fbpx

Αυστρία: Για πρώτη φορά δήμαρχος στο Γκρατς μια κομμουνίστρια πολιτικός

0 45

Για πρώτη φορά στην ιστορία μια κομμουνίστρια γίνεται δήμαρχος στην Αυστρία. 

Πρόκειται για την 60χρονη Έλκε Καρ η οποία αναλαμβάνει το τιμόνι της πόλης Γκρατς, της δεύτερης μεγαλύτερη πόλης στην Αυστρία μετά από τη Βιέννη.Και όλα αυτά δύο μήνες μετά την επικράτηση – έκπληξη στις δημοτικές εκλογές με σχεδόν 29%.

Υπενθυμίζουμε ότι το Αυστριακό Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε τον περασμένο Σεπτέμβριο τις δημοτικές εκλογές στο Γκρατς και δεύτερο είχε τερμάτισει το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα με 25.7%.

Η υποψήφια του Κομμουνιστικού Κόμματος Έλκε Καρε εμφανίστηκε ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα και δήλωσε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους «μερικοί άνθρωποι έκαναν υποσχέσεις λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Εμείς ήμασταν εκεί κάθε μέρα εδώ και χρόνια δίπλα στον λαό, ειδικά για τους φτωχότερους».

Το Αυστριακό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνοντας 220,00 ψήφους στις δημοτικές εκλογές στο Γκρατς, έδειξε μία εντελώς διαφορετική εικόνα από τη κεντρική παρουσία του κόμματος, όπου δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 1% των ψήφων.

Τι σκοπεύει να κάνει από το νέο της πολιτικό πόστο

Τι σκοπεύει να κάνει από το νέο της πολιτικό πόστο; Oι απαντήσεις δίνονται στις παρακάτω γραμμές.

Η αριστερή πολιτικός  διέθεσε και πέρσι μαζί με δύο στενούς της συνεργάτες από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (KPÖ) τα δύο τρίτα του μισθού της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Με τα συνολικά 168.000 ευρώ στηρίχθηκαν 1.577 συμπολίτες της, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν πια το ενοίκιο.

Η εγγύτητα στους πολίτες είναι ένας βασικός λόγος, για τον οποίο η δημαρχία στο Γκρατς,  πέρασε και επίσημα σε μια κομμουνίστρια δήμαρχο και ένα δημοτικό συμβούλιο αποτελούμενο από Κομμουνιστές, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

Η επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας στην κατά τα άλλα συντηρητική αυτή χώρα, δεν ήρθε από το πουθενά.

«Πρόκειται για την κορύφωση μιας επιτυχημένης πορείας τριών δεκαετιών», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Όσλο Μανές Βαϊσκίρχερ, ο οποίος μελέτησε την άνοδο του κόμματος στο Γκρατς. Δηλώνει ότι το κόμμα συνειδητοποίησε εδώ και καιρό πόσο σημαντική είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ένα ποδήλατο για κάθε παιδί

Πρότυπο για τους αυστριακούς κομμουνιστές υπήρξαν πριν από περίπου 30 χρόνια οι σύντροφοι και συντρόφισσες στη Λίλλη της Γαλλίας, οι οποίοι επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στο ζήτημα της στέγασης.

Στη συνέχεια οι αυστριακοί κομμουνιστές προχώρησαν ακόμα πιο πέρα, δημιουργώντας μια γραμμή επικοινωνίας για ενοικιαστές σε δεινή θέση, διεκδικώντας την αγορά ακινήτων από τη δημοτική αρχή, ενισχύοντας οικονομικά ενοικιαστές σε δικαστικές διαμάχες και γενικά αφουγκραζόμενοι πάντα τους συνανθρώπους τους.

Το νέο δημοτικό συμβούλιο Κομμουνιστών, Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών έχει πολλά φιλόδοξα σχέδια για το Γκρατς. Μεταξύ άλλων θέλει να χαρίσει ένα ποδήλατο σε κάθε παιδί της πόλης μοιράζοντας στις οικογένειες δωροεπιταγές.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει καθοριστεί ακόμα το ύψος της. Εκτός αυτού θέλουν να κατασκευάσουν ακίνητα για λογαριασμό του δήμου και να μειώσουν την οικονομική συμβολή των οικογενειών στα δημοτικά νηπιαγωγεία.

Σύμφωνα με τη νέα δήμαρχο ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι η αναστολή των σχεδιαζόμενων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη στο ύψος του πληθωρισμού για το 2020 με στόχο να ανακουφιστούν οι ενοικιαστές. Παράλληλα σχεδιάζουν να αυξήσουν τα μαθήματα εκμάθησης γερμανικών για μετανάστες.

«Με τρομάζουν λίγο οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν»

Εξάγονται συμπεράσματα για την Αριστερά γενικότερα από το φαινόμενο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Γκρατς;

Ο Μανές Βαϊσκίρχερ προτείνει σε επίδοξους μιμητές να ασχοληθούν με την ουσία του έργου και να μην περιοριστούν σε ξύλινα και βαρύγδουπα συνθήματα, κενά περιεχομένου:

«Η σημερινή Αριστερά αναλώνεται συχνά σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ διανοουμένων και δεν τολμά να ασχοληθεί με καθημερινά ζητήματα, όπως οι νόμοι προστασίας ενοικιαστών», δηλώνει ο ερευνητής προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο δεν είναι τόσο οι εντυπωσιακές αφίσες και οι επιτυχημένες προεκλογικές εκστρατείες, αλλά και η αξιοπιστία σε βάθος χρόνου».

Η νέα δήμαρχος Γκρατς πάντως καθιστά σαφές ότι δεν θα αλλάξει τρόπο επαφής με τους πολίτες.

Υπόσχεται ότι θα παραμείνει προσηνής τόσο έναντι των δημοτών όσο και των πολιτικών της αντιπάλων.

Λέει ότι χιλιάδες άνθρωποι τής έστειλαν email εκφράζοντας χαρά για την εκλογική της νίκη. «Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με τρομάζουν λίγο, ποτέ όμως δεν φοβήθηκα στη ζωή μου», υπογραμμίζει η Έλκε Καρ.

Πληροφορίες από Deutsche Welle

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More