Για χριστουγεννιάτικη εκεχειρία παρακαλάει ο Μακρόν τα συνδικάτα, αλλά φευ…
Τα αδύνατα δυνατά κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν για να πείσει τα συνδικάτα να κηρύξουν, έστω και για την περίοδο των εορτών, εκεχειρία στις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά των επίμαχων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων. Έφτασε στο σημείο να υποσχεθεί ότι θα αποποιηθεί την πλούσια προεδρική του σύνταξη και έτερα ακόμη προνόμια που τον περιμένουν μετά το τέλος της θητείας του στο Ελιζέ.
Το να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που αρνείται την προεδρική σύνταξη, ύψους 6.000 ευρώ το μήνα, είχε στόχο να δείξει προς τον λαό πως η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση θα ισχύσει και για τον ίδιο. Όπως και η κίνηση καλής θέλησης να αρνηθεί από τώρα τη συνήθη έδρα στο Συνταγματικό Συμβούλιο που καταλαμβάνουν οι απερχόμενοι πρόεδροι, με έναν διόλου ευκαταφρόνητο μισθό ύψους 13.500 ευρώ το μήνα.
Όμως, ελάχιστοι πολίτες έδειξαν να συγκινούνται ιδιαίτερα από τις… παραχωρήσεις του κυρίου Μακρόν, δεδομένου πως ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι δεν θα του λείψουν τα χρήματα, ούτε βέβαια τα… τυχερά, που συνήθως διασφαλίζουν οι πρώην πρόεδροι. Εφόσον δεν επανεκλεγεί, ο κύριος Μακρόν θα είναι μόλις 45 ετών όταν θα φύγει από το Ελιζέ και το πιθανότερο είναι να μεταπηδήσει σε κάποιο υψηλόμισθο πόστο σε διεθνή οργανισμό ή στον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι, η κατάσταση στη χώρα παραμένει σε αδιέξοδο, με τον Γάλλο πρόεδρο να επιμένει στη δρομολόγηση της μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού, που προβάλει ως τον κυριότερο στόχο του δεύτερου μισού της θητείας του και αντιστοίχως τα συνδικάτα να έχουν… στυλώσει τα πόδια.
Η επίμαχη μεταρρύθμιση στοχεύει στην ενοποίηση των Ταμείων, ανεβάζει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, ενώ αφαιρεί σημαντικά προνόμια από διάφορους κλάδους, ακόμη και το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αντίδραση των συνδικάτων είναι καθολική, όπως και η ανταπόκριση των εργαζομένων στις διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων, οι οποίες άνευ απροόπτου θα συνεχιστούν με αδιάκοπο ρυθμό και μέσα στις γιορτές, παρά την έκκληση των αρχών για… χριστουγεννιάτικη εκεχειρία.
Για τον ίδιο λόγο, παρά και την ταλαιπωρία του κοινού –κυρίως λόγω των προβλημάτων στις δημόσιες συγκοινωνίες- οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πλειοψηφία του κόσμου να στηρίζει ή έστω να δείχνει κατανόηση στις κινητοποιήσεις.
Πάντως, η θέση του κυρίου Μακρόν επιδεινώθηκε και από την απρόοπτη παραίτηση, την περασμένη εβδομάδα, του Ζαν Πολ Ντελεβουά, ήτοι του προεδρικού συμβούλου που τα τελευταία δύο χρόνια είχε αναλάβει τη διαμόρφωση του επίμαχου σχεδίου. Ο «κύριος Συνταξιοδοτικό», όπως τον αποκαλούσαν τα media, υποχρεώθηκε σε παραίτηση, όταν «πιάστηκε» να έχει… ξεχάσει να δηλώσει στο πόθεν έσχες έτερες έμμισθες θέσεις εργασίας που κατείχε παράλληλα και οι οποίες σαφώς συνιστούσαν σύγκρουση συμφέροντος
Η παραίτηση Ντελεβουά ήταν η 16η κυβερνητική παραίτηση, στα δυόμισι χρόνια προεδρίας Μακρόν και μάλιστα από ένα πρόσωπο που σχετιζόταν άμεσα με την επίμαχη μεταρρύθμιση που έχει κάνει άνω-κάτω τη Γαλλία.