fbpx

JP Morgan: “Καταιγίδα” στην αγορά ομολόγων

0 102

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στο β’ εξάμηνο του 2022 λόγω των αντίθετων ανέμων του πληθωρισμού και της σύσφιξης των οικονομικών συνθηκών, με την πιθανότητα να τοποθετείται στο 40%, σημειώνει η JP Morgan στη νέα της έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς ομολόγων.

Σε περίπτωση που τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και οι ισχυροί ισολογισμοί επιτρέψουν στην οικονομία να αντέξει τον κίνδυνο ύφεσης στον πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στα μέσα έως τα τέλη του 2023 λόγω της συνέχισης της σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Εάν λοιπόν αποφευχθεί η ύφεση φέτος (πιθανότητα 60%) θα υπάρχει – υπό όρους – πιθανότητα ύφεσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους 30%.

Το βασικό σενάριο της JP Morgan πάντως παραμένει ότι η ύφεση θα αποφευχθεί το 2022 και το 2023, με μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της πεποίθησης ότι δύναμη της τρέχουσας οικονομικής επέκτασης είναι ικανή να αντέξει τους αντίθετους ανέμους από τον πληθωρισμό και από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Σε ότι αφορά την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, η JP Morgan διατηρεί μια γενικά εποικοδομητική προοπτική για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά αυτή βασίζεται σε μια ενδεχόμενη παράδοση ενός αξιόπιστου εργαλείου κατά του κατακερματισμού από την ΕΚΤ.

Όσον αφορά το εργαλείο κατά του κατακερματισμού, ο πρόσφατος σχολιασμός της ΕΚΤ μετά την ad-hoc συνεδρίαση στα μέσα Ιουνίου υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση απόψεων σε όλους τους τομείς που θα απαιτούσε σκληρές διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί συμβιβασμός σε ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες.

Με αυτά τα δεδομένα, η αμερικάνικη τράπεζα επιλέγει να τηρήσει για το βραχυπρόθεσμο διάστημα underweight θέσεις σε όλα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης καθώς πιστεύει ότι η αγορά θα συνεχίσει να δοκιμάζει την ΕΚΤ μέχρι να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το εργαλείο κατά του κατακερματισμού.

Οι βασικοί κίνδυνοι για την underweight στάση της προέρχονται από την προθυμία της ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει επιθετικά τις ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα λειτουργούσε στην πράξη η ευελιξία στις επανεπενδύσεις και αυτή η έλλειψη σαφήνειας, κατά την άποψή της, μειώνει την αποτελεσματικότητα του ίδιου του εργαλείου, δεδομένου ότι, σε περιόδους πιεσμένων συνθηκών αγοράς, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα είχαν πληροφορίες για την ευελιξία των επανεπενδύσεων PEPP μόνο από με επίσημα στοιχεία.

Η πρόσφατη ροή ειδήσεων από πηγές της ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις του PEPP υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι πρόθυμη να στρέψει τη μηνιαία εξαγορά προς τις αγορές της περιφέρειας, αλλά δεν είναι σαφές εάν υπάρχει προθυμία για εμπροσθοβαρείς επανεπενδύσεις.

Με τις λήξεις των ομολόγων του PEPP και του APP να μειώνονται απότομα μετά το καλοκαίρι και λόγω των μειωμένων μηνιαίων ροών της ΕΚΤ (45 δισ. ευρώ στο β’  εξάμηνο του 2022 έναντι 85 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022), η JP Morgan εκτιμά πως οι ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP ενδέχεται να έχουν περιορισμένη ισχύ, ειδικά κατά την περίοδο πίεσης στην αγορά , εκτός εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς κινήσεις (δηλαδή να επανεπενδύσει κεφάλαια από ομόλογα που λήγουν στο μέλλον).

Έτσι, η JP Morgan συστήνει long θέσεις στα 5ετή γερμανικά ομόλογα έναντι των αμερικάνικων ομολόγων, underweight θέσεις στην περιφέρεια μέσω short στα ιταλικά 10ετή ομόλογα έναντι των 10ετών γερμανικών και long θέσεις στα βελγικά 30ετή ομόλογα έναντι των γαλλικών, long στα 10ετή αυστριακά έναντι των γαλλικών επίσης, και short θέσεις στα 15ετή πορτογαλικά έναντι των ισπανικών ομολόγων.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, η JP Morgan δεν προτείνει κάποιο short trade, και σημειώνει πως η χθεσινή δημοπρασία μέσω του reopening του ομολόγου λήξης 2032 αυξάνει τη ρευστότητα αυτού του τίτλου και εκτιμά πως τα συγκεκριμένα ομόλογα είναι αρκετά ελκυστικά για τους επενδυτές.
Γενικότερα, αναμένει συνεχή αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους καθώς και το 2023. Έτσι αναμένει πως θα διαμορφωθούν στις 210 μ.β. τον Σεπτέμβριο από περίπου 235 μ.β. σήμερα, στις 200 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023, και στις 170 μ.β. τον Ιούνιο του 2023.

Σε ό,τι φορά την ελληνική οικονομία, η JP Morgan αναμένει ανάπτυξη 3,5% φέτος στην Ελλάδα με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 6,3%. Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 186% του ΑΕΠ, και το έλλειμα του προϋπολογισμού στο 4,3% του ΑΕΠ, με το έλλειμμα του πρωτογενούς ισοζυγίου να κινείται στο 1,9%.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More