fbpx

Από τον Μπισμπίκη στην κυβερνητική προπαγάνδα ένα τσιγάρο δρόμος

0 197

Θεώρημα πρώτο: Η απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους είναι νόμος του κράτους και ο ηθοποιός Βασίλης Μπισμπίκης παραβίασε τον νόμο καπνίζοντας σε κέντρο διασκέδασης. Σωστό. Ο Βασίλης Μπισμπίκης παραβιάζοντας το νόμο περί καπνίσματος, προκάλεσε ανήκεστο βλάβη στο σύστημα υγείας, κενά σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό, προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και ελλείψεις σε φάρμακα, επομένως ορθώς ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τον διαπόμπευσε δημόσια. Λάθος.

Θεώρημα δεύτερο: Οι καλλιτέχνες απασχολούνται στο χώρο του θεάματος και της ψυχαγωγίας και αμείβονται για να διασκεδάζουν θεατες και ακροατές. Σωστό. Με αφορμή τη σύνδεση του επαγγέλματος και των ικανοτήτων τους με την διασκέδαση, είναι λογικό να θεωρούνται ως επαγγελματίες χαμηλού μορφωτικού και πνευματικό επιπέδου, επομένως και οι σπουδές τους είναι… της πλάκας και τα πτυχία τους από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του αντικειμένου τους είναι τα ίδια με της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λάθος.

Τα παραπάνω βασίζονται σε δύο περιστατικά που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες. Το πρώτο με αφορμή τη φωτογραφία του ηθοποιού Μπισμπίκη από το κέντρο που εμφανίζεται η σύντροφος του Δέσποινα Βανδή κρατώντας ένα τσιγάρο, και την αντίδραση μέσω «τιτιβίσματος» του υπουργού υγείας. Και το δεύτερο με αφορμή τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών ενάντια στο Π.Δ. που προωθεί η κυβέρνηση που εξισώσει τα απολυτήρια ωδείων και δραματικών σχολών με αυτά του λυκείου.

Και οι δυο εκπεφρασμένες θέσεις της κυβέρνησης στα συγκεκριμενα ζητήματα, στην πρώτη περίπτωση μέσω ανάρτησης του υπουργού Πλεύρη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με αφορμή μεμονωμένο περιστατικό και παραβάτη αναγνωρίσιμο, και στη δεύτερη με την δημιουργία νομοθετικού πλαισίου σε βάρος μιας επαγγελματικής ομάδας που ενοχλεί τους κυβερνώντες, αποδεικνύουν αφενός τη μεθόδευση μέσω επικοινωνιακών τρικ αφετέρου την προσπάθεια σύνδεσης τους ώστε να δημιουργήσουν εντυπώσεις, θετικές για την κυβέρνηση αρνητικές για τους καλλιτέχνες.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εσωτερικών και δυστυχώς και το υπουργείο Πολιτισμού, οι Έλληνες ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί και τεχνικοί στο χώρο της ψυχαγωγίας είναι κάτι περίπου σαν τους γελωτοποιούς και τους τροβαδούρους του Μεσαίωνα, που διασκέδαζαν βασιλείς και ευγένεις με αντάλλαγμα φαγητό και στέγη στις αυλές τους. Ανειδίκευτοι «καταφερτζήδες», που έκαναν το ψώνιο τους επάγγελμα και κονομάνε. Ενάντια σε αυτήν τη λογική συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι καλλιτέχνες, φέρνοντας τους υπουργούς ενώπιον των ευθυνών τους καθώς «θεωρούν ότι οι καλλιτεχνικές σχολές που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ, το οποίο ορίζει τα προγράμματα σπουδών τους, εγκρίνει τους διορισμούς των καθηγητών τους, διενεργεί τις εξετάσεις και υπογράφει τα πτυχία τους, έχουν μηδενική εκπαιδευτική αξία» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΘΑ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας που προσγειώθηκε στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες και ανακάλυψε ότι στα μπουζούκια καπνίζουν, άρχισε ανένδοτο κατά του τσιγάρου, επικρίνοντας -στα βήματα του μεγάλου αρχηγού- τους πολίτες. Ελεγκτικοί μηχανισμοί, αρχές και υπουργείο Υγείας είναι «θύματα» των ανεύθυνων πολιτών που υπονομεύουν το έργο τους, κατά τον κ. Πλεύρη, ο οποίος αντί να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα στο χώρο της Υγείας προτίμησε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και να «βγάλει στη σέντρα» τον Μπισμπίκη. Καλλιτέχνης και καπνιστής γαρ, ό,τι πρέπει για στοχοποίηση στα μάτια των νοικοκυραίων ψηφοφόρων.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More