fbpx

Κυβέρνηση προς τράπεζες: Ξεγράψτε τους μικρομεσαίους

128

Διπλό πρόσωπο εμφανίζει η κυβέρνηση, στο ζήτημα που έχει εδώ και καιρό εγερθεί σχετικά με την αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς τα έξω θέλει να εμφανίζεται ότι πιέζει τις τράπεζες να πάψουν να στρέφονται σε μερικούς μόνο μεγάλους ομίλους και να χρηματοδοτήσουν τις 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που δίνουν την μάχη της επιβίωσης. Όμως, άλλα λέει στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τραπεζικό παράγοντα, στην τελευταία επικοινωνία του την περασμένη εβδομάδα με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν σαφής: Προειδοποίησε τους τραπεζίτες να μην σπεύσουν να δώσουν δάνεια παντού, αλλά όπως είπε «μόνο σε μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις. Είναι -πρόσθεσε- κεφάλαια που το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει στις Βρυξέλλες, οπότε δεν πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις που δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν αύριο».

Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Η κυβέρνηση «δίνει γραμμή» στις τράπεζες να περιορίσουν τη δανειοδότησή τους σε «λίγους και εκλεκτούς» και οδηγεί σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις, επιχειρώντας μια βίαιη αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας.

Με το πρόσχημα δηλαδή, ότι δεν έχουν το μέγεθος να σταθούν στον ανταγωνισμό των άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αφανισμό για τον οποίο στο τέλος της ημέρας δεν θα έχει καμία ευθύνη η ίδια, αλλά οι «κακές» τράπεζες.

Έτσι θα δικαιολογηθεί και έναντι των Βρυξελλών, που ζήτησαν διευκρινήσεις για το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” οι βασικές παράμετροι του οποίου κινούνται προς όφελος λίγων και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και το οποίο δημιουργεί νέα δεδομένα και για τον τραπεζικό κλάδο.

Άλλωστε, η κραυγή αγωνίας που έστειλε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την ακρόαση των φορέων για το νομοσχέδιο που αφορά το σχέδιο “Ηρακλής 2” o Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δηλώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κάνουν το παν για να ανατρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ο γνωστός συνδικαλιστής, κατήγγειλε ότι το 60% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορούν να πάρουν δάνεια και πρόσθεσε ότι είναι παράλογο οι τράπεζες να δανείζονται με μηδέν επιτόκια και να επιβάλλουν στους δανειολήπτες 6% και 10% επιτόκιο.

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δεδομένα δεν χωρούν αμφισβήτηση: Μόνο 35.000 από τις 800.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα, έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Έτσι εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση να καταθέσει νέες προτάσεις, που θα επιτρέψουν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην αναγκαιότητα των συγχωνεύσεων μικρών επιχειρήσεων έχει αναφερθεί και ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, έμπειρος τραπεζίτης και πρόεδρος σήμερα του επενδυτικού Ταμείου SME Remedium Cap. Η βασική εκτίμηση του κ. Καραμούζη συνοψίζεται στα εξής:

“Η αναπτυξιακή δυναμική που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία και με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, θα προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μια τελευταία ίσως, ιστορική ευκαιρία να αναθεωρήσουν την επιχειρηματική στρατηγική τους.

Να σχεδιάσουν την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, να αναβαθμίσουν την ποιότητα και  αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων, να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο επενδυτικό πρότυπο, να συνεργαστούν με τρίτους σε κοινές πλατφόρμες στον κλάδο τους, να δημιουργήσουν και αξιοποιήσουν κοινές συλλογικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης και της εφοδιαστικής τους αλυσίδας και να σκεφτούν σοβαρά να συγχωνευθούν με άλλες εταιρείες στον κλάδο.

Για αυτό, χρειάζονται σοβαρά κίνητρα με στόχο την ενθάρρυνση συγχωνεύσεων και εξαγορών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More