fbpx

Ένας Ινδοπακιστανός δεν θέλει τους μετανάστες!

0 111

Μοιάζει με κακόγουστο αστείο το γεγονός ότι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίκι Σούνακ με την παντζαμπική καταγωγή έδωσε την εντολή στην κυβέρνησή του να ετοιμάσει μία νομοθεσία η οποία θα εμποδίζει τους μετανάστες, ακόμη και αυτούς που δικαιούνται ασύλου, να φτάνουν και να εγκαθίστανται στα εδάφη της.

Το σλόγκαν «Stop the boats» («Σταματήστε τις βάρκες») αναγραφόταν στο πόντιουμ του Βρετανού πρωθυπουργού στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, την περασμένη Τετάρτη, για το νέο νομοσχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής. Το σλόγκαν, μάλιστα, αναφέρθηκε δυο φορές σε βίντεο του υπουργείου Εσωτερικών. Το «πάθος» της συντηρητικής κυβέρνησης του Σούνακ να εμποδίσει οποιονδήποτε μετανάστη, ακόμα και από τη δυνατότητα αίτησης ασύλου, ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων.

Μια από τις πιο έντονες αντιδράσεις ήταν εκείνη του Γκάρι Λίνεκερ, πρώην ποδοσφαιριστή της Εθνικής Αγγλίας και παρουσιαστή αθλητικής εκπομπής του BBC, επί 24 χρόνια. Παλαιότερα είχε γίνει ευρύτερα γνωστός για το σχόλιό του, μετά από έναν οδυνηρό αποκλεισμό της Εθνικής Αγγλίας από τη Γερμανία, ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο αγωνίζονται 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί».

Αυτή τη φορά τα σχόλια ήταν πολύ πιο αιχμηρά. O Λίνεκερ ανέβασε το επίμαχο βίντεο του υπουργείου Εσωτερικών στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, γράφοντας: «Θεέ μου, αυτό είναι κάτι περισσότερο από άθλιο». Το ζήτημα κλιμακώθηκε όταν χρήστης σχολίασε ότι «παρεκτρέπεται», με τον Λίνεκερ να απαντά: «Ως χώρα δεχόμαστε μακράν λιγότερους μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πολιτική αυτή είναι αμέτρητα σκληρή στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, με τη γλώσσα που χρησιμοποιείται να μην διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιούσε η Γερμανία του ‘30, και εγώ παρεκτρέπομαι;».

Η υπόνοια σύγκρισης της βρετανικής μεταναστευτικής πολιτικής με ναζιστικές πρακτικές, ήταν αυτή που εξόργισε τη συντηρητική κυβέρνηση. Η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν δήλωσε την Τετάρτη «απογοητευμένη» από τα σχόλια, καθώς, όπως πρόσθεσε, «το πλάνο μας είναι νόμιμο». Ο αντιπρόεδρος των Τόρις, Λι Άντερσον, συμβούλεψε τον Λίνεκερ «να περιοριστεί σε θέματα ποδοσφαίρου», με κάποιους πιο παθιασμένους συντηρητικούς βουλευτές να ζητούν από το BBC ακόμα και την απόλυση του παρουσιαστή.

Εκπρόσωπος του BBC ξεκαθάρισε σήμερα: «Θα υπενθυμίσουμε στον Γκάρι τις ευθύνες του, καθώς ο οργανισμός έχει συγκεκριμένο κανονισμό για την χρήση των social media». Να επισημανθεί ότι, ο Γκάρι Λίνεκερ ήταν πάντοτε εκφραστής των δικαιωμάτων των μεταναστών, ενώ έχει φιλοξενήσει πρόσφυγες και στο σπίτι του.

Το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο σχολιάστηκε και από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Βίκυ Τέναντ, δήλωσε στο BBC ότι, το νέο νομοσχέδιο είναι «ιδιαιτέρως ανησυχητικό», καθώς υπάρχει περίπτωση να «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Στο ίδιο μήκος κύματος, η αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος προβλέπει πως το νέο νομοσχέδιο «θα χειροτερέψει το χάος που ήδη επικρατεί».

Τι περιλαμβάνεται, όμως, στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βρετανική Βουλή; Τα σημεία-κλειδιά είναι, η πλήρης απαγόρευση της επιστροφής στη χώρα ή της απόκτησης βρετανικής υπηκοότητας για όλους όσοι απομακρύνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπρόσθετα, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να απαιτήσουν εξέταση της υπόθεσής τους από νομικό φορέα τις πρώτες 28 ημέρες της κράτησής τους, ενώ αναφέρεται ότι θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο στον αριθμό μεταναστών που θα δέχεται το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και αν έχουν ακολουθήσει ασφαλή και νόμιμη οδό.

Το 2018 προσέγγισαν τη χώρα μέσω του καναλιού της Μάγχης μόλις 300 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο συνολικός αριθμός, το 2022, εκτοξεύτηκε στους 45.000. Την Παρασκευή είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, με επίκεντρο το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: Εφημερίδα One Voice (φύλλο 12 Μαρτίου)

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More