fbpx

Ένα κουλούρι την ημέρα, το επίδομα στους συνταξιούχους!

0 115

Του Παναγιώτη Πάλμου*
Το 2023 οι συνταξιούχοι, 2.470.000 τον αριθμό, βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Με τα κόμματα που κυβέρνησαν από το 2010 μέχρι σήμερα, να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων και από την άλλη να διαγωνίζονται ποιος θα μας σώσει με τις «πολλές» αυξήσεις που δόθηκαν το 2023.

Ξεχνούν ότι, οι συνταξιούχοι δεν εμφανίστηκαν το 2023 στην Ελλάδα, αλλά πριν από πολλές δεκαετίες, κάτω από σκληρούς και μαζικούς αγώνες, δημιούργησαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σύνολο των συνταξιούχων βάσει των νόμων πλήρωναν ανελλιπώς τις εισφορές τους, οι μόνοι που δεν πλήρωναν ήταν οι μεγαλοεργοδότες, οι οποίοι και σήμερα οφείλουν στον ΕΦΚΑ πάνω από 45 δισ. ευρώ. Από τα αποθεματικά των Ταμείων υπήρξαν αγορές ακινήτων, πάνω από 400 μεγάλα κτίρια, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και έχει αρχίσει το ξεπούλημά τους, όχι όμως προς όφελος των συνταξιούχων.

Από το 2010 ξεκίνησε η επέλαση σε όλα τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Αφού πρώτα το ΠΑΣΟΚ, μετά Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, κατόπιν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και τώρα Ν.Δ., υλοποίησαν με οποιονδήποτε τρόπο τη στρατηγική των πολυεθνικών για τη μείωση του «κόστους» για το Ασφαλιστικό από 15,5% στο 10,5% του ΑΕΠ.

Έτσι η κάθε κυβέρνηση ψήφιζε νόμους: 3863/2010, 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012, ύστερα ο 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου»), που ενσωμάτωσε και έκανε συνταγματικούς όλους τους παραπάνω νόμους και πολλοί άλλοι, όπως ο 4670/2020 («νόμος Βρούτση»). Έτσι αύξησαν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ώστε να μην υπάρχει μεγάλος συντάξιμος χρόνος (περίπου 13-15 έτη) και μείωσαν τις συντάξεις.

Οι επικουρικές μειώθηκαν 50-60%, οι κύριες 25-30%, κατήργησαν τη 13η και 14η σύνταξη και το ΕΚΑΣ, αύξησαν τη συμμετοχή μας στην υγεία από 4% σε 6% στην κύρια σύνταξη και από 0% σε 6% στην επικουρική για τη βελτίωση των παροχών υγείας, όπως έλεγαν και αυτοί έκλεισαν νοσοκομεία, υποβάθμισαν την πρωτοβάθμια υγεία, ανθούν οι ιδιωτικές μονάδες.

Πληρώνουμε φόρο εισοδήματος όπως οι νόμοι ορίζουν και αποφάσισαν οι «πλούσιοι» συνταξιούχοι, μέσα στα μνημόνια, να πληρώνουν από το 2010 εισφορά αλληλεγγύης, όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο. Έλεος, κύριοι! Και πέρασαν 13 χρόνια για να την καταργήσουν. Επιπλέον, όσοι είχαν κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ το μήνα ή επικουρική πάνω από 300 ευρώ πληρώνουν αλληλεγγύη η όποια από το 2010 ισχύει μέχρι σήμερα. Όλες αυτές οι περικοπές κόστισαν στους συνταξιούχους πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κάθε σαββατοκύριακο, προπαγάνδιζε ότι το 95% των συνταξιούχων θα πάρουν και μία, και δύο, και τρεις, και τέσσερις επιπλέον συντάξεις. Το ψέμα έχει κοντά πόδια, βγήκαν τα ενημερωτικά όπου εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν είδαν καθόλου αυξήσεις, ενώ άλλοι περίμεναν περισσότερα και είδαν ελάχιστα. Κάποιοι τον Ιούνιο, μάλιστα, με τη φορολογική δήλωση του εισοδήματος του 2022, θα έχουν μείωση στα εισοδήματά τους.

Κάτω από τη λαϊκή αγανάκτηση, αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν και εξήγγειλαν πως, σε όσους συνταξιούχους δεν πήραν αύξηση, θα δώσουν 200-300 ευρώ. Είναι ντροπή να βγαίνει ο πρωθυπουργός να κάνει τέτοιες εξαγγελίες και οι υπουργοί να εξειδικεύουν τις «μεγάλες» αυξήσεις, τώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.

Τους υπόσχονται ένα κουλουράκι Θεσσαλονίκης κάθε μέρα, την ώρα που τα είδη λαϊκής κατανάλωσης -και για το 2023- αυξήθηκαν πάνω από 10%. Ντροπή! Τα επιδόματα και τα προεκλογικά «δωράκια» των 200-300 ευρώ δεν έχουν επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, διότι δεν είναι αύξηση στην σύνταξη.

Όσον αφορά το τι θα γίνει μετά τις εκλογές, η Ν.Δ. υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να δίνει αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, όπως τώρα με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα δίνει εφάπαξ «δωράκια» αν δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, δηλαδή συνέχεια της φτωχοποίησης.

Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ: Θα δίνει αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού, αφού δικός του είναι ο νόμος που ψήφισε το 2017, τη δε 13η σύνταξη, όπως την έδωσε το 2019, χωριστά σε τρεις κατηγορίες συνταξιούχων (που καμιά σχέση δεν έχει με τη 13η σύνταξη) και θα αυξήσει το αφορολόγητο από 9.600 στα 10.000 ευρώ, με τον πληθωρισμό του 2022 να το έχει, ήδη, υπερβεί.

Γι’ αυτό οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις θα συνεχίσουν τους αγώνες τους μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που να καλύπτουν τον τιμάριθμο, καταβολή της 13ης σύνταξης και όλα τα αιτήματα, που έχουμε καταθέσει στα κόμματα του κοινοβουλίου.

* γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More