fbpx

Goldman Sachs: Πλησιάζει το ράλι των εμπορευμάτων

0 108

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, τα εμπορεύματα έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τις μετοχές τον τελευταίο μήνα. Σύντομα ωστόσο, λέει η τράπεζα, το χάσμα μεταξύ risk assets και physical assets θα κλείσει.

Η ώθηση θα δοθεί από το μέτωπο των μικροοικονομικών δεδομένων, με αποτέλεσμα τα εμπορεύματα να καθίστανται πλέον ένα αρκετά ελκυστικό σημείο εισόδου για το επενδυτικό κοινό.

Διεξοδικότερα, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, παρά το άνοιγμα της οικονομία Κίνας νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, τις πιο “φωτεινές” μελλοντικές μακροοικονομικές προοπτικές και την ισχυρή απόδοση των risk assets, οι συνολικές αποδόσεις των δεικτών των βασικών εμπορευμάτων ήταν απογοητευτικές μέχρι στιγμής φέτος.

Σχετικά με το πετρέλαιο, η αύξηση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου ώθησε την παγκόσμια αγορά πετρελαίου σε πλεόνασμα και οδήγησε σε αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει (-50% από τις αρχές του 2023) λόγω των φόβων περιορισμού της αποθήκευσης, ασκώντας σημαντική πίεση στις συνολικές αποδόσεις των εμπορευμάτων.

Παράλληλα, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ βελτιώνουν τις οικονομικές προοπτικές στην περιοχή, έχουν μειώσει τη μετάβαση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο και, κατά την άποψη της Goldman, εξάλειψαν τον κίνδυνο επικείμενης ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

Στην Κίνα, τα αποτελέσματα του reopening παραμένουν θετικά, αλλά συγκεκριμένα σημάδια ενίσχυσης της δραστηριότητας δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, ενώ το ποσοστό κρουσμάτων της Covid παραμένει επίσης υψηλό.

Τέλος, οι αυξανόμενες ανησυχίες για υπερθέρμανση της οικονομίας των ΗΠΑ λειτούργησαν επίσης ως τροχοπέδη για τα εμπορεύματα, ιδιαίτερα τον χρυσό. Τα γεωργικά εμπορεύματα, ειδικά τα σιτηρά, είχαν την καλύτερη απόδοση τον τελευταίο μήνα, χάρη στους μη κυκλικούς παράγοντες του γεωπολιτικού κινδύνου και των καιρικών συνθηκών.

Κατά την άποψη της Goldman, η διαφορετική πορεία που έχουν σημειώσει τα risk assets, όπως οι μετοχές, έναντι των physical assets, δηλαδή των εμπορευμάτων, είναι σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένη. Η αναμενόμενη βελτίωση στην ανάπτυξη της Κίνας δεν ήταν “οργανική” επιτάχυνση, αλλά οφείλεται σε προσαρμογές της εγχώριας πολιτικής, όπως εξηγεί η αμερικάνικη τράπεζα.]

Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει απτή βελτίωση στο μικροοικονομικό σκηνικό και για αυτό δεν υπάρχει κάποια μετατόπιση των προσδοκιών. Με τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να εξακολουθούν να είναι πλεονασματικές, η ρωσική παραγωγή να συγκρατείται από τις υψηλότερες από το αναμενόμενο τιμές, και τα αποθέματα μετάλλων να αυξάνονται ελαφρώς πάνω από τους εποχιακούς μέσους όρους, η τιμολόγηση της αγοράς βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε στοιχεία. Η Goldman εκτιμά πως το επόμενο ράλι στα εμπορεύματα πρέπει θα βασιστεί στα θετικά σήματα από το μικροοικονομικό μέτωπο– όπως η επιβράδυνση της ρωσικής παραγωγής και η μείωση των αποθεμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, η Goldman Sachs πιστεύει πως η τρέχουσα εικόνα της αγοράς εμπορευμάτων αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

Πρώτον, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει υπερβολική πτώση και, ελλείψει κλονισμού της ζήτησης λόγω των καιρικών συνθηκών, η αλλαγή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο θα αρχίσει να ανεβάζει τις τιμές πίσω στα 3,50 δολάρια / mmBTu αυτό το καλοκαίρι.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου της Goldman υποβάθμισαν ελαφρώς τις προβλέψεις τους για την τιμή του μαύρου χρυσού, η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει ότι το Brent θα φτάσει τα 100 δολάρια/βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η ισχυρή ώθηση στη ζήτηση της Κίνας υπεραντισταθμίζει την υψηλότερη από την αναμενόμενη προσφορά πετρελαίου της Ρωσίας.

Ως εκ τούτου, η Goldman πιστεύει ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών παρέχουν ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για επενδύσεις στα εμπορεύματα του κλάδου της ενέργειας, στα βιομηχανικά και τα πολύτιμα μέταλλα, αν και βλέπει κινδύνους για τα αγροτικά εμπορεύματα.

Ειδικότερα, εκτιμά πως σε διάστημα 3/6 και 12 μηνών, η ενέργεια – όπως το αργό πετρέλαιο, τα πετρελαϊκά προϊόντα και το φυσικό αέριο – θα σημείωσε ράλι 25,8%, 47,6% και 58,2% αντίστοιχα, τα βιομηχανικά μέταλλα (αλουμίνιο, χαλκός) 10,6%, 17,4% και 32,3%, και τα πολύτιμα μέταλλα – όπως ο χρυσός, θα ενισχυθούν ελαφρώς στο επόμενο τρίμηνο – κατά 0,2%, θα ενισχυθούν πιο έντονα σε ορίζοντα έξι μηνών – κατά 7,6% και σε ορίζοντα 12μηνου θα τρέξουν κατά 11,9%.

Εκτιμά έτσι ότι ο δείκτης εμπορευμάτων S&P GSCI θα τρέξει άνω του 30% στο επόμενο 12μηνο και συνεχίζει να πιστεύει ότι οι εκτεταμένες ελλείψεις εμπορευμάτων θα γίνουν πιο διαδεδομένες κατά τη διάρκεια του 2023, ωθώντας τις αποδόσεις τους περαιτέρω ανοδικά.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More