμφωνίας με την Ιταλία
Οι Ιταλοί φύλαξαν τα… οπίσθιά τους. Οι «δικοί μας» έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στο επικοινωνιακό κομμάτι, αλλά άνοιξαν την Κερκόπορτα για μελλοντικές διεκδικήσεις από τρίτους… Από ποιους άραγε;
Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε μεγάλο ντόρο με την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία, αλλά εάν όντως είναι έτσι οι διατυπώσεις, όπως τις καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τότε πρόκειται για μία ακόμη τεράστια γκάφα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Κοτζιάς σε ανάρτησή του στα social media κάνει λόγο για πρόβλεψη «μειωμένης επήρειας σε ελληνικά νησιά» εκ μέρους της Ελλάδας. Πρόκειται για τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%) κάτι που προέβλεπε και η συμφωνία των δύο χωρών του 1977. Ωστόσο, από το 1982 έχει τεθεί σε ισχύ το Δίκαιο της Θαλάσσης και σύμφωνα με τον πρώην υπουργό «η κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα τη βρει η χώρα μπροστά της».
«Η Ν.Δ. για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε Ε.Ε. την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας, που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους. Η Ν.Δ. έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα», αναφέρει ο Ν. Κοτζιάς.
Με δεδομένες τις παρατηρήσεις του έμπειρου πρώην υπουργού, η υπόθεση μπορεί να πάρει δραματική τροπή για τη χώρα μας, καθώς το ίδιο ενδέχεται να επικαλεστεί και η Τουρκία, σε περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ήδη «αλωνίζει» χωρίς να δίνει εξηγήσεις σε κανέναν
Ακόμη χειρότερα, η ελληνοϊταλική συμφωνία μπορεί να ανοίξει την όρεξη της Αλβανίας, η οποία αρχικά είχε συμφωνήσει για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, στην Αδριατική, αλλά στη συνέχεια αναίρεσε τη στάση της και πλέον διεκδικεί θαλάσσιο χώρο, που ανήκει στην Ελλάδα…
Με τη συμφωνία για την ΑΟΖ, η Ρώμη εξασφαλίζει ότι δεν θα απειληθεί από οποιεσδήποτε παράλογες απαιτήσεις από τρίτους ή δεν θα ξυπνήσει μία ημέρα και θα δει τουρκικά γεωτρύπανα ανοικτά της Σικελίας…
Αντιθέτως, η επιστροφή της Ελλάδας στο… 1977 αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και ανοίγει νέο «παράθυρο» για απαιτήσεις τρίτων επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Και τότε, ούτε η Ε.Ε., ούτε άλλοι «σύμμαχοι» θα μας σώσουν!