Ο κορονοϊός έβαλε τρικλοποδιά στις εισηγμένες
Καταστροφικό θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2020 για τις εισηγμένες εταιρίες. Μία πρώτη εκτίμηση μιλά, ήδη, για ζημιές μετά από φόρους στην πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών, ακόμη και σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2018 που η πλειονότητα των εισηγμένων θα επιστρέψει σε ζημιές και θα έχει δύο, τουλάχιστον, σερί ζημιογόνα τρίμηνα.
Εννοείται ότι και το γ’ τρίμηνο του 2020 θα είναι αρνητικό, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων οι περισσότερες εισηγμένες θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά τον Ιούνιο και ως εκ τούτου δεν θα προλάβουν να κάνουν τον απαιτούμενο τζίρο για να περιμένουν κέρδη. Το ζητούμενο για τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι να ανανεώσουν τα συμβόλαια των πελατών τους, που τώρα βρίσκονται «στον πάγο», αφού έχει σταματήσει η κανονική ροή μεταφοράς εμπορευμάτων.
Η κακή αυτή εξέλιξη έχει προκληθεί διότι το απόλυτο φρενάρισμα της ελληνικής οικονομίας συνέβη στο ξεκίνημα του τρίτου μήνα του 2020. Δηλαδή, ουσιαστικά, οι εταιρίες δεν πρόλαβαν να δουλέψουν για το πρώτο μισό της χρονιάς με αποτέλεσμα να θεωρούν, ήδη, χαμένη τη τρέχουσα οικονομική χρήση.
Θα αργήσει η κανονικότητα
Όπως δηλώνουν τα στελέχη της αγοράς, είναι προς το παρόν αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια η ένταση και η χρονική διάρκεια που η πανδημία θα επηρεάσει τις εισηγμένες εταιρίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν πως από τον βαθμό κοινωνικής υπευθυνότητας που θα δείξουν οι πολίτες, θα εξαρτηθεί το πόσο θα διαρκέσει η αναστάτωση στη ζωή των Ελλήνων, συμπληρώνοντας ωστόσο πως:
i. Θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος μετά την αντιμετώπιση του ιού, προκειμένου η εγχώρια οικονομία να επανέλθει στην ομαλότητα και
ii. Η διάρκεια αυτού του επιπρόσθετου χρονικού διαστήματος θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα των μέτρων οικονομικής στήριξης που θα λάβουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, είναι πως η ελληνική οικονομία δεν θα επανέλθει επ’ ουδενί στην κανονικότητα τον προσεχή Ιούνιο, όταν ελπίζεται ότι ο κορονοϊός θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Δεν μπορεί να αγνοηθεί
Χαρακτηριστική επίσης είναι η προειδοποίηση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) προς τους ορκωτούς ελεγκτές, πως πρέπει να συνεκτιμήσουν σοβαρά στις εργασίες τους το περιβάλλον του κορονοϊού, δίδοντας έμφαση μεταξύ άλλων στο «going concern» (δυνατότητα συνέχισης δραστηριότητας) και στις γνωστοποιήσεις των εταιριών σχετικά με την προβλεπόμενη φετινή τους πορεία.
Είναι προφανές πως οι ελεγκτές θα κληθούν στις αξιολογήσεις τους να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση φέτος στο «going concern», ενώ σε περίπτωση που αρνηθούν κάτι τέτοιο, σημαίνει πως τα περιουσιακά στοιχεία μιας εισηγμένης εταιρίας θα πρέπει να αποτιμηθούν στις λογιστικές της καταστάσεις σε αξίες άμεσης εκποίησης, δηλαδή σε αποτιμήσεις πολύ χαμηλότερες από τις προϋπάρχουσες λογιστικές.
Φρένο στις ρυθμίσεις
Πιθανή εμπλοκή, επίσης, θα υπάρξει σε σειρά εισηγμένων εταιριών που διαπραγματεύονται την αναχρηματοδότηση των δανείων τους με τις τράπεζες, καθώς φέτος είναι πολύ πιθανόν να μην επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει στην αρχή της χρονιάς.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες, αξιολογώντας την πορεία που έχουν διαγράψει κατά τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων στο ταμπλό του Χ.Α., υποστηρίζουν πως η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό -και αυτό, ακόμη πιο έντονα για τον τραπεζικό κλάδο- το σενάριο ενός σοβαρού, μακροπρόθεσμου τραυματισμού της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας και όχι απλώς ένα πισωγύρισμα μερικών μηνών.
«Όσοι διαφωνούν και υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο σενάριο δεν θα επιβεβαιωθεί στην πράξη, βγαίνουν και αγοράζουν», δηλώνουν χαρακτηριστικά.